Vartti aurinkoa päivässä turvaa kesäaikaan riittävän D-vitamiinin saannin. Kuva Shutterstock
Vartti aurinkoa päivässä turvaa kesäaikaan riittävän D-vitamiinin saannin. Kuva Shutterstock

Uusi tutkimus kyseenalaistaa D-vitamiinin hyödyt luuston terveydelle. Suomalainen asiantuntija ei niele väitteitä sellaisenaan.

Eipäs, juupas, vaarinhousut! Tältä kuulostaa uusimmat tutkimustiedot D-vitamiinista.

Arvostettu tiedejulkaisu BMJ (entinen British Medical Journal) julkaisi hiljattain uuden, tutkijatohtori Evropi Theodoratoun johtaman tutkimuksen, joka kyseenalaistaa D-vitamiinin monet terveyshyödyt, mukaan lukien vitamiinin luustoa vahvistavan vaikutuksen. Ja juuri luustoterveyden takia D-vitamiinista on kohkattu Suomessakin viime vuosina hyvin paljon.

Myös D-vitamiinin saantisuosituksia nostettiin Suomessa tänä vuonna 10 mikrogrammaan, ja esimerkiksi monet terveysbloggarit napsivat D-vitamiinia huomattavasti enemmänkin terveyshyötyjen toivossa.

Ärsyttävää. Mitä uusista tutkimustuloksista oikein pitäisi ajatella? Ei mitään ihmeellistä, tiivistää alan suomalainen ekspertti, ravitsemusepidemologian dosentti Jyrki Virtanen Itä-Suomen yliopistosta. Hän ei ole valmis allekirjoittamaan tutkimuksen tuloksia.

– Kyllä meillä on aika hyvä näyttö siitä, että kun kehon D-vitamiinipitoisuudet nousevat riittävän korkealle, sillä on vaikutusta luuston terveyteen, Virtanen sanoo.

Mikä Theodoratoun sakilla on sitten mennyt tutkimuksessaan pieleen, jos heidän tulokset eivät pidä paikkaansa?

– Ei heillä välttämättä mitään ole mennyt pieleen, mutta heidän menetelmänsä ovat olleet hieman erilaiset kuin yleensä. He ovat tehneet meta-analyysin meta-analyyseistä, eli he ovat vetäneet yhteen sellaisia tutkimuksia, jotka ovat vetäneet yhteen tutkimustuloksia aiemmista tutkimuksista.

Tutkimusasetelmat eri tutkimuksissa vaihtelevat. Joissain tutkimuksissa on tutkittu D-vitamiinilisiä, joissain ravinnosta saatavaa D-vitamiinia. Joissain on tutkittu yleistä terveydentilaa, toisissa tiettyjä sairauksia, joissain erityisesti luustoa. Kattavan yhteenvedon tekeminen on siksi vaikeaa.

Eli kannattaako suomalaisten yhä napsia D-vitamiinia purkista paremman luustoterveyden toivossa?

– Kannattaa. Ei tämä tutkimus muuta nykyisiä suosituksia mitenkään. Ja on myös syytä muistaa, että mitään haittoja ei D-vitamiinin käytöstä näillä suositelluilla pitoisuuksilla ole löytynyt.

Lue myös:

Huutaako elimistösi D-vitamiinia – viisi paljastavaa oiretta

Paljonko ravintolisiä saa syödä?

Tarvitsenko D-vitamiinia kesälläkin?

Finni, tuo nuoruusmuistoista niljakkain, on yhä useammin myös aikuisen riesa. 

Otsassa, suun ympärillä, leuassa ja nenässä, toki. Mutta miksi finnejä tulee joskus pakaroihin? Korvaan! Nenän sisäpuolelle! Ja miksi kivuliaimmat finnit ovat juuri hölmöimmissä paikoissa?

Ihotautilääkäri Anna Haahtela Mehiläisestä valaisee, että finni voi ilmestyä mihin tahansa, missä on ihohuokonen, joka voi tukkeutua ja tulehtua.

– Jalkapohjissa ja käsissä en ole finnejä nähnyt, mutta kaikkialla muualla kyllä. 

Pakaroiden ihon rakenne on monilla jo valmiiksi näppyläisyyteen taipuvaista, pilari-keratoosimaista. Silloin huokosten tukkeumia ja tulehduksia tulee helpommin. Usein pakaran näppylä on karvatupen tulehdus, joka voi levitä ja olla hyvin kipeä. Nenä taas on tyypillistä aknealuetta. Sen iho on kireää, joten finni aiheuttaa kovaa painetta ja kipua.

– Myös päänahkaan voi tulla hyvin kipeitä finnejä. Useammin miehille, mutta kyllä naisillekin, Haahtela sanoo.

Kaikkihan sitä tekevät

Mistä se sitten kertoo, jos aikuisella naisella on finnejä? Haahtelan mukaan aikuisiän akne on yleistynyt voimakkaasti. Tarkkaan ei tiedetä, miksi.

– Stressi on yksi tekijä, mutta taustalla on muitakin syitä. Huonosta hygieniatasosta tai epäterveellisestä ruokavaliosta aikuisiän akne ei kerro. Tehokkaita lääkkeitä on, ja aknea kannattaa hoitaa.

Haahtela tarkoittaa esimerkiksi akneen käytettäviä lääkegeelejä tai e-pillereitä: puristelua ei lasketa hoidoksi. Finnejä kielletään aina puristelemasta, vaikka kädellisen on lähes mahdotonta olla nypeltämättä ihoaan. Haahtela toteaa sortuvansa puuhaan itsekin.

– Kaikkihan niitä puristelevat, joten ehkä on parempi neuvoa ihmisiä tekemään sitä puhtain käsin ja varovaisesti. Puristelusta varoitellaan siksi, että aggressiivisella kotikirurgialla ja liian kovalla puristamisella voi saada aikaan arven. Kosmetologilla käynti voi joskus olla hyvä idea – ammattilaisella kun ei liity asiaan samanlaista tunnetilaa.

Taas on se aika vuodesta, kun iltaisin kannattaa tehdä punkkitarkastus! Tarkastuksessa kannattaa olla huolellinen, sillä ne pirulliset imijät voivat mennä kehossa minne tahansa. 

– Kaikki on mahdollista, toteaa Mehiläisen erikoislääkäri Heta Yrjänäinen, kun häneltä kysyy, minne päin ihmiskehoa punkit hakeutuvat.

Tämän takia kannattaa suojautua punkeilta oikein.

Yrjänäisen mukaan punkki viihtyy luonnossa yleensä alle metrin korkeudessa, mutta kumartuessa tai loikoilemalla nurmikolla sen voi saada myös helposti ylävartaloon.

Yrjänäinen vinkkaa kuusi paikkaa, joita kannattaa erityisesti tarkastella, kun tekee punkkitarkastusta iltaisin. 

  1. Kainalot. Niin inhottavalta kuin se kuulostaakin, punkki tykkää kainaloiden ohuesta ihosta. 
  2. Nivuset ja kaikki taivealueet. Taivealueilla iho on ohutta, joten punkki saattaa hyvinkin liikahtaa sinne. 
  3. Korvien taustat. Punkkien lempipaikkoja! Korvien taakse on vaikea nähdä, joten tarvitset avuksesi ystävän tai peilin. 
  4. Selkä ja takareidet. Nämä ovat vaikeimpia paikkoja poistaa punkkeja, koska takapuolelle on vaikea ylettyä itse.
  5. Napa. Kyllä, myös napaan voi mennä punkki. 
  6. Häpykarvoitus. Punkit viihtyvät myös karvaisessa ympäristössä ja saattavat hyvinkin siirtyä jalkojen väliin naisen käydessä kyykkypissalla. 

Yrjänäinen muistuttaa, että mistä tahansa punkki löytyykään, se pitää poistaa HETI. Puutiaisaivokuumevirus voi tarttua samantien, mutta borrelioosibakteerin siirtymisessä aikaa menee noin vuorokauden verran, joten punkin poistamalla välittömästi pystyy välttymään tältä vakaviakin oireita aiheuttavalta taudilta.

Olemme aikaisemmin koonneet kattavat ohjeet miten toimia tilanteessa, jossa punkki löytyy iholta. 

Borreliapöpö on peto

Varo puskapissalla! Erikoislääkäri paljastaa 6 pirullista paikkaa, jonne punkki mielellään kiinnittyy

Borrelioosi ei vaadi vuorokautta tai edes tunteja, sillä borrelia voi tarttua myös hyttysen puremasta tai paarman pistosta, kertoo mm tutkija Soile Juvonen. Itse olen saanut borrelioosin 2 kertaa: eka kerran todennäköisesti kotipihalla, punkkia tai pistäjää en nähnyt, toisen kerran Rhodokselta paarman pistoista.
Lue kommentti