Saksan liittokanslerin Angela Merkelin vapina on herättänyt huomiota viime aikoina. Mistä käsien vapina yleensä johtuu?

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin vapina on kiinnittänyt lehdistön huomion viime viikkojen aikana. Hän vapisi torstaina silmin nähden, kun hänet kuvattiin samassa tilaisuudessa Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin kanssa.

Edellisellä viikolla samaan asiaan kiinnitettiin huomiota, kun 64-vuotias Merkel tapasi Berliinissä Ukrainan uuden presidentin Volodymyr Zelenskyin.

Voisiko Merkelillä olla terveysongelmia?

Merkelin edustaja on kommentoinut asiaa kertomalla, että Merkel on kunnossa. Liittokansleri itse on perustellut vapinaa kuumuuden aiheuttamalla nestevajauksella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Voiko vapinassa olla kyse harmittomasta oireesta? Mistä tämänkaltainen vapina voi johtua? HS kysyi neurologilta, mikä vapinan taustalla ylipäätään voi olla. Neurologi ei ota kantaa Angela Merkelin vapinaan, sillä ei tunne hänen sairaushistoriaansa.

Neurologian dosentti Valtteri Kaasinen Turun yliopistosta kertoo, että vapina on suurimmaksi osaksi hyvänlaatuinen ja usein fysiologinen oire.

– Käsien vapinan yleisin syy on korostunut fysiologinen vapina, jossa kädet alkavat vapista esimerkiksi jännittävässä tilanteessa.

Esimerkiksi jännitys tai krapula voi saada kädet vapisemaan.
Esimerkiksi jännitys tai krapula voi saada kädet vapisemaan.

Kaikilla ihmisillä on oma vapinaherkkyytensä, joka voi liittyä henkiseen tai fyysiseen stressiin. Jos on esimerkiksi huhkinut kovasti kuntosalilla, voivat kädet sen jälkeen vapista. Toisaalta jonkun henkisesti raskaan ja stressaavan tilanteen tai säikähdyksen jälkeen ihminen voi alkaa vapista kauttaaltaan.

– Matala verensokeri, krapula tai kova jännittäminen aiheuttavat monille vapinaa, Kaasinen sanoo.

Myös runsas määrä kofeiinia tai nikotiinia voivat saada kädet vapisemaan. Lisäksi jotkut lääkkeet aiheuttavat vapinaa. Tyypillisimmin psyykelääkkeet.

– Aika monen lääkkeen haittavaikutuksena mainitaan vapina. Se kannattaa huomioida, jos aloittaa jonkun uuden lääkkeen, Kaasinen sanoo.

Joihinkin sairauksiin, kuten kilpirauhasen liikatoimintaan voi liittyä käsien vapinaa. Huomattavasti yleisemmin kyse on kuitenkin kilpirauhasen vajaatoiminnasta, jossa liikaa otettu tyroksiini eli kilpirauhashormonilääke voi aiheuttaa vapinaa.

Milloin vapinassa on kyse sairauden oireesta?

Ilman fyysistä tai psyykkistä syytä kädet saattavat vapista, jos sairastaa periytyvää vapinatautia, essentiaalista vapinaa. Suomalaisista essentiaalista vapinaa on todettu noin prosentilla, yli 40-vuotiaista viidellä prosentilla. Myös siinä psyykkinen jännitys ja esiintyminen lisäävät vapinaoiretta. Tauti puhkeaa tyypillisesti keski-iässä tai sen jälkeen.

Essentiaalista vapinaa voidaan hoitaa lääkkeillä, kuten beetasalpaajilla. Jos vapina on todella haittaavaa, syväaivostimulaatiohoitoa voidaan harkita. Essentiaaliseen vapinaan ei kuitenkaan liity muita oireita tai lihasjäykkyyttä.

Essentiaalista vapinaa harvemmin vapinaa aiheuttaa myös Parkinsonin tauti, johon tavallisimmin liittyy muitakin oireita, kuten lihasjäykkyyttä ja hidasliikkeisyyttä. Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä neurologinen sairaus.

Parkinsonin tautia hoidetaan lääkkeillä, kuntoutuksella ja joskus laiteavusteisilla hoidoilla, kuten syväaivostimulaatiohoidolla.

Vierailija

Angela Merkelkin on vain ihminen. Tuntuu jotenkin epäreilulta että uutiset ympäri maailman analysoi hänen terveyttä. Lääkäri tutkii potilaan ja antaa diagnoosin. Kai julkisella henkilölläkin saa olla yksityisasioita. Ja jos henkilö ei pysty jostain syystä hoitamaan työtehtäväänsä niin silloin kai se on työntekijän ja työnantajan välinen asia.

Tosikko

Koska asiasta on noussut moinen kohu, selkeintä olisi julkaista terveydentilasta katsaus eli virallinen lääkärin arvio. Silloin ei olisi pohdintoja.
Jos kyseessä on jokin sairaus, sitä ei ole mitään syytä salata.

Sisältö jatkuu mainoksen alla