Alle nelikymppisillä kaulapatit ovat yleensä vaarattomia ja häviävät kuukaudessa. Kuva: Shutterstock
Alle nelikymppisillä kaulapatit ovat yleensä vaarattomia ja häviävät kuukaudessa. Kuva: Shutterstock

Turvonnut imusolmuke laulaja Jipun kaulassa herätti lymfoomaepäilyt. Mistä tietää, milloin kaulassa olevasta patista tulisi huolestua?

Laulaja Jippu kertoi hiljattain, että hänellä epäiltiin kesällä lymfoomaa. Epäily johtui Jipun kaulasta löytyneestä patista, joka vaikutti ensimmäisten näytteiden perusteella olevan pahanlaatuinen kasvain. Jipun turvonnut imusolmuke leikattiin, eikä lymfoomaa lopulta löytynyt.

Mutta mistä tietää, milloin kaulapatin vuoksi tulisi hakeutua lääkäriin? Yleislääketieteen erikoislääkäri Paula Pihlaja Lääkärikeskus Aavalta sanoo, että ikä vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka herkästi patista tulisi huolestua.

– Jos on kysymys lapsesta, nuoresta tai alle 40-vuotiaasta aikuisesta, suurin osa kaulapateista liittyy tulehdukseen. Tällöin ne ovat yleensä symmetrisesti molemmin puolin kaulaa ja häviävät tai ainakin pienentyvät kahdesta neljään viikossa, Pihlaja kertoo.

– Mikäli kyseessä on yli 40-vuotias ja kyhmy on uusi eikä selkeästi liity vaikka angiinaan tai muuhun nielutulehdukseen, täytyy herkästi epäillä, että se voi olla pahanlaatuinen kasvain.

Myös nuorilla aikuisilla patissa voi olla kyse kasvaimesta, mutta ne ovat yleensä hyvänlaatuisia.

– Patti tulee tutkia, mikäli se ei ala neljän viikon kuluessa ainakin pienenemään. Läpimitaltaan vähintään kaksi senttimetriä olevia patteja tulee seurata erityisen tarkasti, neuvoo Pihlaja.

”Patti tulee tutkia, mikäli se ei ala neljän viikon kuluessa ainakin pienenemään.”

Pienempienkin pattien osaltakin jatkoselvittely on tarpeen, mikäli ne eivät kuukauden kuluessa ala katoamaan. Pihlaja muistuttaa, että pahanlaatuisilla kasvaimilla on taipumus kasvaa.

Itse patin lisäksi on hyvä seurata mahdollisia muita oireita. Ne voivat kieliä erilaisten syöpien lisäksi tuberkuloosista, toksoplasmasta tai jänisrutosta.

– Jos esimerkiksi patit ovat kivuliaita, on nielemisen vaikeutta, ääni käheytyy ilman infektiota tai on yleisoireita, kuten kuumetta, väsymystä, laihtumista tai yöhikoilua, ne voivat olla merkkejä jostain vakavammasta, Pihlaja sanoo.

Se, onko patti kipeä, ei kuitenkaan suoraan kerro sen vaarallisuudesta.

– Moneen infektioon liittyvät kivuliaat imusolmukkeet. Kivuton patti taas voi hyvinkin olla pahanlaatuinen kasvain.

Patin huomatessaan on siis tärkeintä seurata sen koon muutoksia. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että lääkäriin tulee hakeutua, jos patin koko ei neljässä viikossa muutu tai suurenee. Yli nelikymppisten ja niiden, joilla on aiemmin ollut syöpä, tulee olla pattien suhteen erityisen tarkkoja.