Riittävästi omaa aikaa ladata akkuja ja taas jaksaa. Kuva: Shutterstock
Riittävästi omaa aikaa ladata akkuja ja taas jaksaa. Kuva: Shutterstock

Introvertin ei kannata lannistua, vaikka ympäristö tuntuisi suosivan ulospäin suuntautuneita.

Tuntuuko sinusta, että yhteiskunta suosii ekstroverttejä eli ulospäin suuntautuneita tyyppejä? Se voi pitää paikkansa.

Introverttien kunnianpalautuksesta on puhuttu viime vuosina paljon, mutta tuoreen australialaistutkimuksen mukaan länsimainen ideaali-ihminen on yhä ”itsenäinen, ilmaisuvoimainen ja viihtyy huomion keskipisteenä”.

Tutkimuksen mukaan ekstrovertit ovat keskimäärin onnellisempia kuin introvertit, koska he vastaavat tätä ihannetta paremmin. Sisäänpäin kääntyneemmät puolestaan saattavat olla tyytymättömiä itseensä, koska eivät sovi yhteiskunnan vaatimuksiin. Jos introvertti taas yrittää mukautua noihin vaatimuksiin, hän saattaa tuntea olonsa epäaidoksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alla muutama hyväksi havaittu keino, joilla introvertti voi nauttia elämästä, vaikkei viihtyisikään parrasvaloissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Ota omaa aikaa

Introvertit tarvitsevat sosiaalisten tilanteiden vastapainoksi aikaa akkujensa lataamiseen. Kannattaakin pitää huolta, että elämässä on tarpeeksi ihan vaan omaa aikaa. Tämän toteuttamista helpottaa, kun kertoo tarpeistaan myös muille.

2. Valikoi sopiva ympäristö

Tuntuuko sinusta, että työpaikallasi vain puheliaat ekstrovertit saavat ideansa kuuluviin? Jos pääset vaikuttamaan palaveripaikan valintaan, voit helpottaa tilannettasi järjestämällä käyttöön rauhallisen tilan. Melua, kirkkaita värejä ja liikaa lämpöä välttelemällä luot paremmat puitteet myös omien mielipiteidesi esiin tuomiselle.

3. Esitä avoimia kysymyksiä

Jos tunnet olosi epämukavaksi keskustelutilanteissa, turvaudu avoimiin kysymyksiin. Kun toinen osapuoli joutuu vastaamaan kyllä- tai ei-sanaa laajemmin, keskustelu jatkuu kerralla pidempään ilman, että sinun tarvitsee itse keksiä sanottavaa vain muodon vuoksi.

Voit myös painaa mieleesi jonkin keskustelukumppanisi mainitseman asian ja palata siihen myöhemmin. Niksi on tarkoitettu työelämän tarpeisiin, mutta soveltunee yhtä lailla mihin tahansa sosiaaliseen tilanteeseen, jossa sinun odotetaan ylläpitävän keskustelua.


4. Nappaa oma luottoihminen mukaan juhliin

Puolituttuja ja tuntemattomia viliseviin pippaloihin voi ihan hyvin myös ottaa mukaan ulospäin suuntautuneemman ystävän tai kumppanin. Tutun ihmisen kanssa on turvallisempaa jutella, ja samalla ekstrovertti luottoihminen hoitaa mielellään inhoamasi small talkit puolestasi.

5. Älä vähättele omia tarpeitasi

Jos olet päätynyt jakamaan elämäsi ekstrovertin kanssa, on tärkeää, että kummatkin saavat toteuttaa itseään. Yritä opetella pois omien tarpeidesi vähättelystä: sinun ei aina tarvitse lähteä mukaan menevämmän kumppanisi touhotuksiin. Sillä välin, kun kumppanisi pääsee nauttimaan kaipaamastaan seuraelämästä, sinä saat tarvitsemaasi omaa tilaa. Win-win-tilanne, eikö totta?


6. Järjestä aikaa ajatella – vaikka sitten tekosyyn varjolla

Ei kannata hätääntyä, kun koet, että sinulta vaaditaan kommentteja ennen kuin olet ehtinyt kunnolla miettimään asiaa. Ratkaisu näihin tilanteisiin on yksinkertaisempi kuin luulitkaan: sano suoraan, että tarvitset hetken mietintäaikaa. Jos suora lähestymistapa ei toimi tai tunnu omalta, järjestä tarvitsemasi tauko vaikka vessahätään vetoamalla.

7. Hoida treffailu kotisohvalta käsin

Uusiin ihmisiin tutustuminen on usein introverteille raskasta, joten ei ihme, jos treffailukaan ei tunnu houkuttelevalta. Nettideittailu voi kuitenkin tehdä kumppanin etsinnästä asteen, pari helpompaa.

Netissä ja deittisovelluksissa kynnys aloitteen tekemiseen on matalampi ja ensimmäiset jutustelut potentiaalisen kumppanin kanssa voi hoitaa kirjallisesti omassa tahdissa vaikka kotisohvalta käsin.


8. Arvosta itseäsi

Vaikka yhteiskunnan paineissa voi joskus tuntua, että olisi helpompaa olla ekstrovertti, älä esitä muuta kuin olet. Ihminen on tyytyväisempi, kun kokee, että voi olla oma itsensä.

Siksi avain ekstrovertissa kulttuurissa pärjäämiseen ja onnellisuuteen onkin ymmärtää, ettei kaikkien tarvitse olla ulospäin suuntautuneita. Kannattaa myös muistaa, ettei ulospäin suuntautuneisuus suinkaan ole itseisarvo kaikkialla, vaan käsitys on varsin kulttuurisidonnainen.

Muun muassa psykiatrian erikoislääkäri Juhani Mattilan mukaan introverteilla olisi paljon annettavaa joka alalla. Jos olet sisäänpäin kääntynyt, olet todennäköisesti myös hyvä kuuntelija, harkitseva ja empaattinen – kaikki positiivisia ominaisuuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla