Hyvä terveys

Ovatko silmät alkaneet kutista ja yskä ärsyttää kurkkua? Ei kai vaan lemmikkikoira aiheuta allergiaa? Vaikka eläinallergia olisi puhjennut, se ei onneksi aina tarkoita lemmikistä luopumista.   

 Nykyisin haetaan ennemminkin tapoja elää lemmikkien kanssa allergiasta huolimatta. Jos perheessä on pieniä lapsia, lemmikin pitämisestä on tutkimustenkin valossa enemmän hyötyä kuin haittaa. Se voi jopa suojata muiltakin allergioilta.

– Nykyään tiedetään, että eläinten ulkoa sisälle tuomat mikrobit monipuolistavat ihmisen mikrobiomia. Koira tai kissa voi siis lisätä lapsen kehittymässä olevaa vastustuskykyä ja vähentää tämän herkkyyttä allergioille, kertoo Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa.

Muut allergiat nostavat eläinallergiankin riskiä. Jos kevään ensimmäiset siitepölyhiukkaset vetävät hengitystiet tukkoon, on riski saada myös eläinallergia. Jos on vielä ruoka-aineallergioitakin, ne lisäävät todennäköisyyttä entisestään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Immuunipuolustus on silloin herkempi reagoimaan. Kun on herkistynyt yhdelle asialle, herkistyy helpommin toisellekin, Vuorenmaa selittää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alle kolmevuotias ei voi vielä olla kovin allerginen, mutta siitä parikymppiseksi saakka allergioiden riski on suurimmillaan. Sen jälkeen ihmisen immuunipuolustus on valmis, ja allergioiden mahdollisuus pienenee. Siksi eläinallergian kehittyminen myöhemmällä aikuisiällä on harvinaisempaa, vaikka sitäkin tapahtuu.


Helppo tunnistaa

Allergiaoireet ilmenevät useimmiten hengitysteissä. Ne voivat olla nuhaa, niiskutusta ja aivastelua. Pahimmassa tapauksessa oireet voivat olla astmaattisia, kuten yskää, hengenahdistusta ja hengityksen vinkumista.

Silmissä allergia aiheuttaa kutinaa, kirvelyä, kuumotusta ja punoitusta. Oireet voivat olla samankaltaisia sekä eläin- että siitepölyallergiassa ja esimerkiksi sisäilman aiheuttamissa ongelmissa.

Eläimistä herkistytään yleensä niiden hilseelle. Joskus eritteetkin aiheuttavat oireita. Vaikkapa kissan tai koiran nuolaisu voi nostattaa iholle kutisevia näppylöitä.

Herkistyminen ei koskaan tapahdu saman tien. Kissa voi kyllä allergisoida aika nopeasti, mutta koiralle herkistyminen vie pari kolmekin vuotta. Uudet oireet voivat olla eläinallergiaa, vaikka lemmikki olisi pysynyt samana jo pitkään.

”Moni uskoo, että pienet ja karvattomat lemmikit sopisivat allergisellekin.”

Helpoin tapa testata, onko allerginen lemmikille, on olla sen kanssa lähikontaktissa.

– Sekään ei ole täysin erehtymätön mittari, mutta jos allergiaoireita tulee heti lemmikin läheisyydessä, eläinallergia on aika todennäköinen, Vuorenmaa toteaa.

Karvatonkin allergisoi

Moni uskoo, että pienet ja karvattomat lemmikit sopisivat allergisellekin. Se ei valitettavasti pidä paikkaansa. Herkimmin allergisoivat jyrsijät, kuten kanit, marsut ja hiiret. Kissa taas aiheuttaa yleensä voimakkaampia oireita kuin koira.

– Karvoissa ei juurikaan ole allergeeneja, toisin kuin eläimen ihon hilseessä ja syljessä. Siksi se ajattelu ei päde, että karvaton kissa ei allergisoisi. Karvattomuus ei tee eläimestä turvallista allergiselle, Vuorenmaa painottaa.

Sekin ajatus on sitkeässä, että jotkin koirarodut, kuten bichon frisé, havannankoira tai villakoirat sopisivat myös allergisille. Allergeeneja on kaiken rotuisissa eläimissä.

Jos tuntuu, että joku yksilö tai kokonainen rotu aiheuttaa muita vähemmän oireita, kyse on todennäköisesti eläimen ihon kunnosta. Hyväkuntoinen iho hilseilee eläimelläkin vähemmän kuin kuiva.

Allergia väsyttää, lääke ei

Niin siitepölyallergiaa kuin eläinallergiaa kannattaa ehdottomasti hoitaa, koska hoitamaton allerginen nuha lisää astman kehittymisen riskiä. Urhea niiskuttaminen viikosta toiseen ei ole hyvästä.

Eläinallergiaa ja siitepölyallergiaa hoidetaan samalla tavalla: antihistamiinia sisältävillä tableteilla, nenäsuihkeilla ja silmätipoilla. Astmaan ja astmaattisiin oireisiin lääkäri voi määrätä myös hengitettäviä lääkkeitä.

Nykyiset lääkkeet eivät väsytä – yhtä reseptillä saatavaa vanhan sukupolven antihistamiinia lukuun ottamatta. Allergia sen sijaan väsyttää, koska vastustuskyky tekee kovasti töitä, kun keho puolustautuu vihollista vastaan.

– Keväisin se tuntuu hyvin, kun voimakkaasta siitepölyallergiasta kärsivä voi olla niin väsynyt, että ei ehkä jaksa töihinkään. Sama vaikutus voi olla muillakin allergioilla, Vuorenmaa kertoo.

Allergialääkkeistä ei ole haittaa vuosikausia jatkuvassa käytössäkään. Lääkkeiden lisäksi muita hoitokeinoja on vähän. Esimerkiksi lemmikin tilan rajoittaminen kotona ei juuri vaikuta allergiseen oireiluun. Niiden hilse on niin kevyttä, että sitä leviää sisällä kaikkialle.

Lemmikin ei saa antaa nuolla allergista kasvoista. Myös sylissä pitäminen ja rapsuttelu kannattaa jättää minimiin ja kädet pitää muistaa pestä ennen kuin koskee sormilla kasvojaan tai silmiään.

– Kissan tai koiran peseminen vähentää hetkellisesti allergeenien määrää, mutta se ei riitä vähentämään allergiaoireita, Vuorenmaa toteaa.

”Kerrotaan tarinoita, että omasta koirasta ei tule minkäänlaisia oireita, mutta naapurin koirasta tulee.”

Siedätyshoitoa kotona?

Siedätyshoidossa oireita aiheuttavaa allergeenia annetaan pistoksina ihon alle tai tablettina kielen alle ja totutetaan elimistöä siihen kolmen vuoden ajan. Siedätyshoidolla on saatu hyviä tuloksia etenkin koivun tai timotein siitepölyallergian hoidossa. Eläinallergioissakin se toimii joillakin ihmisillä, mutta siedätyshoitoa ei anneta sillä perusteella, että on kissoille allerginen, mutta haluaisi ottaa sellaisen. 

Siedätyshoitoa voi saada kissa-, koira- tai hevosallergiaan, jos allergia on niin voimakas, että saa oireita, vaikka eläin ei ole edes paikalla. Esimerkiksi jo siitä, että istuu samassa bussissa kissanomistajan kanssa tai koira-allergisella poliisilla on poliisikoira työkaverina tai eläinlääkäri allergisoituu kissoille.

Jotkut allergiset ovat oppineet sietämään omaa lemmikkiään. Eläimestä ei ole heti ensi aivastuksesta luovuttu, ja jos allerginen on aluksi pärjännyt antihistamiineilla, oireet ovat voineet kotisiedätyksellä helpottua ja lääkkeen tarve vähetä.

– Kerrotaan tarinoita, että omasta koirasta ei tule minkäänlaisia oireita, mutta naapurin koirasta tulee. Vielä ei tiedetä, onko se sietokyvyn kehittymistä, vai mikä mekanismi tässä on taustalla.

Jos lääkkeistä tai kotisiedätyksestä ei ole riittävästi apua, lemmikistä luopuminen on paras tai ainoa vaihtoehto. Näin on varsinkin, jos joku perheessä saa lemmikistä vakavia astmaattisia oireita.

– Lemmikki pahentaa astmaa. Jatkuva altistuminen allergisoivalle eläimelle lisää oireita ja pahenemisvaiheita, jolloin astmalääkitystä on lisättävä, ja sairautta on vaikea saada hallintaan. Nämä on hyvä ottaa huomioon, kun miettii jatkoa, Vuorenmaa kehottaa.

Asiantuntijana lisäksi lääketieteen tohtori, Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntijalääkäri Péter Csonka.

Tämä on Hyvä terveys -lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä. Lisää Hyvän terveyden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/hyväterveys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla