Voi mikä viehkeä parsan tuoksu kylpyhuoneessa leijailee! Kuva: Shutterstock
Voi mikä viehkeä parsan tuoksu kylpyhuoneessa leijailee! Kuva: Shutterstock

Virtsan haju voi kertoa paljon viimeaikaisesta ruokavaliostasi. Joskus se voi paljastaa myös tulehduksen.

Kevään tankoparsakausi on omiaan aiheuttamaan iloa keittiössä, mutta myös kummastusta pöntön äärellä. Parsa on siitä harvinaislaatuinen herkku, että se saa pissan tuoksahtamaan siltä itseltään.

Särmän tuoksun aiheuttaa kemikaali nimeltään parsahappo (aspargiinihappo), joka muuttaa virtsan hajun nopeasti, kertoo Medical News

Itsessään happo on tuoksuton. Ruoansulatusjärjestelmässä matkatessaan se kuitenkin pilkkoutuu rikkipitoisiksi yhdisteiksi, jotka päätyvät hengitysilmaan ja leijailevat sieltä neniämme sulostuttamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Haju voi leijailla ilmoille jo 15–30 minuuttia parsan nauttimisen jälkeen, syödyn parsan määrästä viis.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan vain 40 prosenttia ihmisistä haistaa parsan virtsassaan. Kyseessä on siis todellinen parsageeni.

Monella muullakin yllättävällä asialla on vaikutusta virtsan syvimpään olemukseen eli hajuun.

Mistä lemahtava vessavierailu voi kertoa? Listasimme yleisimmät syyt virtsan outoon hajuun.

  1. Unohtuiko hörpätä? Vesi laimentaa virtsaa. Jos nesteytys ei ole kunnossa, virtsa on tujumpaa tavaraa. Nestehukkapissa on tuttua muun muassa krapula-aamuina, jolloin keho on rutikuiva alkoholin juomisen jäljiltä. Darrapissa haisaa usein varsin vahvalta.
  2. Mmm, mikä kahvin tuoksu! Kahvin kemialliset yhdiseet imeytyvät ruuansulatuskanavassa, hajoavat ja erittyvät virtsaan. Jos juo paljon kahvia, virtsassa voi olla korkea pitoisuus kahviyhdisteitä. Silloin virtsa voi tuoksahtaa ruskealta kullalta. Tosin ei-ehkä-ihan-niin-hyvältä kuin vastaporissut tuore kahvi.
  3. Sipuli ja valkosipuli voivat aiheuttaa virtsaan sipulimaisen aromin. Sipuli siis haiskahtaa sekä ylä- että alapäässä.
  4. Ei tuoksu, mutta on punainen, kääk! Punainen pissa voi lietsoa pientä paniikkia. Luultavasti sellaisen pönttöön lorauttanut on kuitenkin vain syönyt jotain punertavaa, kuten punajuurta tai mustaherukoita.
  5. Kyteekö alapäässä tulehdus? Pahanhajuinen virtsa ei yksinään viittaa bakteerin aiheuttamaan virtsatietulehdukseen, mutta on yksi tulehduksen oireista. Jos alavatsaa jomottaa ja vessassa täytyy ravata usein, on parempi poiketa pian lääkärille.

Lähteet: Medical News Today, Live Science, Terveyskirjasto

Sisältö jatkuu mainoksen alla