Suurin osa lievistä alapään oireista on gynekologin mukaan ohimeneviä. Kuva: Shutterstock
Suurin osa lievistä alapään oireista on gynekologin mukaan ohimeneviä. Kuva: Shutterstock

Moni alapään oire on ohimenevä, mutta joissakin tapauksissa on syytä lähteä lääkäriin.

Joskus pienikin muutos, kuten vääränlaiset alushousut tai ruokavalion muuttuminen, voi vaikuttaa emättimen hyvinvointiin. Seurauksena voi olla esimerkiksi kutinaa, kirvelyä ja muutoksia valkovuodon koostumuksessa.

– Suurin osa lievistä oireista on ohimeneviä, ja ne voivat liittyä bakteerikannan muutokseen, gynekologi Katriina Niemelä Mehiläisestä kertoo. 

Emättimessä on runsaasti sekä hyödyllisiä että haitallisia bakteereita. Limakalvoja puolustavat maitohappobakteerit pitävät bakteerikannan terveenä. Esimerkiksi liian perusteellisella peseytymisellä voi vahingossa huuhtoa pois hyvää bakteerikantaa ja keikauttaa näin emättimen bakteeritasapainoa. 

Mitä lieville alapään oireille voi tehdä, ja milloin on aika mennä lääkäriin? Katriina Niemelä vastaa.

1. Tarkistuslista läpi

Vaikka kutina, kirvely, valkovuotomuutokset tai muu alapään oire ei vielä haittaisi kauheasti elämää, kannattaa Niemelän mukaan hakeutua lääkäriin, jos oireen lisäksi toteutuu jokin seuraavista:

  1. Oire uusiutuu toistuvasti, esimerkiksi aina kuukautisvuodon jälkeen.
  2. Oireisiin liittyy alavatsakipua ja/tai kuumetta.
  3. Huomaat ylimääräistä veristä vuotoa.
  4. Olet raskaana.
  5. Sinulla on vaikeuksia virtsata.
  6. Epäilet, että sinulla saattaa olla sukupuolitauti.
  7. Myös seksikumppanillasi on oireita. 

2. Kotikonstit käyttöön

Eri ihmisten alapäät reagoivat asioihin eri tavoin. Esimerkiksi pikkuhousujen materiaali on yhdelle aivan sama, ja toinen taas saa oireita, jos erehtyy vaihtamaan hengittävät puuvillapöksyt tekokuitustringeihin. Kolmannen ongelmat voivat johtua vaikka siitä, että alushousut on pesty voimakkaasti tuoksuvalla pesuaineella ja huuhteluainetta käyttäen. 

– Se on yksilöllistä. Joillakin limakalvojen kunto ja puolustuskyky ovat hyvät, Katriina Niemelä sanoo.

Hengittävien alushousujen käyttö ja ilman housuja nukkuminen voivat helpottaa oireita. Sekin kannattaa tarkistaa, ettei pese alapäätä monta kertaa päivässä, suihkuta vettä suoraan emättimeen tai käytä alapään pesuun tavallista saippuaa. Perusvoiteen tai öljyn käyttö pesussa sen sijaan voi auttaa.

– Kotikonsteista sokerin ja valkoisen viljan välttely ruokavaliossa voi toimia, Niemelä vinkkaa. 

Ruuasta olisi Niemelän mukaan tärkeää saada myös C-vitamiinia, jota on monissa marjoissa, hedelmissä ja kasviksissa. 

3. Apteekkireissun aika

Jos kotikonstit eivät tepsi, apu saattaa löytyä apteekista. Ilman reseptiä saa ostaa sekä suun kautta otettavia että emättimeen laitettavia maitohappobakteereita. Myynnissä on myös emättimeen laitettavia C-vitamiinivalmisteita.

– Ajatellaan, että näillä pystytään parantamaan emättimen maitohappobakteerikantaa ja pH-tasapainoa, Niemelä sanoo. 

” Jos oireet menevät ohi, mutta palaavat, sekin on merkki siitä, että omahoito ei toimi.”

Silloin, kun kutinaan tai kirvelyyn liittyy kokkareinen valkovuoto, kyse voi olla hiivatulehduksesta. Siihenkin myydään apteekissa itsehoitovalmisteita. Runsas ja kalanhajuinen valkovuoto taas viittaa bakteerivaginoosiin, jonka hoitoon tarvitaan antibiootit, jos oireet jatkuvat. 

Lue myös: Tästä syystä kuukautisveri haisee – ja milloin jokin on pielessä

4. Lääkärin luo

Jos oireet eivät helpota, on syytä lähteä lääkäriin. 

– Jos oireet menevät ohi, mutta palaavat, sekin on merkki siitä, että omahoito ei toimi, Niemelä toteaa.

Saksalaistutkijan mukaan pakonomainen päivittäminen ja jatkuva Facebookissa roikkuminen voivat olla merkkejä narsismista. 

Facebook-käyttäjiä on moneksi. Yksi päivittää naamakirjaan vain merkkipäivinään, toinen selailee somea aina tylsyyden iskiessä, kolmas hehkuttaa silloin tällöin mitä sattuu ja neljäs uppoaa palveluun vain, jos on pakko.

Satunnaissomettajien lisäksi on niitä, jotka roikkuvat Facebookissa jatkuvasti. Kun somesta ei pysty irrottautumaan millään, puhutaan riippuvuudesta.

– Jotkut menettävät kontrollin Facebookin käytössä ja kehittävät voimakkaan psyykkisen tarpeen pysyä siellä. Huolimatta siitä, että käytös voi vaikuttaa kielteisesti elämään. Kyseessä on niin sanottu Facebook-riippuvuushäiriö eli FAD, kertoo tutkija Julia Brailovskaia saksalaisesta Ruhrin yliopistosta PsyPost-sivustolla.

Brailovskaian tuoreen tutkimuksen mukaan riippuvuushäiriö voi kertoa varsin synkkiä asioita ihmisestä: se voi nimittäin viitata narsismiin.

Tutkimuksen osallistui 179 saksalaista opiskelijaa. Vuoden ajan tutkijat mittasivat osallistujien riippuvuutta Facebookiin Bergenin Facebook-riippuvuusasteikolla, joka on suunniteltu mittaamaan pakonomaista Facebookin käyttöä.

Samalla tutkijat tarkkailivat osallistujien tyytyväisyyttä elämään, heidän saamaansa sosiaalista tukea, masentuneisuutta ja ahdistuneisuutta, yleistä terveyttä ja muuta median käyttöä.

Brailovskaian mukaan osallistujien keskimääräinen Facebook-riippuvuus ei kasvanut vuoden aikana Bergenin asteikolla mitattuna. Mutta yhä useampi kertoi muuttuvansa levottomaksi, jos häneltä evättiin pääsy someen.

Lisäksi tutkijat huomasivat yhteyden Facebook-riippuvuushäiriön ja osallistujien mielenterveyden kanssa.

– FAD oli merkittävästi positiivisesti yhteydessä narsismiin ja negatiivisiin mielenterveyden piirteisiin (masennus, ahdistuneisuus ja stressin oireet), Brailovskaia kertoo.

Hänen mukaansa narsisteilla on kohonnut riski kehittää Facebook-riippuvuushäiriö.

Miksi? Sitä ei vielä tiedetä. Brailovskaian mukaan Facebook-riippuvuudesta tarvitaan ehdottomasti lisää tutkimusta.

– Tässä tutkimuksessa käsiteltiin nuoria, lähinnä naispuolisia Facebook-käyttäjiä. Seuraavissa tutkimuksissa osallistujien pitää edustaa suurempaa joukkoa erilaisia ihmisiä.

Tietääkö narsisti itse olevansa narsisti? Lue asiantuntijan vastaus tästä.

Jutun otsikkoa muutettu 15.2. klo 15.45.

Varvasvälien iho voi kertoa yllättävän paljon kropan hyvinvoinnista.

Janottaako turhan usein? Onko uupumus normaalia? Kaikki meistä pohtivat aina silloin tällöin pientenkin oireiden perusteella, onko kropassa kaikki varmasti kunnossa. Jos pienet ongelmat tuntuvat viittaavaan johonkin vakavampaan kuin flunssaan, voi olo olla äkkiä levoton.

Jos diabeteksen mahdollisuus on koskaan mietityttänyt, sen huomaamiseen on mahdollisesti löytynyt uusi ja todellä simppeli keino.

Tuoreen väitöskirjan julkaissut lääketieteen lisensiaatti Suvi-Päivikki Sinikumpu kertoo, että varpaiden välisestä ihosta voi mahdollisesti tehdä huomioita diabeteksen riskiin liittyen.

”Jopa 150 000 suomalaista ei tiedä sairastavansa diabetestä.”

– Suomessa on todella paljon tunnistamatonta diabetestä: jopa 150 000 suomalaisen arvioidaan sairastavan tietämättään diabetesta. Diabeetikoilla on toki usein tiettyjä yhteisiä piirteitä, kuten lihavuutta ja korkeaa verenpainetta, jotka saattavat herättää epäilyn taudista, mutta varpaiden välisen ihon tarkkailu on tähän aivan uusi tekijä, Sinikumpu kertoo.

Toisin sanoen erilaiset varpaiden välisen ihon muutokset voivat viitata diabetekseen.

– Varvasvälien muutoksien, kuten punoituksen tai ihon hilseilyn ja rikkinäisyyden, tarkkailu on helppoa, joten varvasvälilöydös on halpa ja yksinkertainen tapa tehostaa diabeteksen varhaista toteamista. 2 000 ihmisen tutkimuksessamme huomasimme, että niillä ihmisillä, joilla oli varvasvälirikkeymiä tai muita varvasvälien ihon ongelmia, oli jopa kuusinkertainen riski tunnistamattoman diabeteksen löytämiselle, Sinikumpu sanoo.

”Korkea verensokeri ja insuliinin erittymisen häiriöt vaikuttavat ihoon.”

Mutta miksi juuri varvasväli?

– Korkea verensokeri ja insuliinin erittymisen häiriöt vaikuttavat ihoon. Kyseiset ongelmat vaurioittavat ihon pintarakenteita niin, että jo valmiiksi ohut iho on hauraampi kuin normaalisti, menee heposti rikki sekä altistuu erilaisille sienille ja bakteereille. Kun verensokeri on koholla, myös ihon pH-arvo nousee ja suosii silloin esimerkiksi erilaisia sieniä, Sinikumpu sanoo.