Eikö mihinkään voi enää luottaa? Ilmeisesti ihminen voi myös niistää väärin.

Flunssakausi piinaa taas. Kun nenä valuttaa minkä ehtii, ihmisparka turvautuu niistämiseen. Töristys tai muutama – ja olo tuntuu taas pienen hetken siedettävämmältä.

Vaikka elämä tuntuisi muutoin olevan yksi mokien sarja, sitä luulisi, ettei niistämisessä sentään voi mennä vikaan. Vaan annas olla! Väittävät, että senkin voi tehdä väärin.

Korva-, nenä- ja kurkkutautien kirurgi Carl Philpott kertoo The Guardian -lehdessä, millä tavoin niistämisessä voi töpätä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kerrottakoon heti kärkeen, ettei niistäminen sinänsä ole olennaista niinkään terveyden kannalta, vaan se lähinnä helpottaa oloa. Ilmeisesti me kaikki tuotamme joka ikinen päivä peräti 8,5 desilitraa limaa, mutta nielemme suurimman osan siitä ihan huomaamattamme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vähemmän voimaa, yksi sierain kerrallaan

Kardinaalivirhe nenän tyhjennyksessä on niistää liian voimakkaasti. Jos olet joskus löytänyt nenäliinastasi veritahroja, olet töräytellyt niin kovalla paineella, että sinulta on revennyt verisuoni. Tästä ei yleensä tarvitse huolestua.

Pahimmillaan turhan ankara niistäminen voi kuitenkin aiheuttaa niin paljon painetta korvien ja nenän välisiin putkiin, että tärykalvo puhkeaa. Se vaatii jo melkoisen tyrmäävää töräytystä, mutta voimiaan kannattaa yhtä kaikki säästellä.

Osa saattaa myös tietämättään tehdä niistämisestä itselleen vaikeampaa kuin sen tarvitsisi olla. Philpott sanoo, että sieraimet voi puhaltaa tyhjiksi joko molemmat yhtä aikaa tai vuorotellen. Silti erityisesti osalle ihmisistä yhden sieraimen niistäminen kerrallaan on parempi tapa. Tämä johtuu siitä, että heillä on sierainten väliseinässä niistämistä hankaloittava poikkeama.

Oikeaoppinen niistäminen tapahtuu siis hillitysti ja hallitusti, yksi sierain kerrallaan.

Paperinenäliinat mukaan

Menin Töölöntorin pysäkiltä 14.aan ja otin tangosta kiinni. Sain siitä kämmeneni täyteen räkää. Tilanne oli aivan hirveä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla