Suurin osa lievistä alapään oireista on gynekologin mukaan ohimeneviä. Kuva: Shutterstock
Suurin osa lievistä alapään oireista on gynekologin mukaan ohimeneviä. Kuva: Shutterstock

Moni alapään oire on ohimenevä, mutta joissakin tapauksissa on syytä lähteä lääkäriin.

Joskus pienikin muutos, kuten vääränlaiset alushousut tai ruokavalion muuttuminen, voi vaikuttaa emättimen hyvinvointiin. Seurauksena voi olla esimerkiksi kutinaa, kirvelyä ja muutoksia valkovuodon koostumuksessa.

– Suurin osa lievistä oireista on ohimeneviä, ja ne voivat liittyä bakteerikannan muutokseen, gynekologi Katriina Niemelä Mehiläisestä kertoo. 

Emättimessä on runsaasti sekä hyödyllisiä että haitallisia bakteereita. Limakalvoja puolustavat maitohappobakteerit pitävät bakteerikannan terveenä. Esimerkiksi liian perusteellisella peseytymisellä voi vahingossa huuhtoa pois hyvää bakteerikantaa ja keikauttaa näin emättimen bakteeritasapainoa. 

Mitä lieville alapään oireille voi tehdä, ja milloin on aika mennä lääkäriin? Katriina Niemelä vastaa.

1. Tarkistuslista läpi

Vaikka kutina, kirvely, valkovuotomuutokset tai muu alapään oire ei vielä haittaisi kauheasti elämää, kannattaa Niemelän mukaan hakeutua lääkäriin, jos oireen lisäksi toteutuu jokin seuraavista:

  1. Oire uusiutuu toistuvasti, esimerkiksi aina kuukautisvuodon jälkeen.
  2. Oireisiin liittyy alavatsakipua ja/tai kuumetta.
  3. Huomaat ylimääräistä veristä vuotoa.
  4. Olet raskaana.
  5. Sinulla on vaikeuksia virtsata.
  6. Epäilet, että sinulla saattaa olla sukupuolitauti.
  7. Myös seksikumppanillasi on oireita. 

2. Kotikonstit käyttöön

Eri ihmisten alapäät reagoivat asioihin eri tavoin. Esimerkiksi pikkuhousujen materiaali on yhdelle aivan sama, ja toinen taas saa oireita, jos erehtyy vaihtamaan hengittävät puuvillapöksyt tekokuitustringeihin. Kolmannen ongelmat voivat johtua vaikka siitä, että alushousut on pesty voimakkaasti tuoksuvalla pesuaineella ja huuhteluainetta käyttäen. 

– Se on yksilöllistä. Joillakin limakalvojen kunto ja puolustuskyky ovat hyvät, Katriina Niemelä sanoo.

Hengittävien alushousujen käyttö ja ilman housuja nukkuminen voivat helpottaa oireita. Sekin kannattaa tarkistaa, ettei pese alapäätä monta kertaa päivässä, suihkuta vettä suoraan emättimeen tai käytä alapään pesuun tavallista saippuaa. Perusvoiteen tai öljyn käyttö pesussa sen sijaan voi auttaa.

– Kotikonsteista sokerin ja valkoisen viljan välttely ruokavaliossa voi toimia, Niemelä vinkkaa. 

Ruuasta olisi Niemelän mukaan tärkeää saada myös C-vitamiinia, jota on monissa marjoissa, hedelmissä ja kasviksissa. 

3. Apteekkireissun aika

Jos kotikonstit eivät tepsi, apu saattaa löytyä apteekista. Ilman reseptiä saa ostaa sekä suun kautta otettavia että emättimeen laitettavia maitohappobakteereita. Myynnissä on myös emättimeen laitettavia C-vitamiinivalmisteita.

– Ajatellaan, että näillä pystytään parantamaan emättimen maitohappobakteerikantaa ja pH-tasapainoa, Niemelä sanoo. 

” Jos oireet menevät ohi, mutta palaavat, sekin on merkki siitä, että omahoito ei toimi.”

Silloin, kun kutinaan tai kirvelyyn liittyy kokkareinen valkovuoto, kyse voi olla hiivatulehduksesta. Siihenkin myydään apteekissa itsehoitovalmisteita. Runsas ja kalanhajuinen valkovuoto taas viittaa bakteerivaginoosiin, jonka hoitoon tarvitaan antibiootit, jos oireet jatkuvat. 

Lue myös: Tästä syystä kuukautisveri haisee – ja milloin jokin on pielessä

4. Lääkärin luo

Jos oireet eivät helpota, on syytä lähteä lääkäriin. 

– Jos oireet menevät ohi, mutta palaavat, sekin on merkki siitä, että omahoito ei toimi, Niemelä toteaa.

Yksin asuvan koiranomistajan riski kuolla on 33 prosenttia pienempi kuin koirattoman.

Koiranomistajat sen tietävät kokemuksesta, että lemmikistä on paljon iloa ja hyötyä. Sen kanssa tulee lähdettyä ulos olipa sää mikä tahansa – ja siitä on aina seuraa. Nyt uusi tutkimus viittaa siihen, että koirasta on myös terveyshyötyjä. Tutkimuksen mukaan koiranomistajat elävät nimittäin pidempään kuin ne, joilla koiraa ei ole.

Ruotsalaistutkimus oli poikkeuksellisen laaja. Siihen osallistui noin 3,4 miljoonaa ihmistä, jotka olivat 40–80-vuotiaita. Seuranta-aika oli 12 vuotta. Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Seuranta-aikana koiranomistajia kuoli sydän- ja verisuonitauteihin vähemmän kuin niitä, joilla ei ole koiraa. Tutkimuksen mukaan eniten koirista on hyötyä yksin asuville. Heidän riskinsä kuolla oli 33 prosenttia pienempi kuin koirattoman. Riski sydän- ja verisuonitauteihin oli puolestaan 11 prosenttia pienempi.

Koiraroduista eniten hyötyä vaikuttaa olevan metsästykseen jalostetuilla koirilla. Lue lisää aiheesta täältä (ruotsiksi).

Tutkimuksesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Tiede-lehti.

Vierailija

Jättitutkimus: Koiranomistajat elävät pidempään – eniten hyötyä yksin asuville

Huolehtikaa te kerrostaloasujat myös sitten siitä, että teidän huutavat kakaranne (vrt. räksyttävät piskit) eivät metelöinnillään aiheuta stressiä lapsettomille viattomalle kanssaeläjillenne! Tästä ainakin pitäisi tehdä tutkimus, että kuinka paljon tämä aiheuttaa stressiä naapureille. Varsinkin kun tuntuu olevan ihan ok vihata koiria, vaikka koiranomistajat eivät elätä koiriaan yhteiskunnan piikkiin, kuten lapsenomistajat.
Lue kommentti

Silmien väri on tutkimuksissa yhdistetty esimerkiksi luottamuksen herättämiseen ja erilaisiin sairauksiin.

Silmien värin vaikutus erilaisiin ominaisuuksiin on kiehtonut tutkijoita pitkään. Tutkimuksissa on selvinnyt, että silmät eivät ole ainoastaan sielun peili, vaan ne antavat osviittaa myös joistakin terveystekijöistä, kuten riskistä sairastua tiettyihin tauteihin.

Ainakin näissä asioissa silmien värillä on havaittu olevan väliä.

Ykköstyypin diabetes

Siniset silmät ovat ykköstyypin diabeteksen riskitekijä, kun verrataan muihin silmien väreihin. Tutkijoiden mukaan tämä saattaa selittää, miksi Pohjois-Euroopassa on enemmän ykköstyypin diabetesta kuin Etelä-Euroopassa.

Alkoholinkäyttö

Amerikkalaistutkimuksen mukaan ihmiset, joilla on vaaleat – esimerkiksi siniset tai vihreät – silmät, tulevat ruskeasilmäisiä helpommin riippuvaisiksi alkoholista. Tutkijat myös havaitsivat, että arkistolähteiden perusteella sinisilmäiset käyttävät muita enemmän alkoholia. 

Toisaalta on myös väitetty, että ruskeasilmäiset olisivat muita herkempiä alkoholille. Se voisi selittää edellä mainittua tutkimustulosta, jonka mukaan sinisilmäiset käyttävät erityisen paljon alkoholia.

Luotettavuus

Jos olet ruskeasilmäinen, sinun on todennäköisesti helppo vakuuttaa muut siitä, että olet luotettava tyyppi. Ruskeat silmät nimittäin herättävät tutkitusti luottamusta kanssaihmisissä.

Ihosyöpä

Ihmisillä, joilla on vaaleat silmät, on usein myös vaalea iho – ja toisinpäin. Niinpä ei ole kovin yllättävää, että sinisilmäiset sairastuvat ruskeasilmäisiä todennäköisemmin ihosyöpään. Vaalea iho palaa tummaa ihoa herkemmin auringossa, mikä lisää ihosyövän riskiä. 


Silmäsairaudet

Sekä erittäin harvinainen silmän suonikalvoston melanooma että ikääntyneillä varsin yleinen silmänpohjan ikärappeuma on yhdistetty erityisesti väriltään vaaleisiin silmiin. Silmänpohjan ikärappeumaa sairastaa länsimaissa noin joka kymmenes 60 vuotta täyttänyt. 

Näiden viiden asian lisäksi silmien väri on joissakin tutkimuksissa yhdistetty muun muassa kivunsietokykyyn ja reaktiokykyyn.