Synkkyydestä huolimatta suruun liittyvät myös rakkaus ja onnellisuus. Kuva: Sanoma-arkisto
Synkkyydestä huolimatta suruun liittyvät myös rakkaus ja onnellisuus. Kuva: Sanoma-arkisto

Suru ja masennus sekoitetaan usein, mutta samaa ne eivät tarkoita. Surututkijaa harmittaa, ettei sureva saa lääketieteellistä diagnoosia samaan tapaan kuin masentunut.

Epävarmuutta. Raivoa. Tuskaa. Moni suomalainen järkyttyi Imatran kolmoissurmasta.  Ensireaktiot uutiseen vaihtelivat laidasta laitaan.

Menetykset aiheuttavat myös surua. Mutta vähättelemättä kenenkään tunteita, surututkija Anna Liisa Aho sanoo surun liittyvän kuolemaan vain silloin, kun kyseessä on jonkun sellaisen läheisen menetys, johon on ollut olemassa läheinen tunneside.

– Imatran tapauksen tavoin joku voi järkyttyä kuullessaan naapurinsa kuolemasta, mutta kyseessä ei ole surureaktio, jos ei ole tuntenut naapuriaan. Suru on luonnollinen reaktio, johon yhdistyy emotionaalinen side.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Terveystieteiden tohtorina työskentelevä Aho tekee töitä päivittäin surevien ihmisten kanssa. Surua hän on tutkinut jo 17 vuotta.  Häntä harmittaa, että sureva ei saa lääketieteellistä diagnoosia, koska surulle ei ole sellaista olemassa. Monesti lääkärit kirjoittavat surevalle diagnoosiksi akuutin stressitilanteen tai masennuksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Sureva kokee muun muassa voimakkaita keskittymishäiriöitä, ja olen aina puhunut surevan sairausloman puolesta. En menisi leikkaukseen, jossa kirurgi on menettänyt juuri läheisensä.

”Masentunut ihminen etsii harvoin mitään hyvää elämässään.”

Suru sekoitetaan helposti masennukseen, ja niissä onkin paljon samaa, Aho sanoo.  Masennus on kuitenkin sairaus, jolla on diagnoosinumero.  Pitkittynyt suru voi olla yksi masennuksen oireista, mutta se ei automaattisesti tarkoita masennusta.

– Kumpaankin liittyy muun muassa tarmottomuutta, itsesyytöksiä sekä mielihyvän ja ilon puutetta, mutta surussa tunteet ovat väliaikaisia ja ne voivat olla välillä myönteisiäkin. Masentunut ihminen näkee harvoin mitään hyvää elämässään.

Suruun liittyvät niin rakkaus, onnellisuus kuin kaipaus, mutta siihenkin yhdistyy negatiivisia tuntemuksia. Aho kertoo tanskalaistutkimuksesta, jonka mukaan surevilla on lisääntynyt itsemurhan ja monien sairauksien, kuten syövän, riski. Myös surevan työkyky ja -motivaatio heikkenevät.

– Surun tuomista muutoksista on paljon tutkimuksia. Se muuttaa jopa identiteettiämme. Omissa tutkimuksissamme olemme havainneet, että läheisen kuoleman jälkeen jotkut vaihtavat jopa sukupuoltaan. Sosiaaliset suhteet muuttuvat ja perheen dynamiikka vaihtelee. Kriisi, kuten läheisen kuolema, voi yhdistää tai erottaa ja aiheuttaa masennustakin.

Lue myös! Nämä asiat sureva haluaisi sinun tietävän

Nykyisin pidetään normaalina ajatusta, että surun kestoa voi määrittää, Aho kertoo. Suru lievenee yleensä ensimmäisen vuoden aikana, mutta se voi kestää koko elämänkin läpi. Joskus se näyttäytyy voimakkaana vuosiakin myöhemmin.  Silloin tutut fyysiset oireet voivat palata hetkeksi uudestaan.

– Sekä masentuneet että surevat kärsivät uni- ja ruokailuvaikeuksista. Jotkut saattavat nukkua ja syödä paljonkin. Toiset taas lopettavat syömisensä surureaktiossa, eivätkä saa unta. 

4 seikkaa, jotka erottavat surun ja masennuksen toisistaan

1. Koetko monia erilaisia tunteita?

”Sureva ihminen kokee tunteita isolla skaalalla. Suru voi aiheuttaa muun muassa epäuskoa, pelkoa ja tuskaa. Sureva ihminen voi olla myös kiitollinen ja onnellinen sekä kokea muita positiivisia tunteita. Tunteet voivat vaihtua nopeastikin. Masentuneen tunneskaala on yleensä tasapaksu, ja lääkitys vie usein viimeisetkin tunteiden vaihtelut.”

2. Pystytkö olemaan aidosti iloinen?

”Sureva ihminen etsii ja löytää elämästään sekä tapahtuneesta positiivisiakin asioita. Masentunut näkee harvoin iloisia asioita, sillä hän elää kuin mustassa pallossa. Tosin oireet ovat aina yksilöllisiä. Myönteisesti ajattelevat ihmiset selviävät usein paremmin surusta, ja silloin on epätodennäköisempää, että suru pitkittyisi tai muuttuisi masennukseksi. ”

3. Liittyvätkö tunteesi tiettyyn tapahtumaan tai asiaan?

”Suruun liittyy useimmissa tapauksissa selkeä kohde. Masennuksen saattaa puolestaan laukaista epämääräisempi tilanne, esimerkiksi pitkään kestänyt vaikea elämäntilanne tai muu asia, joka ei ole niin selkeästi rajattavissa. Masennus voi alkaa sekä ilman syytä että kriisin seurauksena, ja se voi olla geeneissä.”

”Suru saattaa mennä pois pakenemalla.”

4. Pakenetko pahaa oloa?

”Suruun on monia selviytymiskeinoja ja se saattaa mennä pois pakenemallakin, jota moni tekee. Surusta voi päästä siis eroon omin keinoin, mutta masentunut ihminen usein kärsii oireistaan pidempään ja jopa eristäytyy, vaikka hän tarvitsee yleensä aina hoitoa ja lääkkeitä.”

Lue myös! ”Olit lapsuuteni tärkein ihminen” – ja 8 muuta lausetta, jotka jäivät sanomatta

Kerro tarinasi

Miten sinä olet selvinnyt surusta tai masennuksesta – tai molemmista?
Kerro kokemuksiasi ja keskustele aiheesta alla olevassa kommenttikentässä.

Kysely

Onko sinulla diagnosoitu masennus, vaikka suru olisi ollut parempi diagnoosi?

Kyllä
Kyllä
54.0%
Ei
Ei
45.9%
Ääniä yhteensä: 37
Helmi

Vanhin syntymäsairas veljeni kuoli 2004 mutta kuitenkin 29-vuotiaana. Sen surun olen saanut käsiteltyä, samoin isovanhempani. Heidän kohdallaan kuolema tuntui jotenkin "oikealta", niin on ihmisen elo tarkoitettu. Tämä keväänä kuoli ainut enoni tapaturmaisesti. Kesällä kuoli lankoni hävittyään taistelun syöpää vastaan. Syksyllä 28-vuotias pikku veljeni, ainut sisarukseni, tyttöni ainut eno, kuoli syöpään viiden vuoden taistelun jälkeen. Vuosi on ollut surun täyteinen. Nyt pelkään vanhempieni, erityisesti äitini puolesta, elämä ei ole heitä kohdellut silkkihansikkain. Itsekin itken vielä yön hiljaisina hetkinä. Nuoren rakkaan ihmisen lähtö on aina vaikeampi hyväksyä. Olin myös sairauslomalla, diagnoosina minullakin akuutti masennustila. Ajan kanssa lie helpottaa, ajan kanssa...

Äiti

Mieheni ja lasteni isä kuoli kymmenen vuotta sitten äkillisesti kotiimme minun ja ja silloin seitsemän vuotiaan poikani käsivarsille. Sairasloman diagnoosi on alusta asti ollut masennus, akuutti stressireaktio, ahdistuneisuus ym. Todellisuudessa olin surullinen, järkyttynyt ja ahdistunut. Pystyin kuitenkin itse heti toimimaan, järjestämään asioita kuten esim. hautajaiset, perunkirjoitukset ym. Surulle ei todellakaan voi määritellä aikaa. Se lievenee ajan mittaan, mutta nostaa välillä päätään hyvinkin voimakkaasti. Jokin asia tai tapahtuma voi tuoda kuoleman ja surun hyvinkin voimakkaasti ja aidon oloisesti uudelleen pintaan. Tällöinkään ei kyse ole masennuksesta. Omassa sairaskertomuksessa näitä diagnooseja on kymmenen vuoden ajalla muutamia. Itseäni ne häiritsee kovasti. Vuoden 2016 alussa 19 vuotias tyttäreni sairastui harvinaiseen ja oireiltaan hyvin rajuun ja karuun aivotulehdukseen. Oireiden takia minun oli oltava sairaalassa lähes 24/7. Lääkäri katsoi, että tilanne vaatii minun läsnäolon ja kirjoitti sairaslomaa. Hän itsekin totesi, että joutuu kirjoittamaan minulle todella kovan diagnoosin viitaten masennukseen ja psyykkiseen sairastumiseen mikä ei todellakaan kuvannut tilaa missä olin. Nämä diagnoosit vaikuttaa tällä hetkellä omaan elämääni niin etten halua käydä lääkärissä valittamassa normaaleista sairastumisista. Lääkärit näkee vain aiemmat diagnoosit ja itse mietin joka kerta miten leimaannuttavia ne on. Ajatellaanko minusta, että olen sellainen kenen pää ei kestä mitään vai vieroksunko työtä. Todellisuudessa olen hyvin vahva. Tyttäreni sairaalaolon aikana olin pitkään jatkuvassa tietoisuudessa, että kuolema voi tulla hetkenä minä hyvänsä. Tästäkään huolimatta en ole masentunut. Väsynyt olen, mutta en masentunut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla