Kuvat
Shutterstock
Ei se mitään, eivät muutkaan tiedä.
Ei se mitään, eivät muutkaan tiedä.

Pimppilukko meinasi pilata Kiti Kokkosen näytöksen – mutta mikä se oikeastaan on? Fysioterapeutilla on tarjota tarkempi selitys.

Sehän se on kaikilla mielessä: Kiti Kokkosen pimppilukko. Tai ehkei kaikilla, mutta jokunen tähän juttuun törmännyt varmasti mietti, että mitähän tässäkin oikein on tapahtunut:

OMT-fysioterapeutti ja seksuaalineuvoja Johanna Koppinen Suomen Terveystalosta kuuli pimppilukosta ensimmäistä kertaa tällä viikolla. Hän kuitenkin arvelee tunnistavansa ilmiön.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Näkemättä on vaikea sanoa varmasti, mutta eiköhän kyseessä ole lantionpohjan akuutti ylirasitus- tai kramppitila. Se voi olla tosi voimakas, kuukautistyyppinen kipu. Kiti Kokkosella lihasrelaksantit auttoivat, mutta myös särkylääke helpottaa. Kun malttaa levätä ja rauhoittua, kipu helpottaa itsestään päivässä tai parissa, Koppinen kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pimppilukko ei siis ole kiputilan virallinen diagnoosi, mutta fysioterapeutti tapaa sen uhreja. Usein taustalla on juuri kova jooga- tai pilatestreeni.

– Molemmissa lajeissa aktivoidaan lantionpohjaa, ja jos treeni menee yli, kramppi voi iskeä. Myös miehille! Se on onneksi vaaraton ja ohimenevä.

Koppinen muistuttaa, että treenin lisäksi lihakset täytyy muistaa rentouttaa. Pilatesbuumi toi 90-luvulla mukanaan tietoisuuden syvistä lihaksista: niitä on nyt opittu jännittämään. Monilla on vain tiukan coren idea niin hyvin sisäistettynä, että vatsaa tulee vedettyä sisään jatkuvasti.

– Mitään lihaksia ei ole tarkoitettu olemaan koko ajan jännitystilassa. Siitä tulee uusia ongelmia: esimerkiksi alaselkäkipuja. Kun muistaa rentouttaa lihakset silloin, kun niitä ei käytä, keho toimii niin kuin pitääkin, Koppinen sanoo.

Esko

Olen nyt 80 v. mies, jolta leikattiin eturauhanen v.2002 (syöpä PSA-arvo 12). Leikkauksen jälkeenhän on useasti vaikeuksia virtsan pidätyksessä. Minulla se vaivasi ehkä n. 2-3 kk. Totesin jo alkuunsa, miksi virtsan karkailu loppui niin lyhyeen

johtui varmaan siitä, että olen harrastanut keilailua vuodesta 1973. Siinä lajissa

lantion lihaksen joutuvat jatkuvaan jännitykseen ja laukeamiseen, joka auttaa

karkailun hallintaan. Suosittelen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla