Naisilla kun on kuukautiskivut ja synnytykset, on kipukynnyksemmekin luonnollisesti korkeampi kuin miehillä. Näin usein väitetään. Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda kumoaa myytin.

Ihmisen kipukynnys on eri asia kuin kivunsietokyky. Kun laitat käden jääpaloja täynnä olevaan vesiastiaan, alat jonkin ajan kuluttua tuntea epämiellyttävää tunnetta, sitten kipua.

Se hetki, kun tunnet ensimmäisen kerran kipua = kipukynnyksesi.

Jatkat käden pitämistä vedessä, kunnes et enää kestä ja joudut ottamaan käden pois = maksimi kivunsietokykysi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

–Vaikka toisin luullaan, naisten kipukynnys ei ole luonnostaan korkeampi kuin miehillä, sanoo lääkäri, kipututkija ja dosentti Helena Miranda.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin.”

–Naisten kipua ei vain oteta yhtä vakavasti kuin miesten. Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin. On myytti, että naisen pitäisi kestää kipua paremmin, koska hän kokee kuukautis- ja synnytyskipuja, Miranda sanoo.

Todellisuudessa naiset ovat kipututkijan mukaan miehiä herkempiä kivulle, koska esimerkiksi estrogeeni voi lisätä kipuherkkyyttä ja mieshormoni testosteroni puolestaan suojata siltä.

–Sukupuolieroja esiintyy myös aivojen kyvyssä käsitellä kipua, koska opioidireseptorit miesten ja naisten aivoissa toimivat eri tavalla, Miranda kertoo.

Kitsastelua kipulääkkeissä?

Naiset ovat usein miehiä vuolaampia puhumaan. Tutkimusten mukaan miesten on naisia vaikeampi ilmaista ääneen esimerkiksi kipuaan.

–Tämä johtaa siihen, että lääkärit tulkitsevat usein miesten kivun todellisemmaksi kuin naisten, Helena Miranda sanoo,

”Naisille määrätään vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia.”

Asenteet saattavat vaikuttaa esimerkiksi leikkausten jälkihoitoon.

–Tilastojen mukaan naisille määrätään leikkausten jälkeen vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia kuin miehille. Ajatellaan, että naisten oireet johtuvat enemmän ahdistuksesta kuin kivusta.

Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda on kirjoittanut kirjan Ota kipu haltuun (Otava 2016).

 

Vierailija

Kilpirauhassairauksista valtaosa on naisilla ja "diagnooseista" järkyttävän suuri osa kuitataan psyykeä tutkimatta mielialalääkkeillä. Näin verikoenumeroiden perusteella varsinaisesti tutkimatta potilasta. Tavalla jonka voisi tehdä terveyskeskuksen vaksi.

Hullua että sairauden määritelmä on tietyt numerot eikä potilaan vointi. Lisäksi kuvitellaan että puolisairaasta väestöstä päätellyn TSH-"viitealueen" sisään niukastkin osuminen merkitsisi "terveyttä". (Voisi merkitä vain jos TSH on 0...0.5)

Googlauksella "fendo.2017.00364" löytyy 22.12.2017 ilmestynyt hyvä tutkimus asiasta.

avun saanut

Lääkärit ja hoitava henkilökunta ovat avainasemassa toisen ihmisen kohtaamisessa. Valitettavasti kaikissa ammateissa on ihmisiä, jotka eivät ole ns. oikealla alalla. Mitä kylmempi, keskeneräinen ja epävarmempi kohtaaja on ,sitä pahempi. Olen ollut kylmän "julman"tuntuisen ihmisen silmien alla, mutta on myös ollut niitä jotka näkevät, kuulevat ja ymmärtävät ja osaavat asettua asemaasi. Se on onnenkantamoinen, kenen käsiin joudut/pääset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla