Ylipainoisuuden syistä tiedetään koko ajan enemmän, mutta ei vieläkään tarpeeksi. Kuva: Shutterstock
Ylipainoisuuden syistä tiedetään koko ajan enemmän, mutta ei vieläkään tarpeeksi. Kuva: Shutterstock

Yhdelle sopii painonpudotukseen yksi tapa ja toiselle toinen, sehän jo tiedettiin. Nyt syykin on selvillä: ylipainon kertymiseen vaikuttavat lukemattomat geenit sekä muut tekijät, ja siksi eri lihavuustyyppejä on kymmeniä.

Lihavuutta ei ole vain yhdenlaista, ja siksi ylipainoa ei voi ehkäistä tai vähentää kaikilta ihmisiltä samalla tavalla, kirjoittaa New York Magazine. Lehden mukaan lihavuuteen suoraan vaikuttavia geenejä on ainakin 25, ja epäsuorasti vaikuttavia peräti yli 300.

Cambridgen yliopiston biokemian ja lääketieteen johtaja Stephen O'Rahilly kommentoi New York Timesissa, että mutaatio yhdessäkin suoraan vaikuttavassa geenissä melko lailla takaa sen, että henkilöstä tulee ylipainoinen. Tällainen on harvinaista, mutta sen sijaan on yleistä periä joukko geenejä, jotka tietyssä ympäristössä vaikuttavat jonkin verran ylipainon kertymiseen.

Kun tähän yhtälöön lisätään stressi, ruoka-, uni- ja liikuntatottumukset, mahdolliset sairaudet sekä lääkitykset ja muut elämän muuttujat, on lihavuuteen vaikuttavia tekijöitä todella suuri määrä. 

Tiedossa jo 59 lihavuustyyppiä

Massachusettsin yleissairaalan Lihavuuden, aineenvaihdunnan ja ravinnon instituutin johtaja Lee Kaplan kertoo New York Timesissa, että nyt erilaisia lihavuustyyppejä on tunnistettu jo 59. Tutkimuksissa lihavuustyyppejä voi löytyä lisääkin. Samalla yritetään selvittää lisää sitä, mitkä kaikki geenit vaikuttavat lihavuuteen.

Mitä merkitystä lihavuustyypeillä sitten on? Ainakin ne lisäävät ymmärrystämme siitä, että ylipaino ei todellakaan ole yksioikoinen asia – ja että kaikille pätevää painonpudotusdieettiä ei ole olemassakaan. Eri ylipainotyypeillä on New York Timesin mukaan yhtä paljon tekemistä toistensa kanssa kuin keuhkosyövällä on ihosyövän kanssa. 

Vaikka geeneillä on tutkimusten mukaan vaikutusta ylipainon kertymiseen, geenit eivät estä ihmisiä pudottamasta painoa. Tuoreessa tutkimuksessa todettiin, että lihavuuteen vahvasti vaikuttavan geenin kantajat reagoivat ruokavaliomuutoksiin ja liikuntaan siinä missä nekin ihmiset, joilla ei ole kyseistä geeniä. 

Vanha Maskuliini

Lihavuutta on ainakin 59 eri tyyppiä – siksi sama dieetti ei toimi kaikilla

Haluaisin itselleni paremman ja jollain tavoin henkilökohtaisemman lihavuuden. Olen vähän kyllästynyt olemaan "normipulska", joten jonkinlainen tuunaus tai bling-bling piristäisi, varsinkin nyt, pimeänä aikana. Voisiko asiaa lähestyä veriarvo-, insuliini- ja hormonimittauksilla, joiden jälkeen lääkäri konsultoisi minulle oman, normi-janatuisista eroavan ruumiinmallin. Tuloksia voisi tuotteistaakin: "Kardashian-peppu", "Vanha Maskuliini -kessi". En halua olla tavallinen. Olen upea lihava yksilö.
Lue kommentti
Vierailija

Lihavuutta on ainakin 59 eri tyyppiä – siksi sama dieetti ei toimi kaikilla

Lihominen on lähes yksinomaan hormonaalinen ilmiö. Ja tuo lihottava hormoni on insuliini. Vähentämällä insuliinia systeemissä, elimistö käyttää rasvaa energiana ja näin pysyy paino kurissa. Insuliinia voi vähentää vähentämällä sokeria ja tärkkelystä ruokavaliosta. Ne voi korvata rasvalla, joka ei nosta insuliinitasoja ja pitää nälän pois pitkään. Vähärasvaisesta dieetistä ei ole mitään hyötyä, sen osoitti jo vuonna 2006 tehty massiivinen satunnaistettu WHI (Women's Heath Initiative) tutkimus.
Lue kommentti