Hyvä terveys

Aamulla tuntuu jäykkyyttä varsinkin jalkaterien tai sormien nivelissä tai selkärangassa. Reuma alkaa usein näin, mutta mikä saa sen puhkeamaan?

Muutkin kuin reumasairaudet voivat aiheuttaa niveliin jäykkyyttä. Samanlaisia oireita voi kuulua diabetekseen tai kilpirauhasen vajaatoimintaan. Reuman oireena tulevan jäykkyyden erottaa siitä, että se tuntuu erityisesti levon jälkeen.

– Reuman tunnistamiseen voi johtaa myös jokin yleisoire, kuten lämpöily, painon lasku tai tietynlainen ihottuma, dosentti Riitta Luosujärvi sanoo.

Sukuvika tai sitten ei

Reuman syntymekanismeja ei tunneta tarkasti, ja sen syistä on erilaisia näkemyksiä. Etenkin luontaistuotteiden ja ravintolisien parissa työskentelevät väittävät taustalla olevan puutostiloja, jotka paranevat oikeanlaisella ravinnolla ja lisäravinteilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Tällaiselle väitteelle ei ole tieteellistä pohjaa. Reuman puhkeamisessa on kyse on elimistön häiriintyneestä immunologisesta prosessista, johon vaikuttaa moni tekijä, Luosujärvi kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksissa on löydetty sairastumisriskiä lisääviä seikkoja. Esimerkiksi geeniperimä vaikuttaa aivan kuten diabeteksen tai syövänkin puhkeamiseen.

– Jos sopivan sukutaustan omaava altistuu haitallisille ympäristötekijöille, hänen elimistössään voi käynnistyä immunologinen prosessi, joka johtaa reuman puhkeamiseen, Luosujärvi selittää.

Reumariskiä lisäävät

  • Tupakansavu ja jotkin kemikaalit lisäävät riskiä sairastua.
  • Vaalentavien hiusvärien kemikaalit altistavat nivelreumalle. Kampaajat käyttävätkin nykyään suojahansikkaita hiusvärejä levittäessään.
  • Asvalttityö lisää 50-kertaisesti riskiä sairastua nivelreumaan – todennäköisesti kemikaalien vuoksi.
  • Kova stressi lisää reuman puhkeamisen riskiä kuten monessa muussakin sairaudessa.
  • Sairastetut infektiot voivat liittyä reuman tai muun autoimmuunitaudin puhkeamiseen.
  • Suun terveys vaikuttaa siihen, pääseekö tulehtuneilta limakalvoilta elimistöön viruksia ja bakteereja.
  • Hormoneista etenkin naishormonilla on selvästi vaikutusta taudin puhkeamiseen, vaikka tarkkaa mekanismia ei vielä tiedetä.
  • D-vitamiinin puutos voi altistaa reumalle.
  • Sattumallakin on sijansa prosessissa: reuman puhkeamiseen johtavan immunologisen reaktion voi käynnistää esimerkiksi punkinpuremasta saatu borreliainfektio tai autokolarista saadut vauriot.

– Näiden kaikkien asioiden tiedetään liittyvän reuman syntyyn. Vielä ei kuitenkaan tunneta tarkkaan sitä geneettistä virhettä, joka ohjaa joidenkin ihmisten elimistöä reagoimaan näin, Luosujärvi toteaa.

Lue lisää nivelreumasta Käypä hoito -suosituksesta.

Tämä on Hyvä terveys -lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä. Lisää Hyvän terveyden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/hyväterveys.

Vierailija

Autoimmuunisairaudet reagoivat usein erittäin nopeasti viljattomaan, maidottomaan ja sokerittomaan ruokavalioon. Sekä ehdottomasti rypsiöljy ja rypsipohjaiset rasvat (margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) pois.

Allergiat, psoriasis, nivelrikko, reumasairaudet, tyypin 2 diabetes, astma, suolistosairaudet ja atopia ovat elimistön immuunijärjestelmän ylireagointia sopimattomiin (yleensä viljat ja/tai maito sekä rypsiöljy) ruoka-aineisiin, jotka pitävät tulehdustilaa yllä kehossa. Kun elimistön pommittaminen sopimattomalla ravinnolla lopetetaan, myös immuunijärjestelmä rauhoittuu.

Kannattaa perehtyä aiheeseen, sillä voit päästä kaikista oireista eroon vain muuttamalla ruokavaliotasi.

Lasten allergiat ja autoimmuunisairaudet ovat lisääntymässä huimaa vauhtia. Ei nuo sairaudet taivaasta tipu, vaan jotain tehdään todella väärin.

VÄLTÄ TURHIA ANTIBIOOTTIKUUREJA.

Antibiootit tappavat suoliston hyvät bakteerit ja täten altistavat uusille sairauksille. Mutta suoliston bakteeristo kyllä toipuu, kun sille antaa kunnon ravintoa. Eli vältä rypsiä kaikissa muodoissaan (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...), maitoa sellaisenaan sekä liiallista viljan käyttöä.

Myös huono sisäilma, home, radon, haitalliset kemikaalit, ympäristömyrkyt ja torjunta-aineet sairastuttavat. Eli varmista, että olet aina puhtaassa sisäilmassa.

http://www.ravintoterveys.net/reuma.htm

Sisältö jatkuu mainoksen alla