Hyvä terveys
Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kuva: Shutterstock

Lääkäri kertoo, miksi antibioottia voidaan tarvita homeenkin aiheuttamaan ”tautiin”.

Kysymys:

Olen altistunut töissä homeelle. Aivastelen ja yskin, iho- ja silmäongelmia on koko ajan. Keuhkoni kuvattiin, ja siellä oli tulehdusta. Minulle määrättiin Amoxin 750 mg kahdesti päivässä. En ole aloittanut kuuria, kun en voi ymmärtää, miten homepöly lähtee antibiootilla. Syönkö kuurin vai jätänkö syömättä? Minulla on erittäin paha ärtyvän suolen oireyhtymä.

Vastaus:

Kosteus- ja homevaurioihin liittyvä oireilu on kokonaisuudessaan monitahoinen ja osin hyvin vaikeakin asia. Oireilun syyn osoittamiseen ei ole olemassa yksiselitteisiä laboratoriokokeita tai muita tutkimuksia, vaan se perustuu potilaan kattavaan tutkimiseen, jossa muiden samankaltaisia oireita aiheuttavien sairauksien mahdollisuus pyritään poissulkemaan.

Kosteusvaurioiden yhteydessä oireisiin vaikuttaa myös muut sisäilman laatutekijät sekä yksilölliset erot ihmisten taipumuksessa allergiseen tai astmaattiseen oireiluun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hengitysteiden jatkuva ärsytystila, esim. huonossa hoitotasapainossa oleva tai hoidosta huolimatta oireileva allergia tai astma, lisää herkkyyttä saada virus- tai bakteeriperäinen hengitystietulehdus. Antibiootit tehoavat ainoastaan bakteerien aiheuttamiin tulehduksiin, kuten keuhkokuumeeseen. Antibioottihoidosta ei ole hyötyä virustulehduksessa tai allergiaan tai astmaan liittyvässä tulehdustilassa eikä se myöskään tehoa homesieniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Astmaan tai allergiaan liittyvässä tulehdustilassa keuhkojen röntgenkuvassa ei yleensä ole poikkeavia löydöksiä. Sen sijaan sekä virukset että bakteerit voivat aiheuttaa keuhkojen röntgenkuvassa näkyviä tulehdusmuutoksia.

Röntgenkuvassa näkyvän tulehduksen hoidoksi määrätään yleensä antibioottikuuri, koska usein ei voida riittävällä varmuudella poissulkea bakteeriperäisen taudin mahdollisuutta.

Turhaa tai ”varmuuden vuoksi” määrättyä antibioottikuuria kannattaa toki välttää, mutta perustellusti epäillyn bakteeritulehduksen yhteydessä kuuri on yleensä aiheellinen. Jos asia vielä mietityttää, kannattaa siitä keskustella kuurin määränneen lääkärin kanssa.

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla