Kohta ne pukkavat päälle, nimittäin vaihdevuodet. Kuva: Shutterstock
Kohta ne pukkavat päälle, nimittäin vaihdevuodet. Kuva: Shutterstock

Vaihdevuosien ensimmäiset oireet voivat alkaa jo nelikymppisenä. Mutta niidenkin jälkeen on elämää, lupaa gynekologi Maija Kajan.

Naamakarvat kasvavat, alapää kuivuu ja seksi loppuu. Nainen muuttuu hikoilevaksi ja huokailevaksi olennoksi, jonka seurassa kukaan ei kestä olla.

Vai miten se meni? Vaihdevuodet ovat tämän ajan suurin tabu, koska niiden jälkeen ei ole enää elämää. Vai onko?

Kyllä on, gynekologi Maija Kajan vastaa.

Tässä jutussa hän kertoo meille vaihdevuosista kaiken, mitä olemme ikinä halunneet tietää.

Milloin ja miten ne alkavat?

Voiko jostain ennustaa, että vaihdevuodet ovat kohta pukkaamassa päälle?  

Ennakoivat oireet liittyvät usein kuukautisiin. Kierto muuttuu epäsäännölliseksi ja tulee vuotohäiriöitä. Yleensä kuukautiset tulevat ensin tiuhemmin ja sitten harvakseltaan. Tämä on merkki keltarauhashormonin tuotannon yskimisestä.

Myös mielialan vaihtelut, aamuyön unettomuus ja nivelkivut voivat kieliä estrogeenitason laskusta.

Jos kuukautiset alkoivat nuorena, tarkoittaako se, että myös vaihdevuoteni alkavat aikaisin?

Todennäköisesti ei. Tutkimustietoa asiasta en ole nähnyt.

Alkavatko vaihdevuodet minulla samaan aikaan kuin äidilläni?

Voi hyvin olla. Vaihdevuosien alkamisesta ja niihin liittyneistä oireista kannattaa jutella äidin ja äidin puolen suvun naisten kanssa. Äidin vaihdevuosien alkamisikä voi antaa viitteitä siitä, missä iässä ja mitä oireita alkaa tulla – tosin tässäkin jokainen on yksilö.

Paitsi vaihdevuosioireista ja vaihdevuosien kestosta, kannattaa kysellä myös suvun sairauksista. Onko suvussa sepelvaltimotautia, diabetesta, dementiaa, osteoporoosi, syvää laskimotukosta, aivoinfarkteja tai paksusuoli- ja rintasyöpää. Hoidon räätälöinnissä ja seurannassa näistä tiedoista on hyötyä. Monen taudin riskiä voidaan vähentää estrogeenikorvaushoidolla. 

Voiko vaihdevuosien alkamisen selvittää estrogeenitason mittauksella tai muulla keinoin?

Jos oireet ovat selvät, ei mitään verikokeita ole välttämätöntä ottaa. Estrogeenitasot vaihtelevat paljon enkä pidä niiden mittaamista tärkeänä. Follikkelia stimuloivan hormonin (FSH) tason mittauksesta voi olla hyötyä; jos kuukautiset pellittävät, se mitataan vuodon aikana tai pian sen loputtua, kierron 3.–10.päivänä.

Voivatko vaihdevuodet alkaa jo kolmekymppisenä?

Voivat, mutta silloin puhutan ennenaikaisista vaihdevuosista. Jos lääkäri toteaa vaihdevuosien alkaneen alle 40-vuotiaana, nainen on oikeutettu saamaan tavanomaista suuremman Kela-korvauksen hormonikorvaushoidosta 50-vuotiaaksi saakka.

Vaikuttaako hormonaalisen ehkäisyn pitkäaikainen käyttö jotenkin vaihdevuosiin?

En ole nähnyt tähän liittyvää tutkimusta ja pidän epätodennnäköisenä, että sillä olisi vaikutusta. Hormonaalinen ehkäisy voi kuitenkin vaikuttaa vaihdevuosien alkamisen huomaamista, kun joko kuukautiset tulevat pillereiden vaikutuksesta säännöllisesti tai hormonikierukka on lopettanut kuukautiset jo paljon ennen vaihdevuosia.

Jos on käynyt hedelmöityshoidoissa, voivatko vaihdevuodet alkaa aikaisemmin?

Minulla ei ole tästä varmaa tietoa. Ainoa asia, joka varmuudella voi varhentaa vaihdevuosia on tupakointi.

Mitä sitten tapahtuu?

Muutunko vaihdevuosien myötä vääjäämättä raivoavaksi ämmäksi?

Kaikkein tavallisin vaihdevuosien oire tosiaan on lisääntynyt ärtymys. Yli 90% naisista, joiden estrogeenitaso on laskenut, kertoo kärsivänsä – ja läheistensä kärsivän – aiempaa äkillisemmästä raivosta ja lyhyestä pinnasta.  Muita mielialaan liittyviä oireita ovat muun muassa masentuneisuus, ahdistuneisuus, saamattomuus ja uupumus.

Vaihdevuosi-ikäiset naiset elävät usein ruuhkavuosia, jolloin he painavat pitkää päivää töissä, joutuvat huolehtimaan murrosikäisistä lapsistaan ja vanhenevista vanhemmistaan. Osa mielialan vaihtelusta voi liittyä myös siihen, miten kovilla silloin muuten ollaan.

Riittävätkö puutarhanhoito ja jooga, jos ei tahdo käyttää hormonivalmisteita tai lääkkeitä?

Toisille riittävät. Mindfullnessin on todettu auttavan masentuneisuuteen, samoin varmaan puutarhanhoito auttaa. Jooga, kävely, tanssi ja lenkkeily helpottavat monien oireita.

Neljänkympin kieppeillä kannattaa koukuttaa itsensä yhteen tai mieluiten muutamaan liikuntalajiin, sillä liikunta voi helpottaa oireita ja vähentää niiden tautien riskejä, jotka liittyvät estrogeenin vähenemiseen. Monella itsetunto vanhemmiten paranee, ja alkaakin innostua vaikka baletista tai napatanssista, mitä ei ikinä nuorempana olisi kehdannut. Kulttuurilla ja erityisesti musiikilla on paljon hyviä vaikutuksia elämänlaatuun ja terveyteen.

D-vitaminivarasto kannattaa rakentaa jo ennen vaihdevuosia – mitä varhemmin sen parempi. D-vitamiini vähentää monien tautien riskejä. Suosittelen käyttämään D-vitamiinia mieluiten kapselina vähintään vuoden ajan 700 mikrogrammaa viikossa. Vuoden käytön jälkeen D-vitamiinivaraston suuruus kannattaa kontrolloida verikokeella ja räätälöidä annosta sen perusteella.

Entäs se hormonihoito?

Jos nainen hoitaa vaihdevuosia hormoneilla, tarkoittaako se, että hän haluaa epätoivoisesti pysyä ikuisesti nuorena?

Tämä on äärimmäisen loukkaava ja naisia halveksuva näkemys. Vaihdevuosioireet ovat monella kammottavia ja elämänlaadun ja ilon murentavia. Nuoruuden tavoittelu on hoidossa kaukana. Hormonikorvaushoidolla haetaan hyvää elämänlaatua ja terveyttä.

Jatkuvatko kuukautiset mummonakin, jos syö hormoneja niin vanhaksi?

Eivät. Hoitoja, joilla "tehdään" vuoto ei tarvitse käyttää kuin noin vuoden ajan viimeisistä omista kuukautisista. Tämän jälkeen siirrytään vuodottomaan hoitoon. Vuodoton hoito onnistuu yleensä hoidon alusta alkaen annostelemalla kohtusyöpää vastaan tarvittava keltarauhashormoni kohdun sisälle eli hormonikierukalla.

Kauanko hormonikorvaushoito kestää? Ja eivätkö oireet kuitenkin tule sitten lopulta, kun lääkityksen lopettaa?

Oireet jatkuvat hyvin vaihtelevan ajan. Joillakin oireet helpottavat ilman hoitoa muutamassa vuodessa, toisella ne jatkuvat ehkä 5-10 vuoden ajan. On myös naisia, jotka hikoilevat yöpaitansa märäksi monta kertaa yössä yli 90-vuotiaana.

Oireita ei siirretä hoidolla. Jos oireet palaavat hoidon jälkeen, on se merkki siitä, että ne olisivat joka tapauksessa edelleen jatkuneet. Jos oireet olisivat loppuneet hoitovuosien aikana, eivät ne enää hoidon päätyttyä palaa.

Koska estrogeenin vähyys on niin suuri riski terveydelle, en suosittele hoidon lopettamista koskaan.

Apua, miten käy seksin?

Loppuuko seksi vaihdevuosiin? Tekeekö minun enää ikinä mieli seksiä niiden jälkeen?  

Ei lopu. Monelle seksi on vaihdevuosien jälkeen aiempaa suurempi nautinto. Tämä voi liittyä myös ikään, sillä moni nainen kertoo löytäneensä itsensä seksuaalisena olentona vasta neljänkympin kieppeillä. Itsetunto on monilla parempi kuin nuorena eivätkä allit tai vatsamakkarat häiritse, kun hypätään iloisesti seksiin.

Tämä pätee varsinkin, jos on hakenut hormonikorvaushoitoa, sillä hormonien väheneminen vaikuttaa selvästi myös seksuaaliseen haluun ja reaktioherkkyyteen.

Oheneeko emättimen limakalvo niin ohueksi, että seksi on yhtä tuskaa?

Limakalvo ohenee ja sen seurauksena aristelu, kutina ja kirvely sekä virtsatie- ja hiivatulehdukset lisääntyvät.  Jos nainen ei käytä hormonikorvaushoitoa, kannattaa paikallisesti kuitenkin käyttää estrogeenia esimerkiksi emätinpuikkona, -voiteina, -tabletteina tai estrogeenia sisältävänä renkaana.

Kaupoissa on nykyään paljon hyviä ja hauskojakin liukastusvoiteita ja kosketusherkkyyttä lisääviä kuuma- ja kylmäöljyjä, joita kannattaa rohkeasti kokeilla.

Ja lopuksi neljä muuta tärkeää kysymystä:

Kasvaako naaman karvoja vaihdevuosien myötä?  

Kasvoissa voi tosiaan karvojenkasvu lisääntyä vanhemmiten, vaikka muualla vartalossa se vähenee. Se voi johtua siitä, että vaihdevuosissa estrogeenimäärät laskevat ja androgeenitasot pysyvät hetken aikaa samalla tasolla kuin nuorempana. Enemmän karvoitus liittyy kuitenkin perimään kuin vaihdevuosiin. Jos joku karvoista kärsii, suosittelen niiden mekaanista poistoa.

Kauanko vaihdevuodet kestävät? Ja alkaako sitten vanhuus?

Joillakin hankalimmat oireet kestävän vuoden, monella viisi vuotta. Kun 90-vuotias nainen kärsii unettomuudesta ja nivelkivuista, nekin johtuvat todennäköisesti estrogeenin vähäisyydestä ja ovat siis edelleen vaihdevuosioireita. Vanhuuden alku ei mielestäni liity vaihdevuosioireisiin. Jos haluamme elää pitkään, jossain vaiheessa alkaa vanhuus.

Voiko vaihdevuodet kääntää mitenkään positiiviseksi asiaksi – mitä hyvää niistä seuraa?

Ainakin raskausriski häviää. Ja hiljakseen stressit elämästä pienenevät muutenkin. Usein naisille jää vaihdevuosien jälkeen enemmän aikaa asioille, joista he todella innostuvat.

Mikä on suurin vaihdevuosiin liittyvä väärinkäsitys?

Se että kuvitellaan terveyden kannalta olevan parempi jättää hormonihoito käyttämättä. Estrogeenin vähyys tai puute on naisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta paljon vaarallisempaa kuin hormonihoidon käyttö.

Vaumikänainen

Muututko sinäkin kohta raivohulluksi ämmäksi? Eli kaikki, mitä olet halunnut tietää vaihdevuosista

Olen ikäni ollut seksikäs nainen, kropaltani, mieleltäni, rintava, uuman omaava , halukas, himokas intohimoinen villi miehiä haluava seksipeto! Miehiä ollut kymmeniä, vuosikymmenien ajan, nain ja nautin! Parhaimman löysin ku olin 45. Nyt jo kolme vuotta kärsinyt 60 vuotias pirullinenen ämmä, kuiva kääpä, seksi tekee kipeää, haluja ei enää ole omaan tarzaniin, tiedä jos vaihtais, ukkoni 65v. onneksi ostaa ja laittaa minulle liukuvoiteita ja haluaa silloin tällöin seksiä vaikka sieluni huutaa ou...
Lue kommentti
vm 54

Muututko sinäkin kohta raivohulluksi ämmäksi? Eli kaikki, mitä olet halunnut tietää vaihdevuosista

Minun vaihdevuoteni alkoivat noin 50-vuotiaana. Ensin hikoilua ja öisiä heräämisiä hikilammikossa jne. Hermot menivät ihan kelpomieheeni niin että laitoin hänet pihalle. Sitä en ole katunut jälkeenpäinkään. En etukäteen olisi uskonut kuinka rajut oireet olivat. Nyt ne ovat ohi ja elämä rauhallisen seesteistä.
Lue kommentti

Unohda superfoodit ja rääkkitreenit! Tutkimusten ja asiantuntijoiden mukaan hyvät ihmissuhteet ovat todellinen terveyden ja onnellisuuden tae.

Erityisesti vuoden alussa moni miettii, miten omaa hyvinvointiaan voisi parhaiten edistää. Auttaisiko ruokavalion viilaaminen, kuntosalilla käyminen tai ehkä unta tarkkaileva aktiivisuusranneke? 

Järkevän ruokavalion noudattaminen, liikunnan harrastaminen ja riittävän unensaannin varmistaminen ovat kaikki fiksuja valintoja kokonaishyvinvoinnin kannalta. Terveen ja onnellisen elämän kannalta yksi valinta kuitenkin näyttäisi olevan ylitse muiden: sosiaalisten suhteiden vaaliminen. 

Itse asiassa liikunnan ja terveellisen ruuan hyödyt tuntuvat kietoutuvan yhteen sosiaalisuuden kanssa. Neurologi ja aivotutkija Markku T. Hyyppä kertoo Helsingin Sanomissa, että Välimeren ruokavalio, liikunta ja kulttuuriharrastukset edistävät tutkitusti muistin toimintaa, mutta kaikissa kolmessa hyödyt saattavat tulla paljolti sosiaalisuudesta.

Terveelliseksi ylistetyssä Välimeren ruokavaliossa ei välttämättä ole niinkään kyse oliiviöljystä kuin siitä, että Välimeren maissa on tapana aterioida pitkään ja hartaasti porukalla. Useissa liikuntaharrastuksissa taas hikoillaan yhdessä toisten kanssa, ja kulttuuririennoissakin moni käy jonkun kanssa. 

Joukkuelajeihin, kuoroon, yhdistystoimintaan tai muihin sosiaalisiin aktiviteetteihin aikaansa käyttäneille Hyypän ajatukset kuullostanevat tutuilta. Aika moni meistä mainitsee yhdeksi harrastuksensa parhaista puolista mahtavan harrastusporukan.

Ihmissuhteiden laatu merkitsee

Myös maineikkaan Harvardin yliopiston tekemän suuren seurantatutkimuksen mukaan hyvät ihmissuhteet ovat hyvän elämän salaisuus. Jo 75 vuotta kestäneen tutkimuksen pyrkimys on selvittää, mikä saa ihmiset pysymään terveinä ja onnellisina, ja vuosikymmenten seurannan jälkeen vastaus alkaa olla selvillä. 

– Ihmiset, jotka olivat kaikkein tyytyväisimpiä ihmissuhteisiinsa 50-vuotiaina, olivat joukon terveimpiä 80-vuotiaina, tutkimuksen tämänhetkinen johtaja Robert Waldinger kertoo Ted Talk -puheessaan.

Harvardin jättitutkimuksen mukaan ihmissuhteissa kannattaa keskittyä laatuun. Sellaiset läheiset ihmissuhteet, joissa vallitsee vahva luottamus, ovat terveyden ja onnellisuuden kannalta valtavan arvokkaita. 

Yksinäisyys on valtava terveysriski

Ylipainoa on pitkään pidetty suurena länsimaisia yhteiskuntia uhkaavana terveysongelmana. Sosiaalisen elämän vastakohta, yksinäisyys, saattaa kuitenkin olla paljon suurempi uhka. Näin arvioi esimerkiksi viime vuonna ilmestynyt amerikkalaistutkimus

Samaisessa tutkimuksessa myös väitetään, että yksinäisellä on sama riski ennenaikaiseen kuolemaan kuin tupakoitsijalla. Eliniän lyhentämisen lisäksi yksinäisyyden on todettu lisäävän sydänsairauden riskiä merkittävästi, nostavan verenpainetta ja altistavan muistisairaudelle. 

Yksinäisyys on hyvä erottaa yksinolosta, jolla on paljon tutkittuja hyviä vaikutuksia. Seurassa vietettyjä minuutteja olennaisempaa on kokemus siitä, että elämässä on ihmisiä, joiden kanssa voi nauraa ja joilta saa tukea tiukan paikan tullen.

Parisuhteen ja -suhteettomuuden vaikutusta terveyteen ja hyvinvointiin on tutkittu ahkerasti vuosien mittaan. Yhdessä tutkimuksessa todettiin avioliiton olevan terveyden kannalta paras ihmissuhde, ja toisessa taas huomattiin, että yksinelävillä on parisuhteessa olevia enemmän kestäviä ihmissuhteita ja paremmat välit perheenjäseniin. 

Yhteistä tutkimustuloksille näyttää olevan se, että yhteydenpito läheisiin ja ajan viettäminen heidän kanssaan kannattaa aina, oli läheinen sitten ystävä, puoliso tai vaikka sukulainen. 

Trendejä isompi juttu

Jos tutkimuksia on uskominen, sosiaalisuuden täytyy olla seuraava hyvinvoinnin megatrendi. 

Todellisuudessa sillä on kuitenkin vielä matkaa johtavaksi terveystrendiksi. Aikamme korostaa yksilöllisyyttä, ja esimerkiksi Instagramin loputon fitnesskuvien virta on normalisoinut kropan pikkutarkkaa viilaamista muun hyvinvoinnin kustannuksella.

Grammantarkan ruokavalion ja tiukan treeniohjelman noudattaminen voi lähtökohdista riippuen olla fyysisen terveyden kannalta hyvä veto, mutta sosiaalisen elämän näkökulmasta äärimmilleen viety fitnessmeno on enemmän uhka kuin mahdollisuus.

Toisaalta seuran ja oman porukan kaipuu on perustavanlaatuinen ja yksittäisiä trendejä isompi asia: haluamme kaikki tulla kuulluksi, hyväksytyksi ja rakastetuksi, mutta sen myöntäminen on intiimimpää kuin treenitavoitteen kirjaaminen tai terveysruokakuvien postaaminen someen. 

Liikahikoilun hoitoon on tarjolla pitkäaikaisia ja jopa pysyviä hoitokeinoja. Moni saa niistä avun kiusalliseen hikoiluun. Asiantuntija kertoo, miten hoidot toimivat ja mitä haittoja niistä voi olla.

Apteekin tehokkaat antiperspirantit ovat monen runsaasti hikoilevan pelastus. Antiperspiranttien avulla kiusallisesta hikoilusta pääsee jopa viikoksi. Niiden rinnalle on kuitenkin tullut hoitokeinoja, joilla hikoilusta voi päästä jopa pysyvästi.

Liikahikoilua voidaan hoitaa botuliini-injektioilla, tuttavallisemmin Botoxilla, jotka vähentävät hien eritystä paikallisesti. Muita keinoja ovat mikroaaltoavusteinen MiraDry-hoito, iontoforeesihoito sekä oksibutyniinitabletit. MiraDry-hoito sopii ainoastaan kainaloiden hikoilun hoitoon.

Kysyimme ihotautien erikoislääkäriltä Carl Kyrklundilta, mitä hikoilun hoitamisesta pitää tietää, ja mitä hyötyjä ja haittoja hoidoista on.

Miksi jotkut hikoilevat enemmän kuin toiset?

”Hikoilu on tärkeä osa lämmönsäätelyämme. Kuitenkin 2–3 prosentilla väestöstä esiintyy haittaavaa liikahikoilua. Hikoilua voi esiintyä erityisesti käsissä, jaloissa tai kainaloissa. Syy on tuolloin usein geneettinen. On myös ajateltu, että liikahikoilu voisi johtua tahdosta riippumattoman hermojärjestelmän osan liikatoiminnasta. 

Hikoilu voi myös alkaa yhtäkkiä. Silloin syy saattaa liittyä esimerkiksi vaihdevuosiin tai johonkin sairauteen, kuten kilpirauhasen liikatoimintaan tai diabetekseen.”

Milloin on kyse liikahikoilusta?

”Hikoilu on liiallista, jos se haittaa päivittäistä elämää, vaikuttaa sosiaaliseen elämään tai painaa mieltä. Liikahikoilusta kärsivät kertovat joutuvansa vaihtamaan paitaa kesken päivän, vaatteidensa liimaantuvan hikoilun vuoksi tuolin selkänojaan tai että hikeä valuu käsistä tai otsalta, vaikka he eivät rasita itseään millään tavalla. Jos hikoilu lisääntyy nopeasti ilman näkyvää syytä, siitä kannattaa mainita lääkärille.”

”Hikoilu on liiallista, jos se haittaa päivittäistä elämää.”

Miten runsasta hikoilua voi estää?

”Hikoilusta kärsivät ovat usein jo kokeilleet apteekin tehokkaita antiperspirantteja ennen lääkärille hakeutumista. Lääkäri voi kuitenkin vielä määrätä reseptillä apteekin sekoittamaa vahvaa alumiinikloridivalmistetta, jota voi levittää esimerkiksi käsiin. 

Jos hikoilu liittyy etenkin käsiin tai jalkoihin, useimmiten kokeillaan iontoforeesihoitoa. Siinä kädet tai jalat upotetaan veteen, jonka läpi johdetaan heikkoa sähkövirtaa. Hoito yleensä aloitetaan hoitajan ohjauksessa lääkäriasemalla ja se kestää noin vartin. Hoito tehoaa noin yhdeksällä kymmenestä niistä, joilla on käsien tai jalkojen liikahikoilua.  

Jos liikahikoilu on yleistynyttä, voidaan myös harkita tablettihoitoa. Yleisimmin määrätään oksibutyniini-niminen lääke, joka kuitenkin voi aiheuttaa myös haittavaikutuksia kuten suun kuivumista, päänsärkyä ja huimausta.

Kainaloiden liikahikoilun yleisin hoitokeino on Botox-pistokset. Näitä antaa yleensä ihotautilääkäri.”

Kuinka hyvin botuliinipistokset toimivat?

Botuliinihoito kainaloiden liikahikoiluun poikkeaa ryppyjen hoidosta. Liikahikoilun paikallishoito botuliinivalmisteella on sairaudenhoitoa, joten Botox-lääkkeestä ja lääkärin vastaanotosta saa Kela-korvauksen. Lääkkeestä korvataan 40 prosenttia.

Ryppyjen hoidossa botuliini pistetään lihakseen, liikahikoilun hoidossa pistos tehdään ihon pintakerrokseen. Botuliini estää hermopäätteitä aktivoimasta hikirauhasia.

Botuliinihoidon teho on ollut noin 90 prosenttia kolme kuukautta hoidon jälkeen. Hoitotulos kestää 3–9 kuukautta.

”Botox-hoito kainaloiden liikahikoiluun poikkeaa ryppyjen hoidosta.”

Millaisia haittoja botuliinihoitoihin saattaa liittyä?

”Pääasiallinen haitta liittyy pistosten epämukavuuteen. Lisäksi hoito tulee uusia 3–9 kuukauden välein.”

Mistä on kyse MiraDry-hoidossa, jonka tulosten luvataan olevan pysyviä?

”MiraDry-hoidossa pyritään vaurioittamaan kainalon hikirauhasia niin, että hikoilu loppuu pysyvästi. Hoidossa kainalon ihon päälle laitetaan anturi, joka lämmittää ihon syviä kerroksia mikroaalloilla samalla kun ihon pintaa viilennetään.  

Hoidosta on tehty lumekontrolloitu tutkimus, jossa 90 prosentilla hikoilu oli yli puolet vähäisempää vielä vuoden kuluttua hoidosta. Myös muissa tutkimuksissa tulos on ollut samansuuntainen eli valtaosa hoidetuista saa avun hikoiluun. Hoidon pysyvyys perustuu siihen, että hikirauhasia ei muodostu lisää iän myötä, joten niiden tuhoaminen vähentää hikoilua pysyvästi.”

”Kainalon hikirauhasia pyritään vaurioittamaan niin, että hikoilu loppuu pysyvästi.”

Liittyykö hoitokeinoon haittapuolia tai riskejä?

”Hoitoon liittyvät haitat ovat lähinnä ohimeneviä ja paikallisia. Tutkimuksissa 90 prosentilla esiintyi kainaloiden turvotusta, 87 prosentilla punoitusta ja 84 prosentilla epämukavuutta. Nämä haitat menivät ohi noin viikossa.

Pidempiaikaisina haittoina mainittiin kainaloiden ihon poikkeavat tuntemukset, joita oli 65 prosentilla. Ne kestivät muutamasta päivästä pisimmillään neljään kuukauteen. Kainaloiden ihon epätasaisuutta oli 71 prosentilla, ja se kesti keskimäärin kuusi viikkoa. Noin joka neljännellä esiintyi myös kainalokarvojen häviämistä.