ET
Sokeri ei ole vain turha makeuttaja. Tummat sokerit ovat piristävä lisä sokerivalikoimaan, mutta terveystuotteita nekään eivät ole.  Kuva: Tuomas Kolehmainen
Sokeri ei ole vain turha makeuttaja. Tummat sokerit ovat piristävä lisä sokerivalikoimaan, mutta terveystuotteita nekään eivät ole.  Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiesitkö, että mitä tummempaa sokeri on, sitä enemmän siinä on jäljellä kivennäis- ja hivenaineita?

Erotatko sokerit?

 1. Erikoishieno sokeri on tavallista kide- eli taloussokeria pienikiteisempi. Helpottaa taikinan vaahtoutumista.
 2. Ruokosokeri on tummaa sokeria, joka erotetaan ja kiteytetään sokeriruo'osta. Antaa leivonnaisille tummemman värin ja syvemmän maun kuin valkoinen sokeri.
 3. Fariinisokeri tehdään kidesokerista ja ruokosokerisiirapista. Tuttu simanvalmistuksessa, sopii ruoanlaittoon ja leivontaan. Jos haluaa korvata kidesokerin fariinisokerilla, vähennä ohjeen sokerimäärää noin yhdellä kolmasosalla.
 4. Intiaanisokeri on karkea täysruokosokeri. Valmistetaan puristamalla sokeriruo'ósta mehu ja lämmittämällä se kuivaksi. Sopii käytettäväksi fariinisokerin tapaan.
 5. Muscovadosokeri on tummaa ja aromikasta ja rakenteeltaan kosteaa ja tahmeaa. Käytetään usein suklaaleivonnaisissa, marinadeissa ja ruuanvalmistuksessa. Ei vaahtoudu taloussokerin tapaan.
 6. Tomusokeri on hienoksi jauhettua sokeria. Sopii leivontaan, jälkiruokiin ja koristeluun. Vaahtoutuu rasvan kanssa hyvin. Noin yksi desi taloussokeria vastaa noin puoltatoista desiä tomusokeria.
 7. Maustettu tomusokeri sopii veden kanssa sekoitettaviin kuorrutteisiin.
 8. Koivusokeri. Tunnetaan ksxylitolina. Sisältää 40 % vähemmän kaloreita kuin kidesokeri. Kestää kuumentamista, mutta ei nostata hiivaa.
 9. Iso kandisokeri. Moderni versio vanhan ajan rintasokerista. Sopii kuumien juomien makeuttamiseen.
 10. Vaniljasokeri on kide- tai tomusokeria, johon on sekoitettu aitoa vaniljaa. Vanilliinisokerin maku tulee vanilliiniaromista. Antavat mnakua leivonnaisiin.

Muscovado- ja fariinisokerin saa pehmeäksi, kun laittaa pussiin omenaviipaleen tai palan kostutettua voipaperia.

Tiesitkö tätä?

Tumma on värjätty

Tumma fariinisokeri on itse asiassa valkoista sokeria, johon on jälkikäteen lisätty ruokosokerin melassia.

Pehmeäksi omenalla

Muscovado- ja fariinisokeri kovettuvat helposti avatussa pakkauksessa. Ne saa pehmeäksi, kun laittaa pussiin omenaviipaleen tai palan kostutettua voipaperia, panee suljetun pussin kannelliseen purkkiin ja purkin pariksi päiväksi jääkaappiin.

Sokerihumala on myytti

Sokerin syömisestä voi kylläkin tulla huono olo ja väsymys, jos ei syö sokerin lisäksi mitään muuta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hedelmiä ja marjoja vapaasti

Ravitsemussuositusten mukaan päivittäisen sokerin saannin pitää olla alle 10 prosenttia ravinnon kokonaisenergiasta. Tämä koskee vain lisättyä sokeria! Hedelmien ja marjojen syönnille ei anneta ylärajaa. Luontaista sokeria on jopa maidossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sokeririippuvuus on psykologista

Makeanhimo ei ole samaa laatua kuin tupakkariippuvuus, sillä sokerissa ei ole nikotiiniin verrattavia aineita. Makean syömiseen voi silti jäädä koukkuun samoin kuin muihinkin huonoihin tapoihin. Sokerihimo voi liittyä myös nälkään ja väsymykseen.

Hedelmäsokeri kaikista makein

 • Sokeri korostaa hedelmien omaa makua ja häivyttää happamien marjojen kirpeyttä. Se ruokkii hiivaa leivonnaisissa ja parantaa niiden väriä. Sokeri myös säilöö C-vitamiinin talteen ja estää hilloja homehtumasta.
 • Hedelmäsokeri eli fruktoosi on sokerilajeista makein. Rypälesokeri eli glukoosi imeytyy elimistöön nopeiten. Sakkaroosi koostuu sekä glukoosista että fruktoosista. Kasviksista sokerijuurikas ja sokeriruoko sisältävät niin paljon sakkaroosia, että niistä kannattaa valmistaa sokeria teollisesti.
 • Elimistömme ei pysty erottamaan sokerin lähdettä. Valkoinen, puhdistettu sokeri on koostumukseltaan samaa kuin esimerkiksi banaanin sakkaroosi.
 • Mitä tummempaa sokeri on, sitä enemmän siinä on jäljellä kivennäis- ja hivenaineita. Esimerkiksi sadassa grammassa tummaa muscovadosokeria on yhtä paljon kalsiumia kuin desilitrassa maitoa ja enemmän kaliumia kuin porkkanassa. Toki desilitra maitoa ja porkkana ovat järkevämpi välipala kuin kupillinen sokeria.

Tämä on ET-lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä. Lisää ET:n juttuja löydät täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla