Hyvä terveys

Miehen sterilisaatio eli vasektomia on pieni toimenpide, mutta miten se tehdään ja kenelle?

Kysymys:

Olen 40-vuotias kolmen lapsen isä ja olen miettinyt vasektomiaa eli sterilisaatiota. Hormonaalinen ehkäisy ei tunnu olevan vaimolle ihan ongelmatonta ja lapsiluku on täysi. Olen kuitenkin ykköstyypin diabeetikko. Estääkö perussairauteni vasektomian?

Vastaus:

Vasektomia (siemenjohtimen katkaisu tai tukkiminen) eli miehen sterilisaatio on yksinkertainen, tehokas ja turvallinen ehkäisymenetelmä. Vasektomia estää siittiöiden pääsyn siemennesteeseen. Sterilisaatio on tarkoitettu lopulliseksi ehkäisyksi, joten päätöksen on oltava perusteellisesti harkittu. Steriloimisesta ei ole voitu osoittaa aiheutuvan pysyvää terveydellistä haittaa kummallekaan sukupuolelle. Sterilisaatiolla ei ole vaikutusta hormonitoimintaan, siemensyöksyyn, erektioon eikä seksuaaliseen mielihyvään.

Suomen lain mukaan sterilisaatio voidaan tehdä yhden tai kahden lääkärin tai Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valviran) luvalla. Tavallisia syitä sterilisaatioon ovat mm. yli 30 vuoden ikä tai riittävä lapsiluku (3 lasta); tällöin yhden lääkärin lupa riittää. Sterilisaatioon hakeudutaan lääkärin lähetteellä. Lisäksi tarvitaan ST1-lääkärinlausunto. ST1-lausunnon voi saada omalta terveysasemalta, työ- tai opiskelijaterveydenhuollosta tai yksityislääkäriltä. Suomessa tehtiin viime vuonna vajaat 4 500 sterilisaatiota, joista yli puolet miehille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa, eikä se yleensä aiheuta tarvetta sairauslomaan. Hedelmöittämiskyky menetetään, mutta yhdyntäkyky säilyy ennallaan. Siemennestettä muodostuu kuten ennenkin, koska siittiösolut ovat vain osa siemennesteestä. Sterilisaation jälkeen siemennesteessä saattaa kuitenkin esiintyä hedelmöittämiskykyisiä siittiöitä vielä useita kuukausia toimenpiteen jälkeen. Tästä syystä on käytettävä muuta ehkäisyä, kunnes siittiöiden puute on osoitettu siemennestenäytteellä. Näyte otetaan, kun miehellä on ollut vasektomian jälkeen vähintään 20 siemensyöksyä ja kun toimenpiteestä on vähintään 3 kuukautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koska kysymyksessä on pieni kirurginen toimenpide, haitat ovat melko harvinaisia. Kuitenkin voi esiintyä kipua, verenvuotoa ja tulehdusta leikkausalueella. Noin yksi kymmenestä miehestä katuu toimenpidettä, jolloin voidaan yrittää sterilisaation purkua. Teknisesti tämä onnistuu 70–90 prosentilla, mutta silti hedelmällisyys palautuu vain 30–60 prosentilla.

Tyypin 1 diabetes tai verenpainelääkitys ei estä vasektomiaa. Korkea verensokeri kuitenkin suurentaa tulehdusvaaraa kaikkien leikkaustoimenpiteiden yhteydessä. Koska hyvään hoitotasapainoon olisi pyrittävä ennen vasektomian tekemistä, kannattaa ottaa yhteyttä myös diabetesta hoitavaan lääkäriin tai diabeteshoitajaan ennen sterilisaation hakemista.

Tämä on Hyvä terveys -lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Hyvän terveyden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/hyväterveys.

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla