Kuumottava rakko ilmestyy huuleen usein silloin, kun ei todellakaan tarvitsisi. Oleellista herpeksen häädössä on nopea aloitus.

Kirkas kevätaurinko, flunssa ja vähän stressiä päälle. Ei siinä muuta tarvita, kun yskänrokkonakin tunnettu huuliherpes jo ilmoittaa itsestään  kuumotuksena, pistelynä ja sitten rakkona huulessa.

Huuliherpes on näkyvä ja ärsyttävä vaiva. Se on myös ikuinen, sillä kun tartunnan on kerran saanut, herpestä aiheuttava virus on elimistössä lopun elämää.

Niinpä yli puolet suomalaisista aikuisista kantaa herpestä. Suurimmalla osalla virus ei kuitenkaan vaivaa tai oireilee vain harvoin. Heillä virus on piilevänä eli latenttina.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pienellä joukolla huuliherpeksen aiheuttamia rakkuloita voi tulla jopa kerran kuussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Huuliherpes oireilee keskimäärin kolme tai neljä päivää, mutta joillakin rakkulointi voi jatkua viikkoja.

Mikä laukaisee?

Stressi, kuukautiset, auringon UV-säteet ja jonkun muun virustaudin, kuten flunssan, sairastaminen voivat laukaista huuliherpeksenkin. Yskänrokon ilmaantumiseen ei silti ole aina mitään tiettyä syytä.

Herpes rakkuloi yleensä vain siellä, mihin tartunnan on alun perin saanut. Samat virukset voivat aiheuttaa sekä huuliherpeksen että samannimisen sukupuolitaudin, tartunta vain saadaan eri puolelle kehoa.

Herpes simplex -viruksen ykköstyyppi, HSV1, aiheuttaa yleensä herpestä navan yläpuolella – yleisimmin ylähuulessa, mutta myös muualla kasvoilla. HSV2 taas aiheuttaa herpestä yleensä navan alapuolelle.

Virukset voivat joskus mennä myös ristiin, eli kakkonen aiheuttaa huuliherpestä ja ykköstyypin virus oireilla sukupuolielimissä.

Näin hoidat:

  • Aloita hoito heti, kun herpesrakkula vasta tykyttelee tuloaan. Jos asikloviiritabletteja tai -voidetta ei ole saatavilla, iholle voi levittää vaikka hunajaa lievittämään ikäviä tuntemuksia. Sinkkivoide kuivattaa jo nousseita rakkuloita.
  • Tutkitusti tehokkaita lääkkeitä saa vain lääkärin reseptillä. Tabletteina syötävä viruslääkekuurikin olisi hyvä aloittaa heti oireiden alettua. Valmisteissa on vaikuttavana aineena asikloviiri tai sen johdannaiset valasikloviiri ja famasikloviiri.
  • Älä tartuta. Kun huuliherpes oireilee, ei kannata pitää pieniä vauvoja tai lapsia sylissä tai suukotella heitä, sillä pikkulapsilla tartunta voi olla raju. Estolääkitys voi olla paikallaan, jos perheessä on pieniä lapsia tai jos on jatkuvasti tekemisissä heikkokuntoisten, esimerkiksi syöpähoidoissa käyvien, kanssa. Käytä omaa käsipyyhettä ja vältä rakkuloiden koskettelua ja suoraa ihokontaktia toisiin.
  • Yleensä huuliherpeksestä on haittaa vain ulkonäölle. Vaikka herpesrakkula puhkeaa tavallisesti vain tartuntakohtaan, virus voi joskus äityä leviämään koko kasvoille. Silloin taustalla on jokin altistava tauti, kuten hankala atooppinen ihottuma.
  • Jos herpesrakkuloita ilmaantuu muualle kuin tavanomaiseen paikkaansa kasvoissa, lähde lääkäriin nopeasti. Villiintynyt herpesvirus on vaarallinen.

Asiantuntijana iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Maria Huttunen, Terveystalo Jyväskylä

Eeva M.

Miksi kukaan ei kerro, että L-lysiini estää Herpes viruksen?! Urheilulisäravinnekaupasta. Itsellä ei enää tule päälle lainkaan, jos kihelmöi, otan veden kanssa mitallisen ja siinä se. Olen kertonut muillekin ja auttaa tosiaan joka iikalla. Tai muuten, otan ennakoiden silloin tällöin. En ole ollut muutenkaan enää kipeänä, siis flussia tms. ei ole näkynyt. Auttaako sitten muihinkin viruksiin tai vastustuskykyyn. Edullinen purkki jauhetta. Jotain 20€. Onko kielletty lääketeollisuuden puolelta vai mikä ihme juttu tämä on!?

Sisältö jatkuu mainoksen alla