Kuukautisten viivästymisen eli niin sanotun primaarin amenorrean syitä on lukuisia aina perinnöllisyydestä syömishäiriöön ja kromosomipoikkeamiin.

– Kun menin lukion ensimmäisenä vuotena terveydenhoitajan tarkastukseen, kuukautisten puuttumisesta alettiin huolestua. Murrosikäni oli edennyt ihan samalla tavoin kuin muilla siihen asti, mutta ensimmäisiä kuukautisia ei silti ollut näkynyt.

 Näin kertoo 18-vuotias Ella, jonka ensimmäinen kuukautisvuoto tuli vasta 16-vuotiaana e-pillereiden avuin.

Ellan tapauksessa syy oli melko tyypillinen: viivästymisen arvioitiin johtuvan perimästä, sillä hänen äitinsäkin kuukautiset alkoivat melko myöhäisellä iällä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Minulta otettiin ensin verikokeita, joista selvisi, että naishormonia oli melko vähän, kuten äidillänikin oli ollut nuoruudessaan. Aika nopeasti suljettiin pois vakavammat syyt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Sitten minulle tarjottiin vaihtoehtoisesti joko keltarauhashormoni- tai e-pillereitä, jotta vuoto saataisiin käynnistymään, Ella kertoo hoitopolustaan.

Kuudentoista vuoden ikäraja

Tytön kuukautiskierron käynnistyminen on monimutkainen prosessi, johon tarvitaan yksinkertaisimmillaan kolme asiaa: normaalisti erittyvät naissuku- ja keltarauhashormonit, normaalisti toimivat munasarjat sekä normaali kohtu.

Jos jossakin kohtaa prosessi takkuaa, ei ensimmäistäkään kuukautisvuotoa näy. Tätä kutsutaan primaariksi amenorreaksi.

Nykyisin suomalaisen naisen kuukautiset alkavat keskimäärin hieman alle 13-vuotiaana, mikä on noin kolme vuotta aikaisemmin kuin vielä sata vuotta sitten.

Kuukautisten varhaistuminen johtuu pitkälti ravitsemuksen ja elintason kohenemisesta, mutta mahdollisesti myös ympäristötekijöistä. Näin kertoo naistentautien erikoislääkäri Piia Poikkeus, joka työskentelee HUS:in nuorisogynekologian vastaanotolla.

Normaalina pidetty alkamisikä sijoittuu yksilöllisesti kymmenen ja kuudentoista ikävuoden välille.

Piia Poikkeuksen mukaan viivästyneisiin kuukautisiin puututaankin viimeistään, kun tyttö on täyttänyt 16, mikäli muita murrosiän merkkejä on jo ilmaantunut.

– Käytäntönä on, että vuotoa odotellaan rauhassa vielä 16-vuotiaaksi. Mutta jos mitään muitakaan murrosiän merkkejä, kuten rintojen nuppuvaihetta, kasvupyrähdystä tai karvoitusta ei ilmene vielä 13-vuotiaana, asiaan puututaan jo aiemmin, Poikkeus sanoo

– Tyypillisesti rintojen kasvu käynnistyy jo noin kymmenen ikävuoden tienoilla, parisen vuotta ennen kuukautisten alkua.

Menkattomuuden monta syytä

Primaari amenorrea on diagnoosina kattokäsite, jossa lähtökohta on kaikilla sama: kuukautisvuoto ei ole koskaan alkanut. Syyt voivat kuitenkin olla keskenään aivan erilaisia.

Piia Poikkeuksen mukaan aluksi asiaa selvitellään perusterveydenhuollossa.

Kaikki lähtee liikkeelle nuoren kasvun ja murrosiän kehityksen arvioinnista, minkä jälkeen otetaan usein myös verikokeita. Niillä voidaan tarkastaa muun muassa hormonitasot ja poissulkea piilevät perussairaudet.

Hoitamattomina esimerkiksi kilpirauhasen toimintahäiriöt, keliakia ja jopa diabetes voivat nimittäin hidastaa murrosiän etenemistä.

–  Ensisijaisen tärkeää olisi tarkastaa yleinen terveydentila ja elintavat. Esimerkiksi syömishäiriöstä johtuva alipaino on tytöillä valitettavan yleinen syy kuukautisten viivästymiselle, samoin hyvin rasittava urheilu.

Usein primaarin amenorrean aiheuttaa naissukuhormonin vajavaisuus, mikä puolestaan johtuu yleisimmin fyysisestä ylirasituksesta tai alipainosta. Jos taas naissukuhormonia on rittävästi, mutta kuukautisista ei merkkiäkään, syyksi voi osoittautua monirakkulainen munasarja -oireyhtymä, joka vaivaa noin 5–15 prosenttia naisista.

Tosinaan taustalla voi olla myös todella harvinainen syy.

Kerroimme taannoin Carolinasta, jolla menkattomuuden taustalla piili MRK-oireyhtymä. Harvinainen kohdun ja emättimen synnynnäinen puuttuminen diagnosoidaan kuitenkin vain noin yhdelle vajaasta viidestä tuhannesta tytöstä.

MRKH-syndrooman lisäksi Piia Poikkeus mainitsee muitakin hyvin epätavallisia syitä, joiden vuoksi kuukautisvuoto ei käynnisty. Sellaisiin lukeutuu esimerkiksi jo nuorena ilmenevä munasarjojen vajaatoiminta, minkä seurauksena naishormonia ei erity riittävästi. Vajaatoiminnan taustalla saattaa olla synnynnäinen sukukromosomien poikkeama.

– Harvinaiset, synnynnäiset syyt selvitetään erikoissairaanhoidossa. Ne paljastuvat usein kohdun ultraäänikuvauksissa tai verikokeilla selvitettävissä kromosomi- ja hormonitutkimuksissa, Poikkeus sanoo.

–Usein käy myös niin, että lopullista syytä ei löydetä, ja kuukautiskierto käynnistyykin omia aikojaan.

Mihin kuukautisia sitten tarvitaan?

Ellan viivästyneitä kuukautisia hoidetaan e-pillereillä, jotka pitävät yllä kiertoa ja hormonitasot normaaleina. Piia Poikkeus huomauttaa, että hormonaalista hoitoa ei tulisi kuitenkaan tarjota liian kevyesti ja ilman perusteellisia selvityksiä.

–  Viivästyneiden kuukautisten hoidossa e-pillerit saattavat piilottaa alkuperäiset ongelmat, kuten vaikkapa alipainon. Ensisijaisesti huomio tulisi kiinnittää niiden hoitoon, jotta estrogeenitasoilla olisi mahdollisuus tasoittua luonnollisesti, Poikkeus huomauttaa.

–  Nainenhan ei tarvitse kuukautisvuotoa itsessään, vaan naissukuhormonin eli estrogeenin. Se ehkäisee pidemmän päälle esimerkiksi luuston heikentymistä, sydän- ja verisuonitauteja sekä lapsettomuutta.

Primaarin amenorrean hoidossa eettiset kysymykset ja lääketieteen määritelmät joutuvat toisinaan törmäyskurssille. Syyn etsiminen tutkimuksilla herättää toisaalta huolta vakavista sairauksista, mutta myös ongelmallisia kysymyksiä rajanvedosta normaalin ja erilaisen kehon välille.

Puuttuvien kuukautisten selvittely on myös henkisesti raskasta nuorella iällä, etenkin jos syytä ei tahdo löytyä. Kysymykset lapsihaaveista ovat usein myös kova pala käsiteltäväksi nuorille.

Myös Ella kävi läpi ristiriitaisia tuntemuksia ja huolia, kun menkattomuuteen puututtiin.

–  Kyllähän se alussa huolestutti, löytyykö minulta jokin sairaus tai muu vika ja pystynkö saamaan ikinä lapsia. Sain onneksi äidiltäni vertaistukea, Ella kertoo.

Asiaan puuttumiselle löytyy kuitenkin painavat perusteensa.

–  Jos kuukautisten viivästymisen taustalla on vaikkapa syömishäiriö tai keliakia, on niiden hoito ensiarvoisen tärkeää. Myöskin se, että asioihin puututaan oikeaan aikaan, tukee nuoren kasvua ja voi auttaa häntä pitkälle aikuisuuteen, Piia Poikkeus summaa.

 

Ellan nimi on muutettu asian arkaluontoisuuden vuoksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla