Virtsavaivat piinaavat niin naisia kuin miehiä. Apua löytyy lääkityksestä kirurgiaan. Kun haluaa vain pidentää lyhyitä pissaamisvälejä, kannattaa opetella rauhoittamaan mielensä. 

 

Virtsatietulehdus on monelle liiankin tuttu vaiva. Pissaa saattaa herua vain muutama tippa, mutta jo hetken päästä on jälleen sietämätön hätä,
sillä pienikin virtsamäärä ärsyttää tulehtunutta rakkoa ja saa sen supistelemaan. Taudinkuvaan kuuluu kirvely ja alavatsakipu.

Naiset ovat anatomiansa puolesta alttiita virtsatietulehduksille, sillä bakteerit kiipeävät herkästi lyhyttä virtsaputkea pitkin välilihasta tai suolistosta  rakkoon.

– Naisilla virtsatietulehdus on yleinen seksielämän alkaessa. Toinen piikki on vaihdevuosien jälkeen, kun limakalvot ohenevat ja kuivuvat, kertoo dosentti ja Jaakko Salo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oireinen virtsatulehdus talttuu tavallisesti 3–5 päivän antibioottikuurilla. Kuume ja selkäkipu ovat sen sijaan merkkejä vakavammasta munuaistulehduksesta, jolloin tarvitaan pitkä, 10–14 vuorokauden antibioottikuuri.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Bakteeriviljely kertoo paljon

Virtsatietulehduksessa virtsanäytteestä löytyy bakteereja ja tulehduksesta kertovia valkosoluja, joskus myös punasoluja. Näytteestä tehdään viljely, josta selviää bakteereihin parhaiten tehoavat antibiootit. Kuuri voidaan aloittaa kuitenkin saman tien. Joskus virtsassa on bakteereja, mutta oireita ei ole. Silloin tulehdusta ei tarvitse hoitaa, ellei nainen ole raskaana.

 Jos vuodessa on kolme tai puolessa vuodessa kaksi tulehdusta, aloitetaan yleensä estolääkitys puoleksi vuodeksi. 

– Lääkitys estää bakteerien kasvua virtsassa, jolloin myös kehon omat puolustusmekanismit toimivat paremmin, Salo toteaa. 

Virtsatietulehduksista kärsivän kannattaa juoda runsaasti, sillä neste huuhtelee rakosta bakteereita, jolloin ne eivät ehdi lisääntyä siellä. Rakko on hyvä tyhjentää ennen seksiä ja sen jälkeen.

Miehillä virtsatietulehdus on harvinainen ja usein merkki esimerkiksi virtsakivistä tai eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta. Tällöin rakkoon jää jäännösvirtsaa, jossa bakteerien on helppo muhia.

Aivastus – ja virtsa karkaa

Virtsankarkailu eli inkontinenssi koettelee enemmän naisia. Satunnaisesti siitä kärsii jopa puolet naisista. Säännöllinen virtsankarkailu lisääntyy ikääntyessä ja alatiesynnytysten jälkeen. Karkaavan virtsan määrä ei välttämättä ole suuri mutta kuitenkin häiritsevä.

Pakkoinkontinenssin taustalla on hermostollinen ongelma, joka saa rakon supistelemaan ja tyhjenemään. Virtsaamispakko iskee niin nopeasti, ettei ihminen aina ehdi vessaan.

Ponnistusinkontinenssista kärsivällä virtsaa karkaa, kun paine vatsaontelossa kasvaa. Näin voi käydä esimerkiksi yskiessä, aivastaessa, juostessa tai hyppiessä.

Pakkoinkontinenssia voidaan hoitaa rakkoa rentouttavalla fysioterapialla. Ponnistusinkontinenssiin auttaa lihasharjoittelu, jonka tukena käytetään usein EMG-laitetta tai ultraääntä sekä tarvittaessa sähköhoitoa. Hoito on kivutonta. 

– Jos kolmen kuukauden fysioterapia ei auta, voidaan ponnistusinkontinenssista kärsivälle tehdä leikkaus, jossa virtsaputken alle pujotetaan virtsanpidätyskykyä parantava tukilenkkinauha, sanoo Jaakko Salo.

Kouluta rakko tavoille

Normaalisti virtsaamiskertoja on 5–8 vuorokaudessa, mutta esimerkiksi yliaktiivisesta rakosta kärsivä saattaa rampata vessassa jopa parikymmentä kertaa vuorokaudessa, sillä pienikin virtsamäärä saa rakon supistelemaan. 

Yliaktiivisen rakon ja pakkoinkontinenssin kohdalla puhutaan usein rakkokoulutuksesta. Siihen saattaa liittyä virtsapäiväkirjan pitäminen, huomion kiinnittäminen virtsaamisasentoihin, rentoutusharjoitteet sekä voimakkaasti supistelevan rakon rauhoittaminen sähköhoidolla. 

– Joskus sanon asiakkaalle, että rakon kouluttaminen on eräänlainen läsnäoloharjoitus. Usein jo hengityksen rauhoittaminen taltuttaa paniikkia, kertoo fysioterapeutti Anu Parantainen.

Virtsaamistarpeeseen vaikuttavat myös lapsuudessa opitut tavat. Oma äiti on saattanut juosta kiireesti vessaan kotioven aukaistuaan.  Lapselle on voitu muistuttaa koko ajan, että pitää käydä vessassa, ettei sitten tule hätä. Siksi ihminen saattaa käydä virtsaamassa ihan vain varmuuden vuoksi. Joku tyhjentää rakon kuusi kertaa ennen teatteriin lähtöä.

– Aina sieltä saa tiristettyä jotain, mutta en missään nimessä suosittele sitä. Rakon tulisi tyhjentyä ilman vatsalihasten voimakasta käyttöä, Parantainen sanoo.

Jos ihminen juo noin 1,5–2 litraa vuorokaudessa, yleensä riittää noin viisi vessakäyntiä päivässä ja ehkä kerta yössä. Tietyt juomat, kuten kahvi ja hiilihappopitoiset juomat, sekä jotkut lääkkeet saattavat lisätä virtsaamistarvetta.

Kun haluaa pidentää liian lyhyitä virtsaamisvälejä, tärkeintä on oppia rauhoittamaan mieli. Palleahengitys on hyvä rentouttaja ja tuo luonnollisen liikkeen lantionpohjaan.

Apua tyypillisiin vessavaivoihin 

1. ”Virtsatietulehdukseni ovat vähentyneet, kun olen syönyt karpaloita ja karpalovalmisteita.”

Joissakin tutkimuksissa karpaloiden ja puolukoiden tai karpalomehun on todettu vähentävän bakteerien kasvua ja virtsatietulehduksia, osassa tutkimuksia vaikutusta taas ei ole havaittu. Jos kuitenkin olet saanut apua karpaloista, kannattaa niiden syömistä ehdottomasti jatkaa, sillä yksilölliset erot ovat suuria.

2. ”Minulle tulee usein niin pakottava pissahätä, etten meinaa ehtiä vessaan.”

Moni virtsavaivoista kärsivä tuntee kaikki yleiset vessat, käy vessassa varmuuden vuoksi ja yrittää väkisin puskea rakon tyhjäksi. Kyseessä saattaa olla yliaktiivinen rakko tai pakkoinkontinenssi. Hätä voi olla niin pakottava, että virtsaa saattaa lirahtaa housuihin ennen vessaan pääsyä. Ensin kannattaa käydä lääkärillä. Apua saa fysioterapiasta ja lääkehoidosta, joskus myös leikkaushoidosta. 

3. ”Joudun käymään yölläkin vessassa 2–3 kertaa, ja uneni on muuttunut katkonaiseksi.”

Jos joutuu käymään usein yöllä pissalla, puhutaan nokturiasta. Ilmiö lisääntyy ikääntyessä, mutta sen syytä kannattaa aina selvitellä. Yöllistä virtsaamistarvetta voivat lisätä jotkut lääkkeet ja sairaudet, kuten uniapnea tai diabetes, mutta etenkin miehillä eturauhasen liikakasvu. Myös
illalla syödyt ruoat tai juomat saattavat voimistaa virtsaneritystä, ja yksi tunnettu diureetti on kahvi. Sydämen vajaatoiminnassa jalkoihin voi kertyä ylimääräistä nestettä ja turvotusta, joka sitten poistuu makuuasennossa. Yöllinen heräily rikkoo unen rakennetta, laskee mielialaa ja
aiheuttaa päiväaikaista väsymystä.

4. ”Virtsa alkoi karkailla synnytyksen jälkeen.”

Jos lantionpohjanlihasten tuki syystä tai toisesta pettää, seurauksena on usein virtsankarkailua. Naisilla tämä tapahtuu usein juuri alatiesynnytyksen jälkeen, kun kudokset venyvät ja voi tulla repeämiä. Miehillä virtsankarkailua voi tulla eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun tai eturauhassyövän hoitojen seurauksena. Apua voi saada fysioterapiasta, leikkaus- ja lääkehoidosta. 

Pidä päiväkirjaa

VESSAHÄTÄ tulee yleensä, kun rakossa on 1,5–2 desiä virtsaa. Jos virtsaa tulee vain 1–2 desiä kerralla, se viittaa yliaktiiviseen rakkoon.

Usein lääkäri ehdottaakin vessassa ramppaavalle virtsapäiväkirjan pitoa. Siihen merkitään jokaisen virtsauksen kellonaika, virtsan määrä sekä juodun nesteen määrä. 

Asiantuntijat: Jaakko Salo, urologian erikoislääkäri, Lääkäriasema Mehiläinen. Anu Parantainen, fysioterapeutti, uroterapeutti ja seksuaalineuvoja, Lääkäriasema Mehiläinen.

Tämä on Hyvä terveys -lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Hyvän terveyden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/hyväterveys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla