Suurin osa lievistä alapään oireista on gynekologin mukaan ohimeneviä. Kuva: Shutterstock
Suurin osa lievistä alapään oireista on gynekologin mukaan ohimeneviä. Kuva: Shutterstock

Moni alapään oire on ohimenevä, mutta joissakin tapauksissa on syytä lähteä lääkäriin.

Joskus pienikin muutos, kuten vääränlaiset alushousut tai ruokavalion muuttuminen, voi vaikuttaa emättimen hyvinvointiin. Seurauksena voi olla esimerkiksi kutinaa, kirvelyä ja muutoksia valkovuodon koostumuksessa.

– Suurin osa lievistä oireista on ohimeneviä, ja ne voivat liittyä bakteerikannan muutokseen, gynekologi Katriina Niemelä Mehiläisestä kertoo. 

Emättimessä on runsaasti sekä hyödyllisiä että haitallisia bakteereita. Limakalvoja puolustavat maitohappobakteerit pitävät bakteerikannan terveenä. Esimerkiksi liian perusteellisella peseytymisellä voi vahingossa huuhtoa pois hyvää bakteerikantaa ja keikauttaa näin emättimen bakteeritasapainoa. 

Mitä lieville alapään oireille voi tehdä, ja milloin on aika mennä lääkäriin? Katriina Niemelä vastaa.

1. Tarkistuslista läpi

Vaikka kutina, kirvely, valkovuotomuutokset tai muu alapään oire ei vielä haittaisi kauheasti elämää, kannattaa Niemelän mukaan hakeutua lääkäriin, jos oireen lisäksi toteutuu jokin seuraavista:

  1. Oire uusiutuu toistuvasti, esimerkiksi aina kuukautisvuodon jälkeen.
  2. Oireisiin liittyy alavatsakipua ja/tai kuumetta.
  3. Huomaat ylimääräistä veristä vuotoa.
  4. Olet raskaana.
  5. Sinulla on vaikeuksia virtsata.
  6. Epäilet, että sinulla saattaa olla sukupuolitauti.
  7. Myös seksikumppanillasi on oireita. 

2. Kotikonstit käyttöön

Eri ihmisten alapäät reagoivat asioihin eri tavoin. Esimerkiksi pikkuhousujen materiaali on yhdelle aivan sama, ja toinen taas saa oireita, jos erehtyy vaihtamaan hengittävät puuvillapöksyt tekokuitustringeihin. Kolmannen ongelmat voivat johtua vaikka siitä, että alushousut on pesty voimakkaasti tuoksuvalla pesuaineella ja huuhteluainetta käyttäen. 

– Se on yksilöllistä. Joillakin limakalvojen kunto ja puolustuskyky ovat hyvät, Katriina Niemelä sanoo.

Hengittävien alushousujen käyttö ja ilman housuja nukkuminen voivat helpottaa oireita. Sekin kannattaa tarkistaa, ettei pese alapäätä monta kertaa päivässä, suihkuta vettä suoraan emättimeen tai käytä alapään pesuun tavallista saippuaa. Perusvoiteen tai öljyn käyttö pesussa sen sijaan voi auttaa.

– Kotikonsteista sokerin ja valkoisen viljan välttely ruokavaliossa voi toimia, Niemelä vinkkaa. 

Ruuasta olisi Niemelän mukaan tärkeää saada myös C-vitamiinia, jota on monissa marjoissa, hedelmissä ja kasviksissa. 

3. Apteekkireissun aika

Jos kotikonstit eivät tepsi, apu saattaa löytyä apteekista. Ilman reseptiä saa ostaa sekä suun kautta otettavia että emättimeen laitettavia maitohappobakteereita. Myynnissä on myös emättimeen laitettavia C-vitamiinivalmisteita.

– Ajatellaan, että näillä pystytään parantamaan emättimen maitohappobakteerikantaa ja pH-tasapainoa, Niemelä sanoo. 

” Jos oireet menevät ohi, mutta palaavat, sekin on merkki siitä, että omahoito ei toimi.”

Silloin, kun kutinaan tai kirvelyyn liittyy kokkareinen valkovuoto, kyse voi olla hiivatulehduksesta. Siihenkin myydään apteekissa itsehoitovalmisteita. Runsas ja kalanhajuinen valkovuoto taas viittaa bakteerivaginoosiin, jonka hoitoon tarvitaan antibiootit, jos oireet jatkuvat. 

Lue myös: Tästä syystä kuukautisveri haisee – ja milloin jokin on pielessä

4. Lääkärin luo

Jos oireet eivät helpota, on syytä lähteä lääkäriin. 

– Jos oireet menevät ohi, mutta palaavat, sekin on merkki siitä, että omahoito ei toimi, Niemelä toteaa.

Gynekologilla käymiseen kuuluu, että joku juttelee sinulle jalkojesi välistä. Se tekee monista jutuista vähän outoja.

Gynekologikäynti voi jäädä mieleen rutiinisuorituksena tai jättää lähtemättömän vaikutuksen. Jos joku kehuu munasarjoja kauniiksi, kommentti yllättää eikä unohdu ihan heti, sillä asiasta tuskin oli itse tietoinen.

Maria Veitola pyysi Instagramissa seuraajiltaan kokemuksia sekä hauskoista että vähemmän hauskoista gynekologien heitoista.

Niitähän riitti. Moni Marian Instagram-seuraajista oli sitä mieltä, että gynekologit jos jotkut ovat todellisia sutkauttelun mestareita – osa tahallaan, osa ihan vahingossa.

Tässä Marialle kerrotuista gynekologikokemuksista hauskimpia ja omituisimpia:

”Ei ole tapahtunut mitään ydinräjähdystä”, gynekologi oli todennut synnytyksen jälkeen eräälle kommentoijalle.

”Asuin Herttoniemessä Susitiellä. Gynekologi katsoi henkilötietojani ja sanoi: ’Jaaha asut Susitiellä, sinne jos lähtee saatille saattaa tulla hukkareissu.’ Hänestä tuli omalääkärini moneksi vuodeksi”, yksi keskusteluun osallistunut muisteli.

Aina gynekologien jutut eivät liity alapäähän, huomautti yksi keskustelijoista. ”Mulle gyne sanoi tutkimuksen jälkeen, että ’taisit olla aika rauhallinen lapsi?’ Ensinnäkin hämmästyin, koska äiti on aina kertonut, että olin maailman rauhallisin vauva ja toiseksi mietin, et mistä toi gyne sen näkee? Totesin gynelle, että hän on oikeassa, et kuinka niin? Gyne siihen: ’Ihan sun nimestä päättelin.’”

 ”Hänestä tuli omalääkärini moneksi vuodeksi.”

”Kierukan vaihdossa sain kuulla olevani ’hankala tapaus’. Kaksi naislääkäriä ja naisterkka tuijotteli siinä jalkoväliä ja pohti mitä tehdään. ’Jospa varaillaan aika sille miesgynelle kun sillä on enemmän kokemusta näistä vehkeistä.’”

Kohdunkaulaa vaikka muille jakaa

Joskus lääkärit myös ovat hyvin innoissaan omasta erikoisalastaan, niin oudolta kuin se potilaasta tai asiakkaasta tuntuukin.

”Kyllä muuten näistä lanteista sitten lähtee! Joo, kyllä, ihan täydellinen synnyttäjän lantio”, kokenut miesgynekologi oli kehunut parikymppistä asiakastaan.

”Täällähän on kohdunkaulaa vaikka muille jakaa”, eräälle oli todettu ultraäänitutkimuksessa.

Muutama kommentoija ihmetteli, miksi lääkärit haluavat aina esitellä löydöksiään: ”Kesken tutkimuksen gyne kehui, että kohdunkaula näyttää niin somalta – ihan ruusun nupulta. ’Haluatko nähdä!’ Ennen kun ehdin vastata mitään gyne oli laittanut käteeni peilin ja siirtänyt sen haarojen väliin. Hämilläni totesin vaan, että niinpä näyttää.”

Monet suomalaisten suosikkiruuat sisältävät mahdollisesti syöpää aiheuttavaa akryyliamidia. Listasimme vinkit, joiden avulla sitä voi vältellä.

Oletko koskaan kuullut akryyliamidista? Jos sana ei soita päässä kelloja, tässä pieni tietoisku:

Akryyliamidi on kemiallinen ainesosa, jota muodostuu moniin elintarvikkeisiin, kun niitä valmistetaan. Erityisesti sitä muodostuu silloin, kun tärkkelyspitoisia ruokia kuten perunaa, makaronia tai leipää friteerataan, paistetaan tai paahdetaan. Joissain ruuissa sitä on jo siinä vaiheessa, kun kuluttaja nappaa tuotteen kaupanhyllyltä.

Vaikka akryyliamidi on ruoka-aineissa varsin yleinen tuttavuus, tieten tahtoen sitä ei todellakaan kannata nauttia. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n mukaan elintarvikkeissa esiintyvä akryyliamidi voi lisätä riskiä sairastua syöpään.

Eniten akryyliamidia on mitattu esimerkiksi perunalastuissa, ranskanperunoissa, näkkileivissä, kekseissä, aamiaismuroissa ja kahvissa. Myös ruisleivissä voi olla akryyliamidia.

Tällä hetkellä ruuan sisältämän akryyliamidin ja syövän yhteys ei ole vielä ihan selvä. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kuitenkin kehottaa välttämään sen nauttimista.

Listasimme 4 vinkkiä, joiden avulla se onnistuu:

1. Vaihda vaaleapaahtoinen kahvi tummapaahtoiseen

Yksi isoimmista akryyliamidin lähteistä suomalaisten ruokavaliossa on kahvi. Syy on siinä, että iso osa suomalaisista nauttii sumppia päivittäin huomattavia määriä.

Kahvilla on kuitenkin myös lukuisia myönteisiä terveysvaikutuksia, eivätkä viranomaiset kehota luopumaan kaffesta tyystin. Sen sijaan yksi muutos omiin kahvitottumuksiin kannattaa tehdä. Kaupanhyllyltä kannattaa ehdottomasti valita tummapaahtoinen kahvipaketti vaalepaahtoisen sijaan, Evira kertoo. Tummapaahtoinen kahvi sisältää vähemmän akryyliamidia kuin vaalepaahtoinen, nimenomaan juuri näin päin.


2. Suosi vaaleaa paistopintaa

Esimerkiksi paahtoleivän ja ranskanperunoiden akryyliamidipitoisuus kasvaa sen mukaan mitä tummemmaksi leipä ja ranskalaiset paahdetaan tai paistetaan.

3. Etsi parempi vaihtoehto

Kaupan kekseistä on mitattu korkeita akryyliamidimääriä. Evira kehottaakin korvaamaan keksit vähemmän akryyliamidia sisältävillä pullilla. Ransikset virasto suosittelee korvaamaan keitinperunoilla.

4. Syö monipuolisesti

Eviran mukaan loppupeleissä yksi parhaista tavoista vähentää akryyliamidin saantia on syödä yleisten ravintosuositusten mukaan eli ”monipuolisesti, vaihtelevasti ja kohtuullisesti”.