Kodin Kuvalehti
Hampaat kiittävät, kun juot lasin maitoa salaattiannoksen jälkeen.
Hampaat kiittävät, kun juot lasin maitoa salaattiannoksen jälkeen.

Monet tavalliset ruuat ja juomat kuluttavat hammaskiillettä – esimerkiksi kasvisruoka. Menetettyä kiillettä ei saa takaisin, joten sitä kannattaa varjella. Asiantuntija kertoo, kuinka huolehdit purukalustosi kunnosta.

Hampaiden pinnassa oleva kiille on luontaisesti kiiltävää, mutta kun kiille alkaa ohentua, sen pinta himmenee. Menetettyä kiillettä ei valitettavasti saa takaisin.

Hampaiden himmeneminen voi johtua esimerkiksi närästyksestä. Viime aikoina on myös uutisoitu, kuinka kasvisruokavalio edistää hammaskiilteen vähenemistä. Syynä on kasvisten happamuus. Liha ei ole yhtä hapanta.

– Erään tutkimuksen mukaan lakto-ovovegetaarinen ruokavalio vähentää kiillettä jopa 70 prosenttia, Oralin suuhygienisti Reetta Tuomola kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Laktovegetaarisessa ruokavaliossa käytetään kasvikunnan tuotteiden lisäksi maitotuotteita. Lakto-ovovegetaarista ruokavaliota noudattava syö lisäksi kananmunia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Muutama vuosi sitten kirjoitettiin, kuinka energiajuomat ja limsat aiheuttavat eroosiota nuorten hampaille. Nyt ollaan huomattu, kuinka kasvisruokavalio lisää samaa ongelmaa, Tuomola toteaa.

Ajoita hampaiden harjaus oikein

Miten hampaiden kiillettä saisi sitten ylläpidettyä?

Tuomolan mukaan on tärkeää muistaa, että vihannekset, hedelmät, marjat ja etikkaa sisältävät tuotteet pitäisi syödä aina muun ruuan kanssa, ei yksittäin napostellen.

Myös hedelmämehut kannattaa nauttia muun ruuan kanssa. Lisäksi on tärkeää muistaa, että aidot hedelmät ovat hedelmämehuja parempi vaihtoehto.

– Sokeria tulisi myös välttää, jos haluaa säilyttää hammaskiilteen ehjänä, Tuomola vinkkaa.

Kiillettä voi ylläpitää myös pitämällä huolta siitä, ettei harjaa hampaita heti happamien ruokien syömisen jälkeen.

Jos hampaat on aivan välttämätöntä pestä, pitäisi happaman ruuan tai juoman jälkeen ottaa pala juustoa tai lasi maitoa, jolloin suun happamuus vähenee.

Hammastahnassa ei saisi myöskään olla hankaavia ainesosia, mutta fluoria sen pitäisi sisältää.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla