Jasu Koponen toivoo ehkäisevänsä itsemurhia kurssinsa avulla. Kuva: Lifeclass
Jasu Koponen toivoo ehkäisevänsä itsemurhia kurssinsa avulla. Kuva: Lifeclass

Monelle masentuneelle hoitoon hakeutuminen voi olla ylivoimaista. Sairastuneille ja heidän läheisilleen on kuitenkin myös useita matalan kynnyksen verkkopalveluita, joissa omaa tilaansa voi arvioida ja alustavasti myös hoitaa oireita.

Tänään, 10. lokakuuta vietetään Maailman mielenterveyspäivää. Arvioidaan, että jopa joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana.

Masennus koskettaa paitsi sairastuneita itseään, myös isoa joukkoa heidän läheisiään.

Yksi heistä on Jasu Koponen, jonka isä teki itsemurhan vaikean masennuksen päätteeksi vuonna 2016.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Ymmärsin vasta jälkeenpäin, että isäni oli masentunut, sillä hän ei suostunut puhumaan aiheesta eikä myöntänyt sitä edes itselleen, Koponen kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Moni masentunut jättää hoitoon hakeutumisen viime tinkaan, ja läheiset eivät tiedä, miten sairastunutta tuetaan.”

Kun Koponen kävi isänsä kuolemaa läpi ystäviensä ja tuttaviensa kanssa, hän huomasi, kuinka moni muukin kamppailee masennuksen kanssa.

– Siihen tilanteeseen liittyy epätietoisuutta siitä, mitä tilanteessa voi tehdä. Moni masentunut jättää hoitoon hakeutumisen viime tinkaan, ja läheiset eivät tiedä, miten sairastunutta tuetaan.

Läheisen ihmisen auttaminen on erityisen vaikeaa silloin, kun masentunut kieltää sairautensa – kuten Koposen isä teki.

Matalan kynnyksen verkkopalveluja

Käytännössä lähes jokaisen lähipiirissä on joku, joka on kärsinut masennuksesta. Suomen Mielenterveysseuran mukaan myös masentuneen läheisellä on korostunut riski sairastua masennukseen. Rakkaan ihmisen tukeminen voi olla omaiselle henkisesti raskasta.

Mielenterveysseuran mukaan masentunut eristäytyy usein omiin oloihinsa, ja erityisesti vieraiden ihmisten seura saattaa tuntua raskaalta. Tämä saattaa entisestään korottaa kynnystä hakea apua esimerkiksi terveydenhuolloista tai psykologilta.

Siksi netin tarjoama tieto ja vertaistuki voi olla kullanarvoista sekä masentuneelle että tämän omaisille. Myös erilaiset nettiterapiat ovat yleistyneet Suomessa viime vuosina.

Matalan kynnyksen hoitopalveluita verkossa tarjoavat esimerkiksi Mielenterveystalon omahoito-ohjelma ja Suomen Mielenterveysseuran nettituki. Mielenterveystalon kautta on mahdollista päästä HUS:n järjestämään nettiterapiaan.

HS:n mukaan verkkotuki voi toimia hyvin erityisesti masennuksen alkuvaiheessa ja lievissä masennustapauksissa.

Isänsä itsemurhan jälkeen Jasu Koponen alkoi pohtia, miten sairastuneita ja heidän lähipiiriään voisi tehokkaammin auttaa hoitamaan oireitaan ja etsimään apua. Ajatuksesta syntyi Lifeclass -verkkokurssi, joka julkaistaan tänään, Maailman mielenterveyspäivänä. 

Kurssi koostuu yli 30 videosta, joissa haastatellaan masennuksen erityisasiantuntijoita, psykiatreja ja terapeutteja. Lisäksi videoilla esiintyy kymmenen masennuksen itse kokenutta tai sairaan läheistä – muun muassa Pupulandia-blogista tuttu Jenni Rotonen, joka on avoimesti kertonut masennuksestaan.

”Masentuneelle pitkien tekstien, kuten kirjojen, lukeminen voi olla raskasta.”

Koposen mukaan kurssin on tarkoitus olla matalan kynnyksen palvelu, joka helpottaa tiedonhankintaa masennuksesta.

– Jos itsellä on masennusta, pitkien tekstien, kuten kirjojen, lukeminen voi olla raskasta. Videot ovat helppo tapa omaksua tietoa ja tarinoita, Koponen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla