Jotkut voivat ennustaa menkkojensa alkuajan kellon tarkkuudella. Kuva: Shutterstock
Jotkut voivat ennustaa menkkojensa alkuajan kellon tarkkuudella. Kuva: Shutterstock

Olivatpa menkkasi säännölliset tai eivät, gynekologi suosittelee kuukautispäivien kirjaamista.

”Mitä järkeä on kuukautisten kirjaamisessa, jos ne tulevat aina ajallaan? Minulla ainakin keho jo ilmoittaa, kun kuukautiset alkavat.”

Työpaikan kahvihuoneessa virisi suuri kuukautiskeskustelu sen jälkeen, kun maaliskuussa lanseerattiin Moona-oirepäiväkirja. Se on ensimmäinen suomenkielinen kuukautisten seurantaan tehty älypuhelinsovellus. Samanlaisia sovelluksia on ollut tarjolla jo vuosia englanninkielisenä.

Moni on tähän asti kirjannut kuukautisensa paperikalenteriin, vaikka se tuntuukin tylsältä ja turhalta – ja tahtoo unohtua. Toisaalta moni pystyy ilman kirjaamistakin kertomaan kuukautistensa alkamisen jopa vuorokauden ajan tarkkuudella, niiden keston ja loppumispäivän.

Vaikka tuntisi kuukautisensa kuin taskunsa, niiden kirjaaminen on hyödyllistä, gynekologi Sari Ahonkallio Terveystalosta sanoo.

– Kirjaaminen nopeuttaa gynekologin työtä, auttaa naista itseään huomaamaan kierron muutokset sekä helpottaa raskauden suunnittelussa. Gynekologi haluaa aina tietää kuukautisten alkamispäivän – ei loppumispäivää, Ahonkallio kertoo.

Muutoksetkin voivat olla normaaleja

Ahonkallio muistuttaa, että kuukautiset katsotaan säännölliseksi, jos kierron pituus on 24–35 päivää. Kestonkaan ei tarvitse olla päivälleen sama joka kuukausi.

– Hyvin moni nainen kärsii jossain vaiheessa elämäänsä epäsäännöllisistä kuukautisista. Joillakin on epäsäännölliset kuukautiset koko elämänsä ajan, eikä sille löydy mitään selitystä.

Vaikka kuukautiset olisivat olleet aina säännölliset, ne saattavat muuttua yllättäenkin. Muun muassa stressi tai kova treenaaminen voivat muuttaa kierron pituutta tai jättää kuukautiset pois. Ahonkallio sanoo, että iän myötä myös kuukautiskivut saattavat pahentua.

– Joillakin kohtu supistelee kuukautisten aikana niin voimakkaasti, että he tarvitsevat siihen tulehduskipulääkettä. Jos kipu menee ohi lääkkeellä, voi sellaisen ottaa kuukautisten aikana. Kipukynnys on henkilökohtainen, mutta jos kipulääke ei auta, kannattaa käydä lääkärissä. Kyseessä saattaa olla endometrioosi, joka vaatii hormonaalisen hoidon.

Kaikki kivut ja muutokset olisi hyvä kirjata kuukautiskalenteriin vuodon alkamisajan ja keston lisäksi, Ahonkallio mainitsee.

Milloin lääkäriin?

Ahonkallion mukaan epäsäännölliset kuukautiset eivät yleensä ole oire mistään vakavasta. Jos menkat jäävät pois yli kolmeksi kuukaudeksi ja samalla raskaustesti näyttää nollaa, Ahonkallio suosittelee lääkärintutkimuksia.

– Silloin pitäisi mitata muun muassa kilpirauhashormonien ja maitohormonin eli prolaktiinin tuotanto sekä tutkia, ettei kyseessä munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli pcos.

Lääkäriin on syytä mennä myös, jos epäsäännöllisiin kuukautisiin liittyy yleisoireita, väsymystä, välivuotoja tai pitkiä vuotoja.

7 syytä epäsäännöllisiin kuukautisiin

 1. Raskaus
 2. Voimakas laihduttaminen
 3. Syömishäiriö
 4. Kova treenaaminen
 5. Ylipaino
 6. Stressi
 7. Pillereiden lopetus

Kysely

Kerro nyt, kumpaan leiriin sinä kuulut: oletko kuukautishuithaipeli vai kuukautisnatsi?

Kuukautisnatsi
Kuukautisnatsi
51.0%
Huithaipeli
Huithaipeli
48.9%
Ääniä yhteensä: 145
NN

Mitä hyötyä kuukautisten kirjaamisesta on? Gynekologi kertoo

Jätitte kertomatta että vaihdevuosien lähestyessä kuukautiset muuttuvat usein epäsäännölliseksi 5 v aiemmin. Itselläni ei ikinä ole ollut tasaisia kuukautisia, ja premenstruaalioireisiin kuuluu että menkat heittelevät, ja niin ollut jo 5 vuotta. Käytän hormonaalista korvaushoitoa, mutta menkat tulevat nyt suht säännöllisesti ilman progesteronilisääkin n 24- 30 pv välein.
Lue kommentti

”Lukeminen on oma terveystekijänsä, joka vaikuttaa samoin kuin vaikka tupakoinnin lopettaminen,” neurologi Markku T. Hyyppä sanoo.

Muistin parantaminen, muistisairauksilta välttyminen ja pitkä elämä terveenä kuuluvat monen meistä toivelistalle. Ei siis ole ihme, että muistin parantamista on vuosien varrella tutkittu runsaasti.

Muistinparannuskeinoiksi on eri tasoisissa tutkimuksissa löytynyt kutakuinkin kaikkea mahdollista: esimerkiksi nukkuminen, lenkkeily, lehtivihannekset, mustikat, rasvainen kala, tietyt lisäravinteet, meditaatio, aivojumppa, punttitreeni ja jopa seksi sekä kotitöiden tekeminen.

Kaikista edellämainituista ei kuitenkaan tieteen valossa ole muistille hyötyä. Neurologi, kirjailija Markku T. Hyyppä kumoaa harhaluuloja muistin toiminnan tehostamisesta tuoreessa Ikääntyvän muistikirjassaan, ja esimerkiksi mustikoiden muistivaikutukset saavat Hyypän arvioinnissa kyytiä. 

– Lisäravinteissa ei oikein ole mitään vaikutuksia. Jotkut satsaavat mustikoihin, jotkut puolukoihin ja jotkut E12-vitamiiniin. Jos niistä on apua, se on lumetta, placeboa, Hyyppä toteaa.

Yksilölle vaikkapa vitamiinista, jonka tieteellistä tehoa ei ole todistettu, saatava lumevaikutus on positiivinen juttu. Se ei silti tarkoita, että samaa vitamiinia voisi suositella kaikille. 

”Vanhukset säilyvät pidempään hengissä ja terveinä, jos he lukevat.”

Romaanit pitävät muistin reilassa

Onneksi tehokkaiksikin todistettuja muistinvahvistuskeinoja on olemassa. Yksi tärkeimmistä on, ehkä hieman yllättäen, kaunokirjallisuuden lukeminen. 

– Lukeminen on ihan oma terveystekijänsä, joka vaikuttaa samoin kuin tupakoinnin lopettaminen, viinanjuonnin lopettaminen, varallisuus tai hyvä sosiaalinen asema. Tiedetään, että vanhukset säilyvät pidempään hengissä ja terveinä, jos he lukevat, Markku T. Hyyppä sanoo. 

Hän kertoo, että lukemisen vaikutukset aivoihin pystytään nykyään kuvantamaan. Aivokuvista nähdään, että aivoverkostojen yhteydet kiinteytyvät, kun lukee romaania. 

– Lukemisen hyödyllisyys ei hämmästyttänyt minua, mutta se hämmästytti, että erityisen tehokasta on romaanien lukeminen, Hyyppä sanoo.

”Hikiliikunta yksin metsässä ei edistä muistia millään tavalla.”

Tiede ei vielä ole pystynyt täysin selvittämään, miksi juuri kaunokirjallisuus pitää muistin parhaiten reilassa. Hyypällä on kuitenkin teoria. 

– Ihminen on sosiaalinen olento, joka pärjää aina paremmin, kun on sosiaalisesti jossakin läsnä. Kaunokirjallisuutta lukiessaan ihminen elää mukana ja samastuu. Silloin syntyy sosiaalisen läsnäolon tunne.

Kirjaa lukiessaan ihminen on siis henkisesti toisten ihmisten kanssa, vaikka fyysisesti köllöttäisikin yksin kotisohvallaan.

Musisointi tehostaa muistia

Lukemisen lisäksi moni muukin muistia aidosti tehostava keino perustuu sosiaalisuuteen. Hyypän mukaan esimerkiksi liikunta sinänsä ei vaikuta muistiin.

– Hikiliikunta yksin metsässä ei edistä muistia millään tavalla, mutta jos menet kavereiden kanssa lenkille, se edistää, Hyyppä sanoo. 

Useat tutkimukset tukevat sitä, että sosiaaliset suhteet ovat todella merkittävässä roolissa eivät vain muistin, vaan koko hyvinvointimme kannalta.

Ryhmäliikunnan ja romaanien ahmimisen lisäksi Hyyppä suosittelee muistin kohentamiseen tutkimusten perusteella seuraavia konsteja:

 • Musisoinnin on todettu vaikuttavan muistiin erityisen tehokkaasti.
 • Vieraan kielen opetteleminen tai uudelleen aktivoiminen asettaa aivoille muistin kaipaamaa haastetta.
 • Hyvä uni on toimivan muistin kannalta olennainen asia.
 • Stressitön elämä kannattaa. Muistikatkojen syynä on usein se, että mieli on kuormittunut.
 • Kahvikupillinen tarjoaa hetkellisen pika-avun muistamiseen, sillä kofeiini avittaa muistin toimintaa lyhytaikaisesti.

Muistilääkkeitä tai -laitteita Hyyppä ei kehota kokeilemaan. Vaikka kaikenlaisia ratkaisuja muistin parantamiseen ja muistisairauksien ehkäisyyn kehitellään koko ajan, ei muistilaitteista ja -lääkkeistä toistaiseksi ole saatu apua.

Unohda superfoodit ja rääkkitreenit! Tutkimusten ja asiantuntijoiden mukaan hyvät ihmissuhteet ovat todellinen terveyden ja onnellisuuden tae.

Erityisesti vuoden alussa moni miettii, miten omaa hyvinvointiaan voisi parhaiten edistää. Auttaisiko ruokavalion viilaaminen, kuntosalilla käyminen tai ehkä unta tarkkaileva aktiivisuusranneke? 

Järkevän ruokavalion noudattaminen, liikunnan harrastaminen ja riittävän unensaannin varmistaminen ovat kaikki fiksuja valintoja kokonaishyvinvoinnin kannalta. Terveen ja onnellisen elämän kannalta yksi valinta kuitenkin näyttäisi olevan ylitse muiden: sosiaalisten suhteiden vaaliminen. 

Itse asiassa liikunnan ja terveellisen ruuan hyödyt tuntuvat kietoutuvan yhteen sosiaalisuuden kanssa. Neurologi ja aivotutkija Markku T. Hyyppä kertoo Helsingin Sanomissa, että Välimeren ruokavalio, liikunta ja kulttuuriharrastukset edistävät tutkitusti muistin toimintaa, mutta kaikissa kolmessa hyödyt saattavat tulla paljolti sosiaalisuudesta.

Terveelliseksi ylistetyssä Välimeren ruokavaliossa ei välttämättä ole niinkään kyse oliiviöljystä kuin siitä, että Välimeren maissa on tapana aterioida pitkään ja hartaasti porukalla. Useissa liikuntaharrastuksissa taas hikoillaan yhdessä toisten kanssa, ja kulttuuririennoissakin moni käy jonkun kanssa. 

Joukkuelajeihin, kuoroon, yhdistystoimintaan tai muihin sosiaalisiin aktiviteetteihin aikaansa käyttäneille Hyypän ajatukset kuullostanevat tutuilta. Aika moni meistä mainitsee yhdeksi harrastuksensa parhaista puolista mahtavan harrastusporukan.

Ihmissuhteiden laatu merkitsee

Myös maineikkaan Harvardin yliopiston tekemän suuren seurantatutkimuksen mukaan hyvät ihmissuhteet ovat hyvän elämän salaisuus. Jo 75 vuotta kestäneen tutkimuksen pyrkimys on selvittää, mikä saa ihmiset pysymään terveinä ja onnellisina, ja vuosikymmenten seurannan jälkeen vastaus alkaa olla selvillä. 

– Ihmiset, jotka olivat kaikkein tyytyväisimpiä ihmissuhteisiinsa 50-vuotiaina, olivat joukon terveimpiä 80-vuotiaina, tutkimuksen tämänhetkinen johtaja Robert Waldinger kertoo Ted Talk -puheessaan.

Harvardin jättitutkimuksen mukaan ihmissuhteissa kannattaa keskittyä laatuun. Sellaiset läheiset ihmissuhteet, joissa vallitsee vahva luottamus, ovat terveyden ja onnellisuuden kannalta valtavan arvokkaita. 

Yksinäisyys on valtava terveysriski

Ylipainoa on pitkään pidetty suurena länsimaisia yhteiskuntia uhkaavana terveysongelmana. Sosiaalisen elämän vastakohta, yksinäisyys, saattaa kuitenkin olla paljon suurempi uhka. Näin arvioi esimerkiksi viime vuonna ilmestynyt amerikkalaistutkimus

Samaisessa tutkimuksessa myös väitetään, että yksinäisellä on sama riski ennenaikaiseen kuolemaan kuin tupakoitsijalla. Eliniän lyhentämisen lisäksi yksinäisyyden on todettu lisäävän sydänsairauden riskiä merkittävästi, nostavan verenpainetta ja altistavan muistisairaudelle. 

Yksinäisyys on hyvä erottaa yksinolosta, jolla on paljon tutkittuja hyviä vaikutuksia. Seurassa vietettyjä minuutteja olennaisempaa on kokemus siitä, että elämässä on ihmisiä, joiden kanssa voi nauraa ja joilta saa tukea tiukan paikan tullen.

Parisuhteen ja -suhteettomuuden vaikutusta terveyteen ja hyvinvointiin on tutkittu ahkerasti vuosien mittaan. Yhdessä tutkimuksessa todettiin avioliiton olevan terveyden kannalta paras ihmissuhde, ja toisessa taas huomattiin, että yksinelävillä on parisuhteessa olevia enemmän kestäviä ihmissuhteita ja paremmat välit perheenjäseniin. 

Yhteistä tutkimustuloksille näyttää olevan se, että yhteydenpito läheisiin ja ajan viettäminen heidän kanssaan kannattaa aina, oli läheinen sitten ystävä, puoliso tai vaikka sukulainen. 

Trendejä isompi juttu

Jos tutkimuksia on uskominen, sosiaalisuuden täytyy olla seuraava hyvinvoinnin megatrendi. 

Todellisuudessa sillä on kuitenkin vielä matkaa johtavaksi terveystrendiksi. Aikamme korostaa yksilöllisyyttä, ja esimerkiksi Instagramin loputon fitnesskuvien virta on normalisoinut kropan pikkutarkkaa viilaamista muun hyvinvoinnin kustannuksella.

Grammantarkan ruokavalion ja tiukan treeniohjelman noudattaminen voi lähtökohdista riippuen olla fyysisen terveyden kannalta hyvä veto, mutta sosiaalisen elämän näkökulmasta äärimmilleen viety fitnessmeno on enemmän uhka kuin mahdollisuus.

Toisaalta seuran ja oman porukan kaipuu on perustavanlaatuinen ja yksittäisiä trendejä isompi asia: haluamme kaikki tulla kuulluksi, hyväksytyksi ja rakastetuksi, mutta sen myöntäminen on intiimimpää kuin treenitavoitteen kirjaaminen tai terveysruokakuvien postaaminen someen.