Kuukautiset laukaisevat kohtauksen yli puolella migreeniä potevista naisista, ja usein heitä lohdutellaan sillä, että migreeni päättyy viimeistään vaihdevuosissa. Näin ei kuitenkaan aina käy. 

1. Mitä kuukautismigreenille tapahtuu vaihdevuosissa?

Kuukautisiin liittyvä hormonaalinen migreeni paranee yleensä vaihdevuosissa, kun kuukautiskierto ja kuukautiset jäävät pois. Migreeni saattaa kuitenkin jatkua, jos aloittaa hormonikorvaushoidon. Näin voi käydä erityisesti, jos valitsee tablettimuotoisen syklisen hormonihoidon. Sitä käyttäessä kuukautiset jatkuvat ja migreeni voi aktivoitua niin, ettei hormonihoitoa pysty jatkamaan.

2. Voiko kuukautismigreeniä poteva käyttää hormonihoitoa missään muodossa?

Migreeni ei ole hormonihoidon vasta-aihe. Jos tarvitsee hormonihoitoa vaihdevuosioireisiin, sitä voi käyttää. Turvallisin on ihon kautta annosteltava hoito. Etenkin laastarilla mutta myös geelillä ja sprayllä saadaan pitkävaikutteinen ja tasainen hormoni-pitoisuus. Tablettihoidossa hormonipitoisuus voi vaihdella suuresti vuorokauden sisällä ja siten aktivoida hormonaalista migreeniä.

3. Millainen estrogeeniannos olisi paras?

Hoito pitää suunnitella yksilöllisesti. On aina hyvä käyttää alinta annosta, jolla oireet saadaan kuriin ja haitat minimoitua. Mutta vaikka hormoniannos olisi suurempikin, migreeni ei välttämättä siitä pahene. Häiritsevät vaihdevuosioireet on aina hyvä hoitaa. Migreenikohtauksen voi laukaista esimerkiksi kuumista aalloista johtuva unen puute.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Kuukautismigreenin syyksi on arveltu estrogeenitason laskua. Miksi migreeni voi silti kadota vaihdevuosissa ja aktivoitua, jos käyttää estrogeenia?

On totta, että yksi kuukautisiin liittyvän migreenin teorioista perustuu estrogeenipitoisuuden laskuun. Toisen teorian mukaan kyseessä on yhteisvaikutus, koska myös keltarauhashormonin pitoisuus laskee. Tarkkaa mekanismia ei tiedetä. Nainen on usein herkkä nimenomaan hormonitasojen vaihteluille, ei niinkään hormonipitoisuuksien tietyille tasoille.

Kysymyksiin vastasi professori, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Päivi Polo, Turun yliopistollinen keskussairaala

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämä on ET Terveys -lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä

Lisää ET terveyden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/etterveys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla