Katarina Wilk kiinnostui vaihdevuosista niin paljon, että kirjoitti niistä kirjan.
Katarina Wilk kiinnostui vaihdevuosista niin paljon, että kirjoitti niistä kirjan.

Vaihdevuodet pääsevät yllättämään monet naiset, sanoo ruotsalaistoimittaja Katarina Wilk. Siksi naisten pitäisi tietää niistä enemmän.

Kymmenisen vuotta sitten ruotsalainen Katarina Wilk alkoi kärsiä kummallisista oireista. Uni ei tullut, sen sijaan tuli paniikki- ja hikoilukohtauksia. Katarina oli tuolloin 42, naimisissa ja 8- ja 10-vuotiaiden poikien äiti. Hän työskenteli Stadium magazine -lehden päätoimittajana. Kaikki oli ihan hyvin.

Kun Katarina meni hakemaan apua vaivoihinsa terveyskeskuksesta, lääkäri tarjosi diagnoosiksi masennusta tai loppuunpalamista, hoidoksi masennus- ja unilääkkeitä. Katarinasta tuntui, kuin lääkäri olisi yrittänyt ylipuhua hänet uskomaan, että hän oli masentunut. Diagnoosi tuntui täysin väärältä. Mutta jotain uutta ja outoa kehossa varmasti oli tekeillä.

– En pystynyt oireiden takia nukkumaan ja aloin saada paniikkikohtauksia. En enää halunnut mennä minnekään. Aivan kuin olisin muuttunut joksikin toiseksi ihmiseksi, kertoo Katarina, nyt 51.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Katarina aavisteli, että huono olo voisi liittyä hormoneihin. Hän alkoi pitää kirjaa oireistaan ja kiinnittää erityistä huomiota terveellisiin elintapoihin: riittävään uneen, hyvään ruokaan ja stressinhallintaan ja haki apua myös gynekologilta. Kun Katarina täytti 48, elämäntapamuutokset eivät enää auttaneet. Hän aloitti hormonikorvaushoidon. Vasta silloin Katarina ymmärsi, että häntä vuosia vaivanneet oireet tosiaan johtuivat vaihdevuosien ensihetkistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Katarina kiinnostui vaihdevuosista lopulta niin paljon, että kirjoitti niistä kokonaisen kirjan. Perimenopower – Valmiina vaihdevuosiin ilmestyy Atenalta tammikuussa.

Ja nyt seuraa ensimmäinen varoitus. Katarinan viesti ei ole, että lääkäreitä ei tarvitse kuunnella tai että he ovat väärässä. Jos olet oikeasti masentunut, saatat tarvita lääkäriä, lääkehoitoa tai terapiaa. Jokainen tapaus on yksilöllinen.

Mutta Katarinan viesti on, että perimenopaussioireiden mahdollisuus kannattaa ottaa huomioon, jos ikä lähenee neljääkymmentä ja elämään ilmaantuu kummallisia tuntemuksia.

Tietoa tarvitaan lisää

Monet naiset eivät Katarinan mukaan ymmärrä, miten varhain oireita voi tulla. Kuukautiset loppuvat keskimäärin noin 51-vuotiaana, mutta hormonaalisia muutoksia ja oireita voi esiintyä jo 8–10 vuotta aiemmin. Oirekirjoon mahtuu paljon muutakin kuin niitä kuumia aaltoja. Siksi ne on helppo yhdistää myös moneen muuhun vaivaan. Vaihdevuosiin voivat liittyä esimerkiksi nämä:

 • Epäsäännölliset kuukautiset 
 • Epätavallisen runsas vuoto tai tiputteluvuoto 
 • Unettomuus 
 • Painonnousu 
 • Kuumat aallot 
 • Sydämentykytys 
 • Yöhikoilu 
 • Mielialanvaihtelut 
 • Päänsärky
 • Tiheävirtsaisuus 
 • Kuivat limakalvot 
 • Vähentynyt halukkuus 
 • Nivel- ja lihassäryt 
 • Väsymys 
 • Ahdistus, masennus ja paniikkikohtaukset

– Oireet voivat alkaa paljon aiemmin kuin yleensä ajatellaan. Jos kaikki luulevat, että vaihdevuodet alkavat vasta yli viisikymppisillä naisilla, kukaan ei tajua, että kyse voi olla varhaisista vaihdevuosioireista, kun 42-vuotias nainen tulee itkien terveyskeskukseen valittamaan unettomuutta.

Naiset eivät itsekään tiedä vaihdevuosista tarpeeksi, Katarina sanoo. Niistä puhuminen on edelleen tabu. Siksi he eivät välttämättä tunnista oireita tai ylipäänsä tiedä, mitä kaikkea vaihdevuosissa tapahtuu.

Tämä ei tietenkään ole naisten syy.

Moni ei puhu oireista, koska häpeää koko elämänvaihetta ja ahdistuu vanhenemisen fyysisistä seurauksista. Oireiden ajatellaan liittyvän hetkeen, joka on vasta kaukana edessä.

– Yhteiskunta ei halua meidän vanhenevan, vaan tarjoaa sitä vastaan botoxia ja plastiikkakirurgiaa. Vanhenemme emmekä ole enää hedelmällisiä. Emme enää voi toteuttaa evoluution meille määräämää tehtävää. Häpeämme ja pelkäämme. Siksi emme useinkaan halua edes läheisten ystäviemme tietävän, että olemme matkalla vanhuuteen.

Ei ihmelääkettä vaan ymmärrystä

Elämänvaiheeseen liittyy paitsi häpeää, myös paljon sitkeässä istuvia ennakkoluuloja. Vaihdevuodet eivät esimerkiksi ole mikään sairaus, Katarina painottaa. Mutta ne aiheuttavat oireita, jotka saavat olon tuntemaan kaikkea muuta kuin hyväksi.

Oireet eivät myöskään johdu siitä, että naiset keksisivät ne päästään tai siitä, etttä he olisivat hysteerisiä. Syyllisiä ovat hormonit.

Katarinan kirja ei tarjoa ihmelääkettä, vaan vertaistukea, tietoa ja ymmärrystä. Ennen kaikkea hän tarjoaa rohkaisua. Mitä enemmän vaihdevuosista etukäteen tietää, sitä todennäköisemmin ne eivät pääse yllättämään. Omaa kehoa kannattaa kuunnella.

Katarina haluaisi, että näkisimme vaihdevuosissa myös hyvää, vaikka oireissa sinänsä ei mitään juhlittavaa olekaan. Ikääntymisestä pitäisi osata iloita, sillä kaikki eivät saa vanheta.

– Sata vuotta sitten naiset kuolivat hieman menopaussin jälkeen. Ja täällä me vielä olemme, vahvoina ja terveinä!

Niin ikävältä kuin hormoneista puhuminen voikin tuntua, sitä kannattaisi harrastaa. Kuvittele, millaista voimaa oireiden vertailussa, naurussa ja itkussa voi olla, Katarina sanoo.

Vierailija

Kaikki jutussa mainitut oireet voivat liittyä myös kilpirauhasen liikatoimintaan! Näin itselläni. Kävin näitä samaisia vaivoja valittamassa eri lääkäreille muutamia vuosia. Minulle lääkärit esittivät aina, että vaihdevuosioireita. Sitten taas kerran valitin oireita ja lisäksi tullutta huonoa oksettavaa oloa varsinkin aamuisin, niin silloinen lääkäri otatti kilpirauhaskokeet. Liiketoiminnassa oireet todellakin ovat hyvin samanlaisia kuin vaihdevuosi oikeissa. Kilpirauhaskoe on halpa ja helposti otettavissa eli kannattaa se ensin sulkea pois.

Xenia

Vierailija kirjoitti:
Kaikki jutussa mainitut oireet voivat liittyä myös kilpirauhasen liikatoimintaan! Näin itselläni. Kävin näitä samaisia vaivoja valittamassa eri lääkäreille muutamia vuosia. Minulle lääkärit esittivät aina, että vaihdevuosioireita. Sitten taas kerran valitin oireita ja lisäksi tullutta huonoa oksettavaa oloa varsinkin aamuisin, niin silloinen lääkäri otatti kilpirauhaskokeet. Liiketoiminnassa oireet todellakin ovat hyvin samanlaisia kuin vaihdevuosi oikeissa. Kilpirauhaskoe on halpa ja helposti otettavissa eli kannattaa se ensin sulkea pois.

Olipas tuttua! Itselleni kävi juuri samoin. Ensimmäinen lääkärin kirjoittama käyntiteksti sopivine oirekuvauksineen on jo lähes kymmenen vuotta vanha. Liikatoiminta todettiin lopulta vasta reilu vuosi sitten, kun vaivat jo kärjistyivät äärimmäiseen unettomuuteen, rasituksen jälkeiseen väsymykseen ja hengenahdistukseen.
Toivoisinkin lääkäreille sen verran rauhallisempaa työtahtia, että jäisi enemmän aikaa pohtia mahdollisia oireiden aiheuttajia, ja juurikin sitten vaikkapalähettää useampiin verikokeisiin tilanteen selvittämiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla