Kroonisen kivun hoitoon on useita keinoja. Useimmin määrätään liikuntaa ja lääkettä.

Nykyään lääkkeettömät hoidot ovat kivun hoidon perusta. Tehokkaimpia tutkimusten mukaan ovat liikunta, terapeuttinen harjoittelu, kognitiivis-behavioraalinen terapia, kylmä- ja lämpöhoito sekä TNS eli ihon pinnalta annettava sähköinen hermostimulaatio.

Lääkearsenaalikin on laajentunut: kudosvaurioista johtuvaa kipua, kuten nivelrikkoa, hoidetaan parasetamolilla tai tulehduskipulääkkeillä mutta myös masennus- tai epilepsialääkkeellä. Ne tehoavat hermovauriokipuun, jonka voi saada esimerkiksi välilevynpullistumasta.

Jos olo ei näillä parane, käyttöön otetaan opioidit. Ne ovat voimakkaita, kipua poistavia lääkkeitä, joihin pitkään käytettynä kehittyy helposti riippuvuus. Liian suurena annoksen otettuna opioidit ovat hengenvaarallisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sen sijaan hampusta saatava kannabis ei suositeltavaan kipulääkecocktailin kuulu, vaikka monet potilaat ovat siitä kiinnostuneita. Miksi ei?

– Siksi, että näyttö sen tehosta kivun lievittäjänä on heikko, ja siksi, että kannabiksen käyttöön liittyy sekä psykoosi- että riippuvuusriski, neurologian dosentti Maija Haanpää sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monissa maissa lääkekannabista tutkitaan vilkkaasti ja se on laillista hoitoa. Meilläkin sitä voidaan määrätä muun muassa MS-taudista johtuvaan jäykkyyteen.

Tällainen liikunta auttaa eri kipuihin:

  • Alaselkäkipuun fyysinen harjoittelu, jota lisätään vähitellen.
  • Niskajumiin säännöllinen lihastreeni ja venyttely
  • Nivelrikkoon voimaharjoittelu ja aerobinen liikunta polven nivelrikkoon, vesijumppa kaikille.
  • Olkapään pinnetilaan fysioterapeutin ohjaama ja valvoma harjoittelu.
  • Tenniskyynärpäähän asteittain lisättävä fyysinen harjoittelu.
  • Fibromyalgiaan kestävyysliikunta ja lihastreeni.

Lue lisää Kivun Käypä hoito -suosituksesta

Kauko Katse

Voi herranjestas miten lääkäri päästelee sammakoita?  Malliesimerkki miksi ns auktoriteetteihin ei kannata uskoa. Jos lääketeollisuuden lonkerot ja korruptio ei olisi niin vahvaa niin kouluruokaankin lisättäisiin kannabisöljyä.  Terveysvaikutukset olisivat valtavat. 

Lääketeollisuus on bisnestä ja bisneksessä ei ole moraalia. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla