Kuvat
Shutterstock
Tällaisia lääkelaattoja ei ehkä tulevaisuudessa enää tarvita.
Tällaisia lääkelaattoja ei ehkä tulevaisuudessa enää tarvita.

Tutkijat kehittävät e-pilleriä, jota ei tarvitse muistaa kuin kerran kuukaudessa.

Ehkäisypilleri on pitänyt pintansa suomalaisten naisten yleisimpänä ehkäisymenetelmänä. Ylen mukaan esimerkiksi hormonikierukan suosio on kuitenkin kasvussa. Yksi syy saattaa olla se, että pitkäaikainen ehkäisykeino säästää muistamisen vaivalta – e-pilleri pitää ottaa päivittäin suunnilleen samaan aikaan. 

Mutta entäpä, jos olisi olemassa e-pilleri, joka täytyisi ottaa vain kerran kuukaudessa? Haluaisitko sellaisen käyttöösi?

Medical News Today kertoo uudesta yhdysvaltalaistutkimuksesta, jossa kehitetään kerran kuussa otettavaa e-pilleriä. Itse pilleri on kuusisakaraisen tähden muotoinen, ja sen vaikuttava aine on levonorgestreeli, joka on yleisesti ehkäisyyn käytettävä lääkeaine. Jotta pilleri olisi helpompi niellä, se on pakattu helpommin kurkusta alas solahtavan kapselin sisään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun kapselin gelatiinikuori sulaa, tähtipilleri pääsee avautumaan mahassa. Pilleri toimii siten, että se vapauttaa sakaroistaan levonorgestreelia vähitellen neljän viikon ajan. Pilleri on sen kokoinen, että se pysyy mahassa eikä siirry ruuansulatuselimistöön ennen kuin kaikki lääkeaine on vapautunut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uutta e-pilleriä saadaan kuitenkin vielä odotella, koska toistaiseksi sitä on testattu vain sioilla. Tutkimustulokset ovat kuitenkin olleet lupaavia. Siinä missä perinteisen e-pillerin vaikutus hälvenee vuorokauden aikana, lääkeaineen määrä uuden pillerin saaneiden porsaiden verenkierrossa pysyi samana liki kuukauden.

Tutkimusta jatketaan edelleen. Vielä pitää selvittää esimerkiksi, miten erilaiset olosuhteet, kuten lämpötilan vaihtelut, vaikuttavat pillerin toimimiseen.


Suurempia tavoitteita

On käytännöllistä, jos pilleri pitää muistaa ottaa vain kuukausittain, mutta tutkijat haluavat vaikuttaa uudella pillerillä myös globaalissa mittakaavassa.

Kehittyvässä maailmassa ei-toivottu raskaus voi estää naista kouluttautumasta ja haitata hänen ja hänen perheensä toimeentuloa. Tutkija Ameya Kirtane uskookin, että kuukausittain otettava e-pilleri voisi edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa ja terveyttä maailmanlaajuisesti.

Lisäksi samaa systeemiä voidaan mahdollisesti hyödyntää myös muihin tarkoituksiin kuin ehkäisyyn. Muitakin tähän asti päivittäistä käyttöä vaatineita lääkityksiä saattaa siis tulevaisuudessa joutua ottamaan vain kerran kuussa.

Kysely

Käyttäisitkö kerran kuussa otettavaa e-pilleriä?

Kyllä
Kyllä
65.2%
En käytä, enkä käyttäisi mitään hormonaalista ehkäisyvalmistetta
En käytä, enkä käyttäisi mitään hormonaalista ehkäisyvalmistetta
20.7%
En
En
13.9%
Ääniä yhteensä: 279
Vierailija

ÄLKÄÄ OLKO NOIN SOKEITA JA SYÖKÖ E PILLEREITÄ NE TUHOO JA SOTKEE TEIDÄN KEHOT tuo on ihan sairasta rakkaat ihmiset teille ei oo kerrottu kaikkea. Ehkäisyyn on luonnolliset menetelmät

Sisältö jatkuu mainoksen alla