Ommmmmm! Älä tule nälkäkiukku ainakaan seuraavaan 15 tuntiin. Kuva: Shutterstock
Ommmmmm! Älä tule nälkäkiukku ainakaan seuraavaan 15 tuntiin. Kuva: Shutterstock

Toimittaja Annakaisa Vääräniemi uskoi aiemmin, ettei yöpaasto sovi hänelle. Viikon kokeilun jälkeen hän kuitenkin löysi siitä lukuisia hyviä puolia.

Mediapersoona, fitnessmalli Janni Hussi kertoi hiljaittain Helsingin Sanomissa, että hänen vatsansa ei temppuile juuri koskaan. Hussi uskoo, että yksi syy hyvään oloon löytyy ruokavaliosta: hän syö paljon kasviksia sekä sallii itselleen kaikki ruoat.

Hussi kertoo myös suosivansa niin kutsuttua yöpaastoa. Se tarkoittaa, että hän pyrkii paastoamaan 12 tuntia ilta- ja aamupalan välissä.

– Ruuansulatuskin saa pienen paussin, hän kertoo haastattelussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Moni ihan tavallinen suomalainenkin on tietämättään yöpaastolla. Kokeilin itse noin vuosi sitten viikon ajan 15 tunnin yöpaastoa melkein vahingossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kokeilin noin vuosi sitten viikon ajan 15 tunnin yöpaastoa melkein vahingossa. Osallistuin Balilla hiljaisuuden retriittiin, jossa illallinen tarjottiin jo iltaviideltä.

Aamulla osallistuin 2,5 tunnin jooga- ja meditaatiosessioon, jonka jälkeen kävin suihkussa ja painuin aamiaispöytään kahdeksan maissa.

Ensimmäisenä yönä nukuin levottomasti. Heräilin koko ajan kuumassa huoneessani, jossa ei ollut ilmastointia. Sinne ei saanut viedä eväitä, ei edes vettä, viidakon eläinten vuoksi.

Luulin, että seuraavana aamuna pökerryn nälästä joogassa, joka pidettiin +30 asteessa ulkona. Nälkäni ei kuitenkaan ollut aamiaispöytään päästessäni niin suuri kuin olin kuvitellut.

En vetänyt täysin puhdasta 15 tunnin paastoa, sillä join vettä yleensä illalla ja aamulla. Mutta ilman ruokaa pärjäsin ensimmäisen yön jälkeen varsin hyvin – ja huomasin jo viikon aikana isoja muutoksia:

  1. Nukuin joinakin öinä harvinaisen pitkiä ja hyviä yöunia. Saatoin nukkua jopa kymmenen tuntia heräämättä. Vaikka nautin lasin vettä ennen nukkumaanmenoa, en herännyt edes vessahätään.

  2. Heräsin aamulla supervirkeänä, olinpa nukkunut sitten viisi tai kymmenen tuntia. Peilistä näin täysin toisenlaiset kasvot: niissä ei ollut tavallista turvotusta eikä väsymystä. Olin täynnä energiaa ja valmis aamuviiden jumppaan joka päivä – mihin taatusti vaikuttivat myös Balin lämpö ja valo.

  3. Niin, ja se nukahtaminen. Se oli helppoa. Varmaan myös siksi, että mukanani ei ollut kännykkää ja vietin suurimmaksi osaksi päivän ulkona. Mutta eipä ollut pinkeältä tuntuvaa tai kuplivaa mahaa, joka olisi pitänyt hereillä, kuten usein arjen kiireessä tapahtuu.

  4. Olin yöpaastoviikkoni ajan lomalla ja saatoin syödä hitaasti ateriani. Ensimmäisenä aamuna luulin olevani hyvin nälkäinen. Kun näin täydellisen kasvisaamiaiseni, olisin muussa tilanteessa varmaankin ahminut sen nopeasti nälkäkiukussani. Mutta nyt en ollut kiukkuinen: päätin jopa syödä puikoilla, jolloin ruokaileminen on hitaampaa ja vatsa täytyy leppoisampaa tahtia.

  5. Huomasin, että vatsani täyttyy aamulla nopeammin, joten lautaskoot pienenivät itsestään. En myöskään himoinnut perinteisiä sokeriherkkuja, kuten suklaata tai jäätelöä.

  6. Ymmärsin, että kärsin nälkähaamusta: olin tottunut syömään illalliseni myöhään.  Kuvittelin ensimmäisenä yöpaastopäivänä jatkuvasti, että kohta se nälkä iskee. En osannut aluksi olla paikallani, koska en ollut ruokakauppojen tai jääkaapin lähettyvillä. Suurin oivallukseni oli, että käytin turhaa energiaa ruuan ajattelemiseen. Kun sitten vapauduin tuosta haamusta, tajusin, että voin täyttää 15 tuntia päivästäni aivan toisilla jutuilla, kuten nukkumisella, joogalla ja lukemisella.

  7. Ruuansulatukseni toimi paremmin kuin koskaan. Ehkä siksi, että se sai kaipaamansa paussin. Tosin en tiedä, mikä on yöpaaston vaikutusta ja mikä esimerkiksi kasvisruuan sekä riittävän unen vaikutusta.

  8. Vaikka söin kolme kertaa päivässä todella runsaasti ja tarjolla oli ihania herkkuja, oloni oli kevyt viikon jälkeen. Tutkimusten mukaan yöpaasto voikin olla tehokas keino pudottaa rasvan määrää.

  9. Yöpaasto voi olla vaikeaa noudattaa tavallisessa arjessa. Ainakin minulle, vuorotyöläiselle, yöpaasto on hankalaa Suomessa, jossa työvuoroni ja harrastukseni vaihtelevat. Janni Hussilla ei näytä tätä ongelmaa olevan – meitä taitaa erottaa se motivaatio.

Oletko sinä kokeillut yöpaastoa?

Kerro kokemuksistasi alla! Me Naiset saattaa käyttää kommentteja jutuissa myöhemmin.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla