ET
Kilpirauhanen on yksi merkittävimmistä rauhasista, joka säätelee terveyttämme. Rauhanen on kurkunpään alapuolella. Kuva: Shutterstock
Kilpirauhanen on yksi merkittävimmistä rauhasista, joka säätelee terveyttämme. Rauhanen on kurkunpään alapuolella. Kuva: Shutterstock

Kilpirauhasen toimintahäiriöihin liittyvät oireet ovat monenlaisia ja hyvin yksilöllisiä, mutta oireet kannattaa ottaa vakavasti.

Kilpirauhasarvojen mittaukseen – ja lopulliseen diagnoosiin – tarvitaan muun muassa laboratoriokokeita, mutta tietyt oireet saattavat antaa vihjeitä kilpirauhasen epätasapainosta.  Ainakin ne kertovat kehon joistakin häiriöistä, joihin on syytä puuttua eikä antaa niiden piinata.

1. Väsymys

Energian puutteeseen ja väsymykseen on satoja syitä. Mutta jos huomaat olevasi jatkuvasti uupunut etkä pysty keskittymään päiväsi toimiin ilman piristeitä, saattaa tämä olla merkki kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

Kilpirauhasen vajaatoiminta on seurausta siitä, kun kilpirauhanen ei enää pysty tuottamaan riittävästi kilpirauhashormoneja. Epätavallinen väsymys kesken päivän, päiväunien tarve ja yöunien yhtäkkinen pidentyminen eivät ole normaaleja toimintoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Ruoansulatuksen vaivat

Ummetusta? Ilmavaivoja? Nämä viittaavat kilpirauhasen vajaatoimintaan. 

Suolisto-oireita ei helposti yhdistetä kilpirauhaseen, vaikka ne ovat todella yleisiä. Kilpirauhasen häiriöistä kärsivillä on muita useammin myös keliakia sekä laktoosivaivoja. Kääntöpuolena joillakin voi esiintyä ripulia, joka liitetään usein myös kilpirauhasen liikatoimintaan. 

3. Iho- ja hiusongelmat

Hiuksia lähtee ja katkeilee paljon. Ne muuttuvat ohueksi ja kuivuvat. Ihokin kuivuu, hilseilee tai jopa paksuuntuu. Kuulostaako tutulta? Kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyy monia iho- ja hiusvaivoja.

Liikatoiminnassa iho voi ohentua tai muuttua hauraaksi ja hiuksiakin lähteä. Kilpirauhasen liikatoiminta on sairaus, joka kiihdyttää kehon aineenvaihduntaa. Oireet voivat tosin olla molemmissa häiriöissä, eli liika- ja vajaatoiminnassa, samoja.

4. Masennus ja ahdistus

Kilpirauhasen häiriöiden oireita ovat myös masennus tai ahdistuneisuus – ja jopa äkillinen paniikkihäiriö.  Masennus voi toki ilmaantua muistakin tekijöistä. Se voi myös häiritä kilpirauhasta ja laukaista häiriön. Samoin toimii stressi.

Suomen Kilpirauhasliiton mukaan masennuspotilailta pitäisi mitata kilpirauhasarvot. Joskus masennuksen syynä on kilpirauhasen vajaatoiminta.


5. Lämmönsietokyvyn häiriöt

Oudot vilunväristykset, yllättävät kylmyyden tunteet ja kylmänsiedon heikkeneminen. Ne eivät ole normaaleja tuntemuksia pitkällä aikavälillä koettuna, jos ne ovat tulleet mukaan elämään varsin yllättäen.

Kilpirauhasen vajaatoiminnassa elimistön aineenvaihdunta hidastuu. Tämä voi tarkoittaa, että yhtäkkiä pitää alkaa pukea päälle enemmän vaatetta – jopa öisin. Liikatoiminnassa on taas yleistä, että hikoiluttaa ja lämmönsieto heikkenee.

Lähteet: Suomen Kilpirauhasliitto, ET-lehden arkisto ja Huffington Post

Vierailija

Prof. Matti Välimäki on ainoita endokrinologeja joka hoitaa ali/ylitoimintaa oikein.
Ns. 'potilasohjeen' kilpirauhasarvot ovat ohjeellisia, mutta lääkärit noudattavat niitä pilkulleen.

Minulla oli 10 vuotta alitoimintaa joka paheni jatkuvasti. Söin paljon suolaa (sipsejä ja s.pähkinöitä meni jatkuvasti), kylmä koko ajan ja päiväunia miltei joka pv.

Verikokeiden tulokset olivat kuitenkin 'potilasohjeen' rajojen sisällä ja muut lääkärit eivät suostuneet hoitamaan alitoimintaa.

Matti Välimäki Kampin Aavasta otti ohjat ja aloitti tyrosiinihoidot. Kertoi että 'sinulla on aivan selvä alitoiminta'

Sisältö jatkuu mainoksen alla