Moni kokee ravintolisien ja rohdosvalmisteiden auttavan erilaisissa terveysongelmissa, vaikka tehosta ei olekaan luotettavaa tutkimusnäyttöä.

Luontaistuote on ihmisten mielissä vakiintunut nimitys ravintolisille ja kasvirohdosvalmisteille. Ravintolisät ovat elintarvikkeisiin rinnastettavia tuotteita, joiden myynnistä pitää tehdä ilmoitus Ruokavirastolle.

– Ruokavalion täydentämiseen tarkoitetut ravintolisät voivat sisältää tiivistetyssä muodossa esimerkiksi vitamiineja, kivennäisaineita, maitohappobakteereita tai kasviuutteita, kertoo professori Hannu Raunio Itä-Suomen yliopistosta.

Kasvirohdosvalmisteet ovat lääkevalmisteita, joiden vaikuttavat aineet ovat kasviperäisiä aineita, kasvirohdoksia tai näiden yhdistelmiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Joitakin kasvirohdosvalmisteita saa vain apteekista. Yksi tällainen on rohtovirmajuuri eli valeriaana, josta ihmiset hakevat apua jännitysoireisiin ja unettomuuteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Uusin merkittävä kasvirohdosvalmiste on kannabisrohdos, suusuihke, joka on tarkoitettu MS-taudin lihasjäykkyyden lievittämiseen. Valmistetta voi määrätä vain neurologi potilaille, joilla ei muilla keinoilla ole saavutettu hyvää hoitotulosta.

Tunnetut riskit on hyvä tietää

Ravintolisien ja kasvirohdosten käytöstä kannattaa aina kertoa lääkärille, sillä joillakin lääkkeillä on niiden kanssa yhteisvaikutuksia. Lääke voi menettää tehonsa tai sen vaikutus voi vahvistua. Tunnetuin esimerkki on verenohennuslääke varfariini, joka tunnetaan kauppanimellä Marevan. Esimerkiksi kalaöljykapselit voivat varfariinin kanssa aiheuttaa vaarallisen sisäisen verenvuodon.

–  Vakavat yhteisvaikutukset ovat onneksi harvinaisia siihen nähden, kuinka paljon rohdoksia ja ravintolisiä käytetään. Suomessa yksikään ihminen ei ole tiettävästi joutunut yhteisvaikutusten vuoksi sairaalahoitoon. Kipuun, tulehduksiin ja painonhallintaan käytetty Chaparral aiheutti parikymmentä vuotta sitten muutamia maksavaurioita, mutta aine jäi nopeasti kiinni ja sen myynti kiellettiin Suomessa.

Mäkikuismaa sisältävät rohdokset voivat viedä tehon e-pillereiltä ja antibiooteilta. Mielialalääkkeiden kanssa mäkikuisma saattaa aiheuttaa hengenvaarallisen myrkytystilan, serotoniinioireyhtymän. Sen oireita ovat muun muassa vapina, hikoilu ja sekavuus. Pahimmillaan seurauksena voi olla kooma. Mäkikuisman käyttö onkin vähentynyt julkisuudessa kerrottujen haitta- ja yhteisvaikutusten vuoksi.

Lääkkeilläkin on lumevaikutus

Lumelääke aktivoi aivoissa samoja hermosoluja kuin testattava lääke. Kun ihminen uskoo johonkin tuotteeseen, syntyy lumevaikutus, ja näin käy ravintolisien ja rohdosten mutta myös lääkkeiden kohdalla. Lumevaikutus voi olla suuri.
Lääkkeiden vaikutuksia tutkitaan satunnaistetuilla kaksoissokkotutkimuksilla, joissa osa koehenkilöistä saa vaikuttavaa lääkettä, osa lumelääkettä.

– Ravintolisien kohdalla ongelmana on laadukkaiden, ihmisillä tehtyjen tutkimusten puute. Hyvät tutkimukset ovat kalliita, ja niihin ravintolisien valmistajilla ei ole taloudellisia resursseja eikä aina mielenkiintoakaan. Tuote voi silti auttaa yksittäistä ihmistä, vaikka tutkimuksissa ei olisi todettu sen tehoa, Raunio sanoo.

D-vitamiini on esimerkki hyvin tutkitusta ravintolisästä. D-vitamiinia suositellaan alle 75-vuotiaille 10 mikrogrammaa ja yli 75-vuotiaille yli 20 mikrogrammaa vuorokaudessa. Turvarajana pidetään 100 mikrogramman vuorokausiannosta.

Lievitystä flunssaan

Suosituimpia ravintolisiä ja kasvirohdoksia ovat auringonhattu, sinkki ja punariisi.

Näistä auringonhattu-uute lievittää jonkin verran kurkkukipua, nielun käheyttä ja yskää joidenkin tutkimusten mukaan.

Sinkkiasetaattia sisältävät imeskelytabletit helpottavat flunssan oireita, saattavat lyhentää flunssan kestoa ja voivat jopa estää nuhakuumeen puhkeamisen. Eräässä parin vuoden takaisessa tutkimuskatsauksessa todettiin, että sinkkiasetaatti lyhentää flunssan kestoa noin 30 prosentilla. Sinkki voi kuitenkin ärsyttää vatsaa.

 – Annosten täytyy olla melko isoja ja kuuri pitäisi aloittaa heti flunssan orastaessa. Kun flunssa lyö päälle, vaikutusta ei enää synny.

Punariisin on markkinoitu alentavan veren huonoa LDL-kolesterolipitoisuutta. Punariisi sisältää pienen määrän ainetta, joka toimii samaan tapaan kuin lovastatiini, kolesterolilääkkeiden vaikuttava aine. Siksi myös punariisi saattaa laskea veren kolesterolipitoisuutta.

Hannu Raunio sanoo, että punariisissä on kuitenkin epäpuhtauksia ja epämääräisiä tehoaineita. Punariisillä voi myös olla yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa.

– Punariisi ei ole sen luonnollisempaa kuin lääketehtaassa valmistettu statiinilääke. Punariisin vaikuttavan aineen määrä tuotteessa saattaa vaihdella, kun taas statiinilääkkeen vaikuttavan aineen pitoisuus on aina sama.

Tähkäkimikkiä saa reseptillä

Iän myötä nivelten jäykkyys ja nivelkivut yleistyvät. Moni kokeilee vaivoihin hyaluronihappoa ja kondroitiinisulfaattia. Ne ovat nivelen luonnollisia rakennusaineita, mutta suun kautta otettuna ne eivät päädy kunnolla niveleen.

– Jotta teho olisi hyvä, ne pitäisi antaa pistoksena niveleen. Mutta tuotteita voi kokeilla, ja varmasti monet saavat niistä apua, Hannu Raunio kommentoi.

Vaihdevuodet tuovat mukanaan monelle naiselle kuumia aaltoja ja unihäiriöitä. Kasviestrogeeneissä, kuten soijauutteissa, on estrogeenin tavoin vaikuttavia aineita ja niitä on käytetty joissakin kulttuureissa jo satoja vuosia vaihdevuosioireisiin.
Kasviestrogeenit kiinnittyvät estrogeenireseptoreihin estrogeenia heikommin, jolloin niiden vaikutuksetkin ovat miedompia.
Ravintolisien kasviestrogeenit ovat lähtöisin soijasta, puna-apilasta tai humalasta. Eniten tutkittua tietoa on soijasta.

– Tutkimustulokset ovat ristiriitaisia. Jotain apua niistä voi olla.

Naistentautien erikoislääkäri voi määrätä reseptillä tähkäkimikkiä sisältävää rohdosta vaikeisiin vaihdevuosioireisiin. Hormonivalmisteita käyttäville naisille sitä ei suositella.

Nuoruutta rohdoksilla?

Tiettyjen rohdosten ja ravintolisien markkinoidaan parantavan muistia, ajatustoimintoja ja vireystilaa, mutta luotettavaa näyttöä tämänkään tyyppisestä tehosta ei ole. Monet tuotteista sisältävät ginsengiä, Aasiasta saatavaa rohdosta. Sillä sanotaan olevan yleiskuntoa vahvistavia ja muistia parantavia vaikutuksia.

Ginseng ei kuitenkaan sovi verenpainetautia sairastaville eikä sitä saa käyttää yhdessä verenohennuslääkkeiden kanssa. Käyttö voi lisätä ahdistustaipumusta.

Ikääntyessä ruokahalua voivat verottaa muun muassa masennus, muistisairaudet ja lääkitykset. Hammasongelmillakin on vaikutuksensa: pureskelu ja nieleminen voivat vaikeutua. Alzheimerin tautia sairastava saattaa unohtaa säännöllisen syömisen. Silloin tarvitaan vitamiinien ja ravintoaineiden täydennystä purkista.

– Ikääntyvä tarvitsee usein D-vitamiinin lisäksi kalsiumia, B-vitamiineja ja K-vitamiinia. Myös riittävä proteiinien saanti on turvattava, Hannu Raunio toteaa.

 

Tämä on ET Terveys -lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä

Lisää ET terveyden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/etterveys.

Suurelta osin elintavoista aiheutuvia kansantautejamme, kuten kohonnutta verenpainetta, lihavuutta, aikuistyypin diabetesta, kohonneita veren kolesteroliarvoja, osteoporoosia, autoimmuunisairauksia ja masennusta, hoidetaan pääasiassa lääkkeillä. Lääketehtaat voivat hyvin, kansa sairastaa, syö lääkkeitä ja kärsii haittavaikutuksista. Lääkkeet eivät kuitenkaan tehoa kansantautiemme todelliseen syyhyn eli epäterveellisiin elintapoihin. Lääketieteen isä Hippokrates sanoi jo aikanaan "ruoka olkoon lääkkeesi". Miksi nykyiset terveydenhuollon ammattilaiset ovat unohtaneet tämän ikivanhan viisauden? Vuodesta toiseen intetään, että tavallinen ruoka riittää turvaamaan ravintoaineiden saannin. Monelle tavallinen ruoka on viljaa eri muodoissaan, prosessoituja kasvirasvoja, lisäainepitoisia eineksiä, keinotekoisia makeutusaineita, sokerisia muroja, valkoisia jauhoja sisältäviä leivonnaisia sekä sokeririkkaita maustettuja maitotaloustuotteita. Sellainen ruoka ei riitä. Ravintoainepuutokset ajavat ahmimaan ja sekoittavat ihmisen herkän sisäeritysjärjestelmän ja aiheuttavat sitä kautta monia vakavia riippuvuuksia. Ravintoainepuutokset altistavat sairauksille, räjäyttävät terveydenhuollon kustannukset ja katkaisevat työuran ennen aikojaan.

Hyvällä ruokavaliolla, riittävällä liikunnalla, riittävällä levolla, hyvällä yöunella ja ravintolisien käytöllä voitaisiin ehkäistä paljon terveydenhuollon kuluja. Nykyinen hoitojärjestelmä on kuitenkin jo lääkärikoulutuksesta alkaen niin lääkehoitokeskeinen, että muutos tuskin tulee tapahtumaan. Ja media ja virallinen taho kyllä varmistaa, että Matti ja Maija Meikäläinen aloittaa jatkossakin aamunsa mikropuurolla rasvattoman maidon kera ja nauttii päivän aikana runsaasti margariinileipiä :(

.

Ruokavalio on parhaimmillaan lääkettä ja pahimmillaan sairauksille altistava. Ne, joilla on rohkeus kohdata itsensä, pääsevät hyvin eteenpäin. On myös niitä, jotka mieluummin jopa kuolevat kuin tekevät paranemisen edellyttämiä fyysisiä ja/tai psyykkisiä muutoksia. Ihmisessä on itsessään paljon sekä parantavia että tuhoavia voimia.

.

Maailman vauraimmassa maassa syödään ala-arvoista ruokaa myös päiväkodeissa, kouluissa, sairaaloissa, vanhustenhuollossa ja jopa työpaikoilla. Länsimainen lääketiede ei suostu ottamaan ravitsemusta terveydenhoidon osaksi. Ruokapyramideilla ei tehdä mitään, jos ei konkretiaa ravitsemuksesta saada toiminnan tasolle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla