Kuvat
Shutterstock
Maksaläiskiä tulee vasta keski-ikäisille tai sitä vanhemmille.
Maksaläiskiä tulee vasta keski-ikäisille tai sitä vanhemmille.

Maksaläiskät ovat iholla olevia vaarattomia pigmenttimuutoksia. Aurinkosuojavoide on tehokas keino estää niiden syntyä.

Käsivarressa on vaaleanruskea läntti, moni huomaa viisikymppisenä. Usein kyseessä on maksaläiskä, ihon pigmenttimuutos.

Maksaläiskien määrä iholla kertoo suoraan siitä, kuinka paljon on elämänsä aikana viettänyt aikaa auringossa. Maksaläiskät ovat siis varoitusmerkki: jos niitä tulee paljon, ihoa kannattaa ryhtyä suojaamaan auringolta huolella.

Maksaläiskiä tulee vasta keski-ikäisille tai sitä vanhemmille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Niitä tulee vain alueille, jotka altistuvat usein ja paljon auringon uv-säteille, kertoo ihotautilääkäri Ville Kiiski Ihosairaalasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maksaläiskät eivät tule vaatteiden alle. Eniten maksaläiskiä on kasvoissa, kädenselissä, kaulalla, kyynärvarsissa, yläselässä ja naisilla myös säärissä. Niitä on yhtä paljon sekä naisilla että miehillä.

Maksaläiskät ovat iholla olevia vaarattomia pigmenttimuutoksia. Ne syntyvät, kun ihon pigmenttiä eli väriä tuottavat solut lisääntyvät auringon uv-säteiden vaikutuksesta. Kyseessä on sekä ihon melanosyyttien että muiden ihosolujen toimintahäiriö. Melanosyytti on melaniinia tuottava pigmenttisolu, joka suojaa ihoa uv-isäteilyn haitoilta.

Ville Kiiski ei pidä maksaläiskä-termistä, joka on suora käännös englanninkielisestä sanasta liver spot. Läiskillä ei ole muuta yhteyttä maksaan kuin ehkä väri. Englanniksi niistä käytetään joskus myös termiä age spot, ikäläiskä. Kiiski puhuu mieluummin aurinkoläiskistä eli lääkärikielellä lentigoista.

Jos aurinkoläiskiä tulee ihoon todella paljon, kannattaa Kiiskin mielestä todella kiinnittää huomiota aurinkosuojavoiteiden käyttöön. Suojavoiteet vähentävät vaarattomia pigmenttimuutoksia, mutta suojaavat ihoa myös muilta auringon vaaroilta, kuten palamiselta ja sitä kautta myös vaarallisemmilta ihomuutoksilta. Myös melanooma ja aurinkokeratoosi syntyvät uv-säteiden vaikutuksesta.

Ihotautilääkärit tutkivat ihomuutoksia dermatoskoopilla, joka on suurentavalla optiikalla ja valonlähteellä varustettu instrumentti, jolla nähdään ihon rakenne ja pigmenttimuutokset tarkasti. Ihotautilääkäri tunnistaa siksi helposti aurinkoläiskän.

Harjaantumattoman silmään vaaraton aurinkoläiskä voi kuitenkin mennä sekaisin vaikka ihon pigmenttisolujen eli melanosyyttien syövän eli melanooman kanssa.

– Silloin riskinä on ihosyöpädiagnoosin viivästyminen, Ville Kiiski sanoo.

Hänen mukaansa epäilyttävä ja vähänkin erilainen pigmenttimuutos iholla kannattaa tutkituttaa. Merkki erilaisuudesta voi olla, että läiskä kasvaa tai muuttaa muotoaan. Yleensä aurinkoläiskiä tulee monta kerrallaan, joten sitä voi verrata muihin samantyyppisiin läiskiin.

– Jos jokin läiskä näyttää erilaiselta, kannattaa käydä näyttämässä lääkärille, Kiiski sanoo.

Muita ihon vaarattomia pigmenttimuutoksia ovat muun muassa melasma, jota tulee tyypillisesti nuorille naisille etenkin poskien ja otsan alueelle. Niiden syntyyn vaikuttavat hormonit ja usein esimerkiksi e-pillereiden käyttö. Melasmakin tummuu auringossa. Sekä melasmaa että lentigoja voidaan yrittää vaalentaa alfahydroksihappoja, atsaleiinihappoja, tretinoiinia tai hydrokinonia sisältävillä voiteilla.

Melasmaa voidaan vaalentaa myös lääkkeellä. Traneksaamihappo on muun muassa runsaisiin kuukautisiin käytetty lääke, jonka on havaittu vaalentavan melasman aiheuttamia muutoksia.

Pisamat sen sijaan ovat tietyn tunnetun geenin aiheuttamia pigmenttimuutoksia, jotka ovat voimakkaimmillaan ennen murrosikää. Toki pisamatkin tulevat paremmin esiin, kun on ollut pitkään auringossa.

Aurinko reagoi iholla myös esimerkiksi joidenkin hajusteiden ja esimerkiksi sitrusmehun kanssa niin, että ihoon voi syntyä lisää pigmenttiä. Kiiskin mukaan nämä muutokset ovat kuitenkin usein alkuvaiheessa punoitusta tai rakkulaihottumaa ja tumma väri syntyy vasta ihottuman parantumisvaiheessa. Tätä kutsutaan fytofotoihottumaksi.

Aurinkoläiskät itsessään ovat lähinnä esteettinen haitta, mutta niitäkin voidaan hoitaa ja vaalentaa.

– Voiteilla voi olla aurinkoläiskiin vain aavistuksen verran vaalentavaa vaikutusta, Kiiski sanoo.

Tehokkaimpia hoitoja aurinkoläiskien vaalentamiseen ovat jäädytyshoito ja laserhoito. Myös ihon kemiallinen tca-kuorinta voi vaalentaa aurinkoläiskiä. Paras hoito on laserhoito, joka poistaa läiskän pigmenttiä.

Tehokkaimman hoitomuodon valinta kannattaa jättää ihotautilääkärin tehtäväksi, sillä väärin tehtyinä hoidoista voi olla haittaakin, kuten ihon liiallista vaalenemista, ihotuntemuksia ja hoidot maksavat helposti ainakin satasia. Ihoa pitää myös usein suojata erityisen tarkasti esimerkiksi laserhoidon jälkeen.

Myös kosmetologiyritykset tekevät monentyyppisiä pigmenttiläiskien vaalennushoitoja, mutta Valvira eli sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto ei valvo kosmetologialan käyttämiä laitteita ja tekemiä toimenpiteitä.

Parasta hoitoa aurinkoläiskiin on Ville Kiiskin mukaan kuitenkin ehkäisy, eli riittävä aurinkosuojan käyttö aurinkoisella säällä.

M. Elasma

...Ville Kiiskin mukaan kuitenkin ehkäisy, eli riittävä aurinkosuojan käyttö aurinkoisella säällä.

Jos aikoo suojata ihonsa kunnolla, se on suojattava myös pilvisinä päivinä, jollaoi uv-säteily voi olla yhtä runsasta, kuin auringossakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla