Särkikö stressi äänen, käheyttikö refluksi kurkun? Varsinkin työkseen puhuville tilanne on hankala. Ääniongelmien taustalla on harvoin mitään vakavaa, mutta syyn selvittäminen helpottaa.

Kun ääni toimii huonosti ja äänen tuottaminen on työlästä, se invalidisoi, on raskasta ja stressaa. Kun ääni särkyy tai katoaa kokonaan, ilmassa on katastrofin ainekset. Puhuja alkaa helposti tarkkailla ja varoa ääntään, mikä pahentaa puhevaivoja.

Alamme pelätä, että ääni pettää tilanteessa, jossa se olisi saatava kuuluviin. Usein ihmisen ajaa suurempaan stressiin juuri äänen kadottamisen pelko sekä huoli siitä, että puhumalla pahentaa tilannetta entisestään ja vaurioittaa äänihuulia.

Ääni paljastaa paljon

Kun ääni katoaa, monella myös työkyky kärsii. Opettajalla, papilla, puhelinmyyjällä, radiotoimittajalla tai laulajalla pysyvät muutokset äänessä tai äänen kadottaminen voi vaatia ammatinvaihtoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miten olla puhelimessa luotettavan oloinen, kun ääni reistailee? Ääni myös paljastaa herkästi, oletko väsynyt, pingottunut, kiukkuinen vai salaatko ehkä jotain.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Äänestä saatamme myös kuulla, käykö puhuja ylikierroksilla. Rauhallinen, vakuuttava ääni taas antaa vaikutelman, että ei hätää, kaikki on hyvin.

Hoida ääntäsi

Äänen reistailussa ei useinkaan ole kyse mistään dramaattisesta ja monesti ongelma katoaa tai lievittyy ajan kanssa. Työlästä se voi olla silti.

Äänelle ovat hyväksi:

 1. Veden juominen, vesihöyry. Vedellä voitelet limakalvon peittämiä äänihuulia.
 2. Rykimisen välttäminen.
 3. Kohtuullinen äänen käyttö.
 4. Laulaminen, hyräily.
 5. Erilaiset ääniharjoitukset: huokaile, mumise, ynise, hyrise. Jos joudut pitämään puheen yleisölle, avaa ääntä loruin ja lausein.
 6. Tupakoinnin lopettaminen.
 7. Stressin hallinta, riittävä lepo.
 8. Hiljaisuuden vaaliminen silloin tällöin. Taustamelussa puhuminen rasittaa ääntä. 

Selvitä syy

Pelokasta puheongelmaista auttaa vain se, että äänen muuttumisen syyt selvitetään. Kun eliminoidaan esimeriksi kurkkusyövän tai jonkun muun vaikean taudin mahdollisuus, olo helpottuu.

Jos äänioireita on päivittäin tai viikoittain, kannattaa hakeutua foniatrille tai korvanenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille.

Myös jos ääni katoaa kokonaan tai muuttuu ilman selvää syytä, on syytä mennä tutkimuksiin, ellei vaiva mene parissa viikossa ohi.

Puheterapeutilta saa ohjeita ja apua äänen hoitamiseen ja harjoittamiseen sekä taloudellisen äänentuottotavan löytämiseen.

Tavallista on, että hengitystieinfektio, allergia tai astma käheyttää, mutta silloinkin ääniongelmien taustalta löytyy usein stressiä tai väsymystä.

Kurkkurefluksi kuriin

Joskus osasyynä äänen huononemiseen on kurkkurefluksi. Refluksitaudissa vatsalaukun hapot nousevat ruokatorveen, ja osalla ihmisistä ne ärsyttävät jopa äänihuulia. Oireena voi olla äänen käheyttä, yskää ja ikäviä kurkkutuntemuksia, esimerkiksi palan tunnetta kurkussa.

Taipumus kurkkurefluksiin tuntuu pahenevan stressin seurauksena. Kiireen keskellä vatsaystävälliset ruokailutottumuksetkin saattavat unohtua.

Jos kärsit kurkkurefluksista:

 • Vältä mahaa ärsyttäviä ruokia, kuten sitrushedelmiä ja kahvia. Vähennä ruokatorven sulkijalihaksen toimintaa heikentäviä rasvaisia ruokia, myös suklaata.
 • Laihduta, koska ylipaino aiheuttaa närästystä.
 • Lopeta tupakointi, koska se haittaa sulkijalihaksen toimintaa.
 • Vältä runsasta alkoholinkäyttöä. Se ärsyttää mahalaukkua.
 • Korota sängyn pääpuolta 10–15 cm. Tyynyt eivät toimi vaan pääpuolen sängyn jalkojen alle asetetaan korotusta.
 • Hoida ohimenevää närästystä ilman reseptiä apteekista saatavilla lääkkeillä.

Asiantuntijana puheterapeutti Kaarina Ruusuvirta, HUSin foniatrian poliklinikka

Tämä on Hyvä terveys -lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Hyvän terveyden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/hyväterveys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla