Afta suussa on tavallisin täysin vaaraton, mutta ikävä pikku vaiva. Kuva: Shutterstock
Afta suussa on tavallisin täysin vaaraton, mutta ikävä pikku vaiva. Kuva: Shutterstock

Afta suussa on joskus vaivannut lähes kaikkia. Jos aftoja tulee monta kerralla, eivätkä ne meinaa millään parantua, voi kyseessä olla jokin suolistosairaus.

Afta on kellertävä pieni rakkula suussa. Rakkula muuttuu pikku hiljaa haavaumaksi, joka on tosi kipeä.

– Hyvin paikallinen terävä tosi pistävä kipu, ihotautilääkäri Taras Klimenko Ihosairaalasta sanoo.

Suurella osalla ihmisistä on joskus elämässään ollut afta suussa. Syytä ei tiedetä. Hieman enemmän aftoja on lapsilla kuin aikuisilla. Klimenko arvelee sen johtuvan myös siitä, että vanhemmat kiinnittävät huomiota lastensa aftoihin. Jonkin verran perinnöllistä alttiutta aftoihin arvellaan liittyvän, mutta aftageeniä ei ole tunnistettu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Klimenkon mukaan aftojen taustalla ei ole virusta tai bakteeria, joten aftat eivät tartu ihmisestä toiseen. Aftan syntymisessä on kyseessä immuunireaktio, jossa elimistön omat solut hyökkäävät suun pintakudoksen soluja vastaan. Muuten kyseessä on niin sanottu monitekijäinen reaktio, johon vaikuttanevat monet asiat yhdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos aftoihin on taipumusta, stressi voi altistaa niiden puhkeamiselle. Hyvin tyypillistä on, että rankan työputken tai sairastelujakson jälkeen suuhun putkahtaa kipeä afta.

Chronin tauti tai keliakia oireilevat

Aftassa on vain harvoin kyse mistään vakavammasta sairaudesta, mutta jos aftoja tulee yhtä aikaa useita toistuvasti, voi kyseessä olla jokin suolistosairaus. Tavallisimmin kyseessä on silloin Chronin tauti tai keliakia. Suolistosairauksissa aftan kaltaisia tulehduksia tulee myös suoliston sisäpinnalle, mutta siellä ne eivät tunnu miltään, koska suolen sisällä ei ole tuntohermoja.

– Jos aftoja on paljon ja usein, eivätkä ne parane neljässä viikossa, kannattaa näyttää niitä hammas- tai ihotautilääkärille, Klimenko sanoo.

Joskus harvoin aftan puhkeamisen taustalla voi olla myös raudan tai foolihapon puute. Lisäksi vähäinen B12- ja C-vitamiinin saanti saattavat saada aftan puhkeamaan.

Vitamiinitasoja ei Klimenkon mukaan juuri koskaan aleta aftojen takia selvittää, mutta jos aftoja tulee usein, eikä suolioireita ole, voi kokeilla monivitamiini- tai rautakuuria.

Suussa aftan paraneminen itsekseen kestää parisen viikkoa, joskus vähän kauemmin. Kipuvaihe menee ohi noin kolmessa päivässä.

– Jos kipu on todella kovaa, apteekista saa ilman reseptiä aftan päälle asetettavia kortisonitarroja, jotka lievittävät kipua, Klimenko sanoo.

Kortisonia löytyy myös suunpurskutusnesteenä. Laaja kortisonin käyttö voi kuitenkin laukaista esimerkiksi hiivatulehduksen suussa.

Jos aftoja tulee usein, kannattaa vaihtaa hammastahna sellaiseen, joka ei vaahtoa. Natriumlauryylisulfaattia sisältävät tahnat pahentavat aftoja ja voivat jopa lisätä niitä.

Herpeskin voi tulla suuhun

Kun afta ilmaantuu, melkein kaikki tunnistavat sen itse. Yleensä semmoinen on ollut suussa ennenkin. Herpeskin voi tulla suuhun, mutta siihen liittyvä rakkula on usein kirkas eikä kellertävä ja haavauma on jomottavampi.

Muita kivuliaita haavaumia suuhun aiheuttavat muun muassa hengitystieinfektioita aiheuttavat virukset. Vielä harvemmin syynä ovat lääkereaktiot sekä erilaiset autoimmuunirakkulataudit, joihin sairastuu Suomessa 20–40 ihmistä miljoonasta vuosittain. Rakkulataudeissa ei kuitenkaan ole vain yhtä yksittäistä rakkulaa.

Vierailija

Itselläni tulee takuuvarmasti aftoja jos syön suurimman kotimaisen valmistajan juustoja. Kun siirryin muihin  juustoihin, aftoja ei tullut. Kokeiltu monta kertaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla