Hyvä terveys

Monen nuorenkin verisuonissa tikittää aikapommi, josta ei tiedä mitään jos ei ole mitannut verenpaineitaan. Onneksi paineiden tasaamiseen on keinoja.

Korkea verenpaine on muuttunut verenpainetaudiksi, kun

  • verenpaine on toistuvissa mittauksissa noin 140/90 elohopeamillimetriä tai tämän yli.
  • Kotimittauksissa tämä vastaa arvoa 135/85.

Jos selkeää tulosta ei saada tavallisilla mittareilla, voidaan pitää vuorokauden ajan verenpainetta rekisteröivää laitetta.

Perimä ja elintavat nostavat paineita

Kohonnen verenpaineen taustalla voivat vaikuttaa perinnöllisten seikkojen lisäksi epäterveelliset elämäntavat, kuten stressi, runsas suolan käyttö, ylipaino, tupakointi, reipas alkoholin juominen tai liikunnan vähäisyys.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös tulehduskipulääkkeiden runsas napsiminen ja joillakin vähäinenkin lakritsin syöminen nostavat verenpainetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ensioireena infarkti tai päänsärky

Korkea verenpaine voi aiheuttaa välittömän hengenvaaran, mutta yleensä vaikutukset tulevat vuosien saatossa.

Joskus sairauden ensimmäinen oire on sydäninfarkti tai aivoverenkiertohäiriö, kuten aivoverisuonitukos tai aivoverenvuoto, mutta useimmiten tauti on oireeton.

Jotkut korkeasta verenpaineesta kärsivät valittavat päänsärkyä tai huimausta. Kun verenpainetauti saadaan hoidettua, monet kokevat olonsa paremmaksi.

Vaurioittaa monia elimiä

Pitkään jatkuessaan korkea verenpaine vaurioittaa aivoja, sydäntä, munuaisia ja silmiä. Silmänpohjan kovettuneet verisuonet saattavat ratkeilla ja tihkuttaa verta, jolloin näkökyky voi heikentyä pysyvästikin.

Aivojen pieniin verisuoniin tulee hauraita kohtia ja pullistumia, jotka repeytyvät herkästi. Syntyy vuotoja ja tukoksia. Myös verenvirtaus aivojen valkeassa aineessa heikkenee, mikä kasvattaa Alzheimerin taudin riskin kymmenkertaiseksi.

Munuaisten verisuonten vaurioituminen johtaa pahimmillaan munuaisten vajaatoimintaan ja keinomunuaishoitoon, dialyysiin.

Verenpaineen murjoma sydänlihas saattaa jäädä vajaatoimintaiseksi, jolloin se ei enää jaksa pumpata verta kunnolla eteenpäin, myös rytmihäiriöt yleistyvät.

Elintapojen korjaus puree

Elintapojen parantaminen laskee verenpainetta: Ruokavaliossa kannattaa suosia pehmeitä rasvoja, kuitupitoisia marjoja, kasviksia ja hedelmiä sekä hillitä suolan käyttöä tai siirtyä mineraalisuolaan.

Myös liikunta, hyvä uni ja palautuminen ovat tärkeitä.

Aina elämäntapojen korjaaminen ei yksin riitä laskemaan verenpainetta ja silloin tarvitaan myös lääkitystä.

Lääkitys aloitetaan, jos verenpaine on yli 140/90 elohopeamillimetriä 4–6 kuukauden elämäntaparemontin jälkeen tai joskus aiemminkin. Lääkityksen teho paranee selvästi, jos tekee samaan aikaan elämäntapamuutoksia.

Verenpaine pitää saada putoamaan eri keinoja ja lääkkeitä yhdistelemällä.

Syntyneitä vaurioita ei voida enää korjata, mutta uusien vaurioiden, kuten aivoverenkiertohäiriöiden syntyminen estyy.

Nykyään verenpainelääkitys pyritään lisävaurioiden välttämiseksi aloittamaan mahdollisimman vikkelästi.

 

Asiantuntijat: Risto O. Roine, neurologian professori, Aivoliiton ylilääkäri. Päivi Korhonen, yleislääketieteen professori, Suomen Verenpaineyhdistyksen puheenjohtaja. Marja Ruuti, laillistettu ravitsemusterapeutti.

Lue lisää Kohonneen verenpainene hoidosta Käypä hoito -suosituksista

Hiilihydraatit vähiin

Kun on verensokeri ja  sitä kautta veren insuliinitaso koholla, niin se estää munuaisten normaalin toiminnan erittää tarvittaessa suolaa virtsaan. Niinpä suola kertyy elimistöön ja nostaa verenpainetta. Tärkeintä olisi siis saada hiilihydraatit ruoassa niin vähiin, että verensokeri eikä veren insuliinitaso pääse nousemaan.

Vierailija

. Korkea verenpaine ei ole itsenäinen sairaus, vaan oire niinkuin on esimerkiksi kuume.

Molemmissa tapauksissa olisi hyvä selvittää oireen aiheuttaja.

Aikuisista suomalaisista noin kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine ja verenpainelääkkeitä käyttää noin miljoona suomalaista.

Liika natrium (yksi syy tusinasta, joka voi nostaa verenpainetta) ei kerry elimistöön vaan poistuu virtsan mukana. Siis normaalisti, kun elimistö on tasapainossa. Näin ei käy jos noudattaa virallisterveellistä (liikaa hiilihydraattia) ruokavaliota, jossa insuliini on jatkuvasti koholla, sillä kohonnut insuliini pysäyttää munuaisten natriumin erityksen.

Yksinkertainen fakta, tunnettu 1920 -luvulta asti.

Liialliset hiilarit ja kaikki siemenöljyt pois ja magnesium sekä D-vitamiini riittävälle tasolle niin varmaan jo puolet nykyisistä verenpainepotilaista tervehtyisi.

http://www.ravintoterveys.net/verenpaine.htm

Sisältö jatkuu mainoksen alla