Kodin Kuvalehti
Kainalon kutinaan voi olla monta syytä.
Kainalon kutinaan voi olla monta syytä.

Ihminen hikoilee jopa litran päivässä, joten dödöä tekee mieli sutia kainaloon. Iho voi kuitenkin ärtyä deodorantin tai antiperspirantin sisältämistä aineista.

Normaali ihminen hikoilee peräti litran verran päivässä, joten hienestoaineet tuntuvat tarpeellisilta. Hikoilua ehkäisevien antiperspiranttien sisältämät alumiiniyhdisteet ovat kuitenkin herättäneet huolta, koska niiden on pelätty aiheuttavan rintasyöpää.

Ei paniikkia! Ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund Ihosairaalasta sanoo antiperspiranttien olevan turvallisia.

– Alumiinisuoloja on käytetty näissä tuotteissa jo kauan. Asiaa on tutkittu ylikansallisesti, eikä ole mitään tieteellistä näyttöä siitä, että alumiinisuolat iholle levitettyinä aiheuttaisivat suurempaa syöpäriskiä, Kyrklund sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Entä miksi sitten kainalon iho joskus ärtyy ja kainalot kutiavat vimmatusti?

Johtuuko se deodorantin tai antiperspirantin sisältämistä aineista? Toisin kuin antiperspirantit deodorantit eivät estä hikoilua, vaan ainoastaan tappavat bakteereita ja peittävät hien hajua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihotautilääkärin mukaan kainaloiden ärtymiseen voi olla montakin syytä.

– Deodoranteissa on käytetty aika runsaastikin sellaista säilöntäainetta kuin metyyli-isotiatsolinoni, joka aiheuttaa kainaloihottumaa. Sen käyttöä ollaan kuitenkin koko ajan vähentämässä deodoranteissa, kertoo Kyrklund.

Kainaloihottuma ei Kyrklundin mukaan ole vaarallinen, mutta toki se on ikävä riesa, koska kainalot voivat kutittaa, hilsehtiä tai punoittaa.

– Kainaloiden ihoa ärsyttää tietysti myös se, että kainalokarvoja ajetaan usein. Myös deodoranttien ja antiperspiranttien sisältämät alkoholit voivat kuivattaa ihoa. Monella suomalaisella on atooppista ihottumaa, joka voi oireilla myös kainaloissa.

Ärsytystä voidaan hoitaa levittämällä kainaloihin hydrokortisonivoidetta. Kun ärsytys on rauhoittunut, deodorantin käyttöä voi jatkaa normaalisti. Ongelma voi myös poistua, kun vaihtaa deodorantin toiseen.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla