Kuvat
Shutterstock
Meidän Perhe
Mitä mietit, miten menee? Teini-iässä tunnetaidot usein rapistuvat, mutta niitä voi myös oppia.
Mitä mietit, miten menee? Teini-iässä tunnetaidot usein rapistuvat, mutta niitä voi myös oppia.

Nuori, joka osaa tunnistaa ja sanoittaa ikäviä tunteitaan, sietää paremmin vastoinkäymisiä ja stressaavia elämänvaiheita.

Turhauttaa, hävettää, ärsyttää, ahdistaa. Teini-ikään kuuluu paljon tunteita, eivätkä ne todellakaan ole kaikki mukavia. Kouluterveyskyselyjen mukaan erityisesti yläkouluikäisten tyttöjen ahdistus on lisääntynyt.

Kyky tunnistaa ja kuvailla näitä ikäviä tunteita riittävän tarkasti suojaa nuorta masennukselta, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Englanniksi taitoa kuvataan sanoilla negative emotion differentation (NED).

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan huonot taidot tunteiden tunnistamisessa saattavat altistaa masennukselle kuormittavissa ja stressaavissa elämäntilanteissa. Teinit, jotka kuvailevat negatiivisia tunteita ja kokemuksia epämääräisesti, niukasti ja yleisellä tasolla, eivät onnistu käsittelemään tuntemuksiaan yhtä hyvin ja kehittämään riittäviä selviytymisstrategioita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”On paha olo” tai ”ottaa päähän” ovat oikeita kokemuksia – mutta niiden syihin pääsee kiinni paremmin, jos pystyy kuvailemaan tunteita tarkemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yhdysvaltalaisen Rochesterin yliopiston tutkimuksessa oli mukana 233 nuorta, joiden keski-ikä oli noin 16 vuotta. Nuoria pyydettiin pitämään päiväkirjaa tunteistaan, minkä lisäksi heiltä selvitettiin masennukseen viittaavia oireita haastattelututkimuksella. Nuorten voinnin kehittymistä seurattiin puolentoista vuoden päästä.

Selvisi, että nuoret, jotka osaavat tunnistaa ja sanoittaa ikäviä tunteitaan hyvin, selviävät paremmin vastoinkäymisistä ja stressaavista elämänvaiheista.

Jo aiemmista tutkimuksista tiedetään, että aivojen kypsymisestä johtuen tunteiden tunnistamisen taito on alhaisimmillaan juuri teini-iässä – ja tässä samassa kehitysvaiheeessa alttius masennukselle nousee. Lisäksi nuorina masennuksesta kärsivillä on masennusoireita usein myös aikuisiällä.

Hyvä uutinen on se, että tunteiden tunnistaminen ja niiden kuvailu on taito, jonka voi oppia. Sen omaksuminen alkaa jo lapsuudessa, mutta aikuisenakin voi vielä kehittyä.

Puhu vauvalle tunteista

Tunnetaitoja voi opettaa lapselle vauvasta asti, kertoo Suomen Mielenterveysseuran projektikoordinaattori Susanna Kosonen, joka on perehtynyt lasten mielenterveyden edistämiseen esimerkiksi neuvoloissa ja päiväkodeissa.

– Jo pienelle lapselle jutellessa kannattaa käyttää mahdollisimman rikasta tunnesanastoa, Kosonen sanoo Vauva-lehden jutussa.

Omien ja toisten tunteiden ymmärtäminen on tärkeä mielenterveystaito kaiken ikäisille. Kun oppii tunnistamaan tunteitaan ja niiden ilmenemistä kehossa, niitä on myös helpompi säädellä. Säätely ei tarkoita tunteiden tukahduttamisesta vaan sitä, että niiden kanssa tulee arjessa toimeen.

Esimerkiksi kiukkua voi oppia ilmaisemaan ja käsittelemään tavalla, josta on hyötyä. Aikuinenkin voi oppia taidon ja opettaa sitä myös lapselleen, kertoo tunnetaitoohjaaja ja Vauva.fin kiukkukurssin asiantuntija Heli Mäkelä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla