Uniapnea saattaa oireilla esimerkiksi joka-aamuisena päänsärkynä. Kuva: Shutterstock
Uniapnea saattaa oireilla esimerkiksi joka-aamuisena päänsärkynä. Kuva: Shutterstock

Uniapnea on yleinen mutta vaikeasti tunnistettava sairaus.

Kaikilla meillä on nukkuessa lyhyitä hengityskatkoksia. Mutta jos katkos venyy yli kymmeneksi sekunniksi kerrallaan, puhutaan uniapneasta.

Uniapnea aiheuttaa unen aikana veren happipitoisuuden laskua, ja lisää kuoleman riskiä unen aikana. Lisäksi sen tiedetään aiheuttavan sydän-ja verisuonisairauksia. 

Uniapnealla on yhteyttä myös kohonneeseen verenpaineeseen, keskittymis- ja oppimisvaikeuksiin, muistihäiriöihin ja masennukseen. Sairaudesta kärsivillä on myös kohonnut riski joutua onnettomuuksiin.

Vaikeasti havaittava kansantauti

Uniapneasta kärsii jopa joka viides suomalaisista.

Vaikka sairaus on yleinen, sitä on vaikea tunnistaa. Erityisen vaikean siitä tekee se, että taudin tärkein oire – eli hengityskatkokset – ilmaantuvat vain yöllä unen aikana.

– Valtaosa ihmisistä ei tiedä sairastavansa uniapneaa, vaan iso osa uniapneapotilaista arvioi nukkuvansa oikein hyvin, kertoi unilääkäri, dosentti Henri Tuomilehto Ilta-Sanomille.

Hänen mukaansa osaksi tautia tunnistetaan huonosti, koska sen ajatellaan edelleen liittyvän vain ylipainoon. Todellisuudessa 30 prosenttia sairastavista on normaalipainoisia. Ikä lisää uniapnean todennäköisyyttä, mutta sitä esiintyy myös nuorilla ja lapsilla.

Miten uniapnean voisi tunnistaa itse? Listasimme hienovaraiset oireet, jotka voivat paljastaa sairauden.

  1. Heräilet yöllä pissalle. Uniapneasta kärsivän hengitys on katkonaista. Siksi keho joutuu työskentelemään pitääkseen hengityksen normaalina. Keho voi myös yrittää herättää sairastavan, jotta hengittäminen helpottaisi. Yksi elimistön käyttämä tapa on vapauttaa hormonia, joka lisää virtsaamisen tarvetta, kertoo Prevention-sivusto.
  2. Päätäsi särkee heti aamusta. Koska uniapnea aiheuttaa hapenpuutetta, se oireilee usein aamulla jomotuksena päässä. Myös niskalihakset voivat olla jumissa, koska kroppa joutuu työskentelemään pitääkseen hengitystiet auki.
  3. Olet jatkuvasti väsynyt. Väsymys päivän aikana on yksi yleisimmistä uniapnean oireista. Toki uneliaisuus voi johtua muustakin. Lue lisää: Oletko jatkuvasti vähän väsynyt? 10 asiaa, joista se voi johtua
  4. Kuorsailusi katkeilee. Kuorsaaminen on yleinen uniapnean oire, mutta kaikilla kuorsaavilla ei ole uniapneaa. Usein uniapneaa aletaan epäillä siinä vaiheessa, kun läheinen kertoo, että kuorsaamisen välissä on selkeitä hengityskatkoksia. Katkos voi kestää muutaman sekunnin tai jopa minuuttin. Se päättyy usein korahdukseen. Lue myös: Tässä vaiheessa kuorsaamisesta kannattaa huolestua
  5. Et pysty keskittymään ja muistisi takkuilee. Jos uniapneaa ei hoideta, unenlaatu kärsii. Siksi myös päivät saattavat olla yhtä tuskaa. Joidenkin tutkimusten mukaan krooninen hapenpuute yöaikaan saattaa muuttaa aivojen rakennetta niin, että keskittyminen vaikeutuu. Hapenpuute saattaa myös aiheuttaa muistihäiriöitä, kertoo Käypä hoito -suositus.
  6. Olet jatkuvasti alakuloinen. Vuoden 2014 tutkimuksen mukaan uniapneaa sairastavista 46 prosentilla on ollut masennusoireita ja 56 prosentilla ahdistusta.
  7. Painosi nousee. Suomen sydänliiton haastatteleman erikoislääkärin Miikka Peltomaan mukaan uniapnea ruokkii painonnousua, mikä puolestaan voi lisätä entisestään nielun ahtautta. Tutkimuksissa uniapnea on myös yhdistetty sokeriaineenvaihdunnan ongelmiin ja kakkostyypin diabetekseen.
  8. Seksihalusi ovat hukassa. Bustle-sivuston haastatteleman neurologin Jocelyn Chengin mukaan seksiongelmilla ja uniapnealla saattaa olla yhteys. Miesten kohdalla uniapnea saattaa aiheuttaa erektio-ongelmia. Naiset saattavat kärsiä haluttomuudesta ja orgasmivaikeuksista.
  9. Heräät hikisenä. Tapahtuuko niin, vaikka makuuhuoneen lämpötila on ihan kohtuullinen? Runsas hikoilu unen aikana on yleinen uniapnean oire. 

Milloin lääkäriin, ja miten uniapneaa hoidetaan?

Jos kärsit yllä listatuista oireista, asiasta kannattaa ehdottomasti keskustella lääkärin kanssa.

Uniapneaa hoidetaan monella tavalla, ja muoto riippuu sairauden vaikeusasteesta, kertoo uniapnea.fi-sivusto. Myös nenän ja nielun fysiologia vaikuttaa hoitomuotoon.

Usein käytetään CPAP-hoitoa, jossa maskin tai nenäkanyylin avulla hengitystiet pidetään unen aikana auki. Osalle auttaa jo kuorsauskisko. Uniapneaa on hoidettu myös kirurgisilla toimenpiteillä, mutta nykyään niitä vältetään.

TJussi

Kärsitkö tietämättäsi uniapneasta? 9 oiretta, jotka voivat paljastaa totuuden

Minulla ei ole ollut uniapneaa, mutta on astma. Se on normaalisti ihan kontrollissa lääkkeittä, mutta paha lentsu pahensi sen ja olen päivällä väsynyt. Nyt kun lentsu on pikkuhiljaa paranemassa, silti yöllä tulee hengitysvaikeuksi ylös nousevan liman vuoksi, jota ei saa pois kuin yskimällä. silti en halua ottaa kortisonia, teenkö väärin? En usko, että tilapäiset hengityskatkot voivat olla vaarallisia.
Lue kommentti