Rannekello on nykyään paljon muutakin kuin ajannäyttäjä.

Kaikenlaista rannelaitetta on nykyään tarjolla: perinteisten kellojen lisäksi niin aktiivisuusmittareita, urheilukelloja kuin älyrannelaitteita.

Mutta miksi ne näyttävät siltä miltä näyttävät? Isoilta ja aika teknisiltä siis – suurin osa vempeleistä on kaikkea muuta kuin korunkauniita.

Erilainen ulkonäkö on ollut tavoitekin, mutta myös teknologian sanelemaa. Laitteen kokoon vaikuttavat eniten akun kesto ja näytön koko, kertoo urheilukelloja valmistavan suomalaisen Suunnon muotoilujohtaja Antti Kujala.

– Kauhean pienellä näytöllä ei tee mitään. Näytön merkitys fiiliksentuojana vain kasvaa, kun teknologia kehittyy.

Suunto käyttää tuotekehityksessään hyväksi asiakkaita ja heidän kokemuksiaan. Näin on saatu selville esimerkiksi, että naiskäyttäjille on ihan ok, että kellon näytössä on kokoa ja näköä. Tärkeitä ovat myös oikeat toiminnot, istuvuus ja se, että kello tuntuu omalta.

Myös kellon ulkonäöllä on merkitystä. Suunto pyrkii herättämään asiakkaan luottamuksen.

– Laitteen pitäisi näyttää uskottavalta ja kestävältä muttei kuitenkaan aggressiiviselta.

Applen jälkeen myös moni perinteikäs kellonvalmistaja, esimerkiksi Tag Heuer, Breitling ja Tissot, on kertonut tuovansa markkinoille omat versionsa älyrannekellosta.

– Kello on hyvin henkilökohtainen laite. Isoin muotoiluhaaste on yhdistää kellon perinne ja henkilökohtaisuus teknologiaan niin, ettei kokonaisuus näytä vain kellon mukaelmalta.

Lue lisää:

Nämä ovat Apple Watchin plussat ja miinukset

Applen älykello tulee myyntiin huhtikuussa, muttei vielä Suomessa. Edullisin hinta reilu 300 €.

LG:n Android-älykello G Watch R on mobiililaite mutta myös sykemittari, n. 300 €.