86 prosenttia Me Naisten kyselyn vastaajista on sitä mieltä, että puusaunassa on ehdottomasti parhaat löylyt. Kuva: Sanoma-arkisto / Päivi Anita
86 prosenttia Me Naisten kyselyn vastaajista on sitä mieltä, että puusaunassa on ehdottomasti parhaat löylyt. Kuva: Sanoma-arkisto / Päivi Anita

”Jos saunaan haluat mennä nyt, niin takuulla tervehdyt...”

Rakastatko saunomista? Et todellakaan ole ainoa.

Suomalaiset ovat tunnetusti saunakansaa, minkä todisti myös Me Naisten kesällä tekemä saunakysely.

Kyselyyn vastanneista 65 prosenttia kertoi saunovansa vähintään kerran viikossa. Kyselyyn vastasi kesäkuun aikana yli 400 henkilöä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Moni sujahtaa löylyn lämpöön ihan vain rentoutuakseen ja puhdistautuakseen. Mutta Itä-Suomen yliopiston seurantatutkimuksen mukaan sauna kannattaa myös ihan muista syistä: se nimittäin tekee hyvää sydämelle!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Verenpaine kuriin

Syyskuun lopulla American Journal of Hypertension -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että ahkera saunominen vähentää miesten verenpaineen kohoamisen riskiä.

Seurannan aikana tutkijat huomasivat, että 4–7 kertaa viikossa saunovilla miehillä on puolet pienempi todennäköisyys siihen, että heidän verenpaine alkaa nousta, kun kerrataan heitä kerran viikossa saunoviin. 

Miksi saunominen on niin terveellistä sydämelle?

Tutkijoiden mukaan syitä on useita. Ensinnäkin, saunominen nostaa kehon lämpötilaa, mikä saa myös verisuonet laajenemaan ja verenpaineen laskemaan. Toiseksi, hikoilu poistaa kropasta nesteitä, mikä alentaa verenpainetta. Kolmanneksi, saunominen rentouttaa. Jo ihan se vaikuttaa verenpaineeseen myönteisesti.

Sauna helli miehiä – tutkija ei kiistä, etteikö se voisi helliä myös naisia

Saunomista pidetään yleisesti terveellisenä. Terveyskirjasto on listannut sivuilleen laajasti löylyttelyn terveyshyötyjä.

Aiemmin Itä-Suomen yliopiston tutkijat ovat huomanneet, että paljon saunovilla miehillä on pienempi riski sairastua äkillisiin ja kroonisiin keuhkosairauksiin. Lisäksi runsaasti saunovilla miehillä on pienempi todennäköisyys sairastua muistisairauksiin.

”On tietysti mahdollista, että samantyyppiset tulokset koskisivat myös naisia.”

Professori Jari Laukkanen kertoi vuosi sitten Ylelle, että vaikka tässä tutkimuksessa tutkittavat ovat miehiä, tulokset saattavat olla samanmoisia myös naisilla.

– On tietysti mahdollista, että samantyyppiset tulokset koskisivat myös naisia. Tiukkaan ottaen, sitä ei voida tällä tutkimustuloksella vahvistaa, mutta asialla voi spekuloida – miksipä ei, Laukkanen pyöritteli sanojaan.

Tässä vaiheessa moni saunafani varmasti ajattelee, että jättäkää jo ne spekuloinnit sikseen! Ihan arkikokemuskin jo kertoo, että sauna tekee hyvää ihmiselle – sukupuoleen katsomatta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla