Syöpädiagnoosi herättää surua, ahdistusta, pelkoa, syyllisyyttä ja vihaa. Samalla mieleen nousee monia kysymyksiä, joiden ratkaisemiseen tarvitaan asiantuntijan apua.

1. Syöpähoitoni alkoi. Lähteekö kohta myös tukka?

Solunsalpaajahoidot aiheuttavat hiustenlähtöä, kun taas immunologiset hoidot, hormonihoidot ja täsmälääkkeet eivät tavallisesti aiheuta. Yleensä hiukset putoavat 2–3 viikon kuluttua hoitojen aloittamisesta. Syöpähoidoissa käyvä saa maksusitoumuksen peruukkiin. Hiukset kasvavat takaisin hoitojen jälkeen.

2. Saanko syödä syöpähoidon aikana myös luontaistuotteita?

Jotkut luontaistuotteet voivat heikentää sytostaattien ja täsmälääkkeiden tehoa. Isot luontaistuoteannokset voivat myös vahingoittaa maksaa, sillä sekä luontaistuotteiden että syöpälääkkeiden metabolia kulkee maksan kautta. Jotkut saattavat pelätä lääkärin tuomitsemista eivätkä uskalla kertoa luontaistuotteiden käytöstään, mutta se olisi erittäin tärkeää. Lääkäri voi kertoa oman suosituksensa, mutta hoitopäätös on yhteinen. On tärkeää, että viranomaiset valvovat kaikkien hoitojen käyttöönottoa, ettei käy niin, että potilaalle ryhdytään markkinoimaan hoitoa, jota ei ole asianmukaisesti tutkittu.

3. Auttaako ’taisteluhenki’ syövän voittamiseen?

Näin ei missään tapauksessa ole. Hyvä mieliala auttaa kuitenkin jaksamaan raskaita syöpähoitoja paremmin, ja syöpäpotilaan psyykkinen tukeminen onkin tärkeää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Kuinka usein syöpä ei parane, vaan siihen kuollaan?

Syövän hoitotulokset ovat viime vuosina parantuneet ja kaksi kolmasosaa sairastuneista on elossa viiden vuoden kuluttua. Ennuste riippuu kuitenkin paljon syöpätyypistä. Rintasyöpään sairastuneista on elossa viiden vuoden kuluttua sairastumisesta noin 90 prosenttia potilaista. Joidenkin syöpien, kuten haimasyövän, hoitotuloksissa ei ole tapahtunut viime vuosikymmeninä merkittävää paranemista. On siis erittäin tärkeää jatkaa vaikeimpien syöpien tutkimustyötä ja hoitojen kehittämistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Suvussa on rintasyöpää. Kannattaako teettää geenitesti?

Jos epäily perinnöllisestä syövästä herää, tehdään lähete perinnöllisyyslääketieteen poliklinikalle. Vaikka suvussa ei olisikaan syöpään sairastuneita, saatetaan geenitestit tehdä nuorelle potilaalle. Geenimuutoksen kantajille voidaan suunnitella tiivis seuranta tai tehdä esimerkiksi rintojen tai munasarjojen poisto. Voi myös valita tiiviimmän seurannan, jossa käytetään esimerkiksi magneettitutkimusta.

Asiantuntija: Johanna Mattson, Syöpäkeskuksenjohtava ylilääkäri, HYKS.

Tämä on Hyvä terveys -lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Hyvän terveyden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/hyväterveys.

martsu

Olen parantunut rintasyövästä joka todettiin 2018 joulukuussa mammografiatutkimuksessa. Leikkaus, sytostaattihoidoidot ja sädehoito tehosi. Olen nyt terve. Olen kiitollinen nopeaan hoitoon ja siihen miten minut hoidettiin Seinäjoen keskussairaalassa ja muutenkin.
Nyt elän normaalia elämää. Vuositarkastukset joissa seurataan terveyttäni.

Riitta.Oi.

Ystävättäreni joka yritti todella kauan saada tutkimuksia oireilleen, aloittaa nyt huomenna sädehoidon. On käsittämätöntä kuinka vastuuttomia monet lääkärit ovat. Joka vuosi ystäviäni kuolee ihan turhaan. Japanissa on vuosittaiset tutkimukset,yleensä ilmaiset,ettei vain pääse yhteiskunnalle kalliiksi tulevia sairauksia tulemaan. Pieni kylämme Suomessa maksaa terveysyhtymälle 17.000e./päivä kuluja. Kylällä puhutaan että "kun syöpälääkkeet maksaa satoja tuhansia".

Sisältö jatkuu mainoksen alla