Miehellä näyttäisi olevan kaikki hyvin, mutta silti hän voi huonosti. Veriarvot ovat kohdillaan ja töissä menee ihan ookoo, mutta rinnassa on tuntemuksia. Mitä tehdä?

Psykologi Mikael Saarinen kohtaa vastaanotollaan miehiä, jotka ovat yrittäneet ratkaista mieltä painavia asioita ryhtymällä toimeen. He ovat ehkä alkaneet remontoida, heittäytyneet sitten töissä uusiin haasteisiin, kunnes ovat alkaneet juosta pitkiä lenkkejä.

Eräänlaista omaa toimintaterapiaa. Sen pitäisi häätää mieltä painavia asioita, joista puhuminen tuntuu melkeinpä mahdottomalta. Silti asiat tuntuvat menevän pieleen.

Miestä rassaa sama asia kuin sinua

Mikä elämässä oikein rassaa? Ihmissuhteet, perhetilanne, töissä jaksaminen, oma terveys ja pelko sen menetyksestä, ja se, ettei ehdi harrastaa tarpeeksi liikuntaa tai syödä kunnolla. Lisäksi tulee ikäkriisejä ihmettelyineen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Miehet eroavat naisista siinä, että tunteiden purkaminen puheeksi on hankalampaa, Saarinen luonnehtii.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Silloin tekee mieli vältellä ikävien asioiden ajattelemista. Ei niistä kavereidenkaan kanssa jutella kuin ehkä joskus saunassa. Henkiset paineet ovat jo saaneet fyysisen muodon. Vatsa reistailee, selkä jumittaa, rinnassa on tuntemuksia.

Vaimo on voinut ilmoittaa, että jos et mene juttelemaan terapeutille, niin erotaan.

Miten oikeasti haluaisit elää?

Kärjistetään vielä: jos elämää olisi jäljellä vain vuosi, kuinka haluaisit sen elää? Mitä tehdä ja keiden seurassa? 

Hiljalleen päästään käsiksi sydäntä rasittaviin asioihin: Parisuhde voi huonosti. Toisaalta eroaminen olisi kamalan työlästä ja tarkoittaisi, että voisi joutua olemaan yksin.

Työpaikalla ei saa arvostusta, vaikka kuinka yrittäisi. Ja varsinkin iän myötä sen saaminen vaikeutuu, oltiinpa mitä mieltä tahansa ikärasismista. 

Sekin harmittaa, että ystäväpiiri on harventunut. Oma kuntokin rapistuu, eivätkä sitä kohenna kaveriporukan tempaukset mökille, Lappiin tai kalaan. Alkoholi ei auta aamuiseen hengenahdistukseen, päinvastoin.

Osa keinoista, joilla henkistä pahaa oloa hoidetaan, onkin uhka sydämelle.
Stressi kehittyy ristiriidasta

Usein stressin syynä on voimavarojen ja vaatimusten välinen ristiriita. Tuntuu, että omat resurssit eivät riitä vaatimusten täyttämiseen,
ja henkiset paineet panevat elimistönkin koville.

Saarinen pyytää miestä miettimään tärkeimpiä arvojaan. Millaisten vaatimusten keskellä elät? Ovatko vaatimukset itsesi vai toisten asettamia? Onko osa niistä ehkä sellaisia, joista haluaisit eroon? Mitä asian edistämiseksi voisi konkreettisesti tehdä?

Entä voimavarojen kerääminen: mistä saat henkisiä ja fyysisiä voimia? Mikä palauttaa rasituksesta ja lataa energialla? Pitäisikö sille antaa enemmän aikaa, harrastaa jotakin iloa tuottavaa tai vain levätä enemmän?

Ja jos parisuhteen todella haluaa jatkuvan, miten on valmis panostamaan siihen?

– Kun tavoitteensa asettaa omien arvojen mukaisiksi, elämään tulee ihmeesti virtaa.

Asiantuntija: Mikael Saarinen, psykologi, psykoterapeutti, työyhteisövalmentaja.

Tämä on Hyvä terveys -lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Hyvän terveyden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/hyväterveys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla