Jos et saanut kohdunkaulan syövältä suojaavaa rokotusta koulussa, se on mahdollista ostaa reseptillä. Rokotteen hyöty kuitenkin heikkenee, mitä vanhempana sne ottaa.

Kysymys:

Kuinka nopeasti HPV-rokote (Gardasil) alkaa tehota? Joko se suojaa ensimmäisen pistoksen jälkeen vai vasta kaikkien pistosten jälkeen? Minulle on määrätty kolme pistosta (2 kk ja 6 kk jälkeen ensimmäisestä), sillä olen jo 18-vuotias.

Vastaus:

Rokotuksella voidaan ehkäistä tiettyjen papilloomavirusten (HPV-virusten) aiheuttamia tartuntoja ja niihin liittyviä sairauksia. Suomessa on käytössä kaksi HPV-infektioita ehkäisevää rokotetta. Rokote ehkäisee jopa 95 prosenttia HPV-tyyppien 16 ja 18 aiheuttamista kohdunkaulan syövän vaikeista esiasteista ja näin myös syöpää. Se tehoaa parhaiten, kun se annetaan ennen sukupuolielämän aloittamista. Rokotteen voi kuitenkin antaa, vaikka henkilö olisi jo aloittanut sukupuolielämän.

Suomessa aloitettiin vuoden 2013 syksyllä HPV-rokoteohjelma. Kohdeväestönä ovat 11-12-vuotiaat, ala-asteen viimeisillä luokilla olevat tytöt. Lisäksi ensimmäisinä vuosina rokotettiin tyttöjä 15-vuotiaaksi asti. Rokote on hyvä ottaa riittävän nuorena, sillä varhain annettu rokote synnyttää paremmin suojaavia vasta-aineita kuin myöhemmin annettu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rokotusohjelmassa tarjottavaan Cervarix-rokotussarjaan kuuluu kaksi pistosta. Ensimmäisen ja toisen annoksen välin tulee olla vähintään viisi kuukautta. Jos rokotukset aloitetaan tytön täytettyä 15 vuotta, tulee antaa yhteensä kolme annosta. Tällöin jatkopistokset annetaan 2 ja 6 kuukauden kuluttua ensimmäisestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos ei ole saanut rokotusta kansallisen rokotusohjelman puitteissa, on mahdollista saada rokote reseptillä. Näin lienee kysyjänkin kohdalla, koska hän on nyt 18-vuotias. Periaatteessa yläikärajaa rokotukselle ei ole. Reseptillä on saatavissa yksi rokote, Gardasil9. Rokotteen hyöty kuitenkin heikkenee, mitä vanhemmaksi rokotteen ottamista siirtää. Jos tyttö tai nainen on jo ehtinyt saada elimistöönsä niitä HPV-viruksia, joita vastaan rokote antaa suojaa, ei rokote enää ennätä tehota.

Rokotekertoja tarvitaan kolme, jotta vasta-aineiden määrä on riittävä. Rokotteen teho on siis saavutettu puoli vuotta rokotuksen aloittamisesta. Tällä hetkellä ajatellaan, että suoja on pitkäaikainen, todennäköisesti useita kymmeniä vuosia tai jopa elinikäinen.

Lue lisää HPV-rokotteesta THL:n sivuilta

Kohdunkaulan syövän seulonta on jo osassa kuntia vaihtunut Papasta HPV-testiin. Lue lisää Syöpäreskiterin sivuilta.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Monilla mietityttää hvp rokote... Kuinkahan suureksi luku tulee kun poikia aiotaan alkaa rokottaa? 

HPV-rokote Gardasil-9 valmisteyhteenvedon sivulla 10/41 rokotevalmistaja Merck kertoo vakavien rokotehaittojen määräksi 2,3% eli 23 000 vakavaa haittaa per miljoona rokotettua. Syöpärekisterin mukaan vuositasolla Suomessa kohdunkaulansyöpään sairastuu noin 160 ja menehtyy noin 50 naista. Suhteutettuna 2 794 480 naisen määrään, miljoonasta naisesta 57 sairastuu ja 18 naista menehtyy kohdunkaulan syöpään Suomessa.

Vakava rokotehaitta/elinikäinen ruuminvamma on 403 kertaa todennäköisempi kuin sairastuminen kohdunkaulan syöpään ja 1277 kertaa todennäköisempi kuin kuolema kohdunkaulansyövän seurauksena. 

https://vaccinesandscience.blogi.net/blog/

Sisältö jatkuu mainoksen alla