Auts! Onneksi tätäkin tilannetta voi helpottaa.
Auts! Onneksi tätäkin tilannetta voi helpottaa.

Alkoiko takamuksen iho kukkia? Ei hätää, sillä tilannetta voi rauhoittaa monella tapaa.

Finnejä voi tosiaan puhjeta melkein mihin tahansa. Jos jossakin kohdassa on ihohuokonen, siihen voi ilmestyä myös finni. 

Ihotautilääkäri Anna Haahtela Mehiläisestä kertoi Me Naisille aiemmin, että pakaroiden ihon rakenne on monilla jo valmiiksi näppyläisyyteen taipuvaista, pilari-keratoosimaista. Sellaiseen paikkaan tulee helpommin huokosten tukkeumia ja tulehduksia.

Haahtela selitti, että pyllyssä olevat näpyt ovat usein karvatupen tulehduksia, jotka voivat olla hyvin kipeitä ja levitä myös laajemmalle alueelle. Aiheesta viime kesänä tekemämme juttu kiinnosti lukijoitamme paljon – ongelma on siis todellinen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suuri kysymys kuuluukin, miten ihmeessä pyllyfinneistä pääsee eroon. Glamour-lehti otti asiasta selvää. Tällaiset ohjeet ihotautilääkäri Susan Bard antoi peppunäppyjen nujertamiseen:

  1. Löysä vaatetus ja luonnonmateriaalit. Hankaus ja hiki ovat ihon kannalta huono yhdistelmä. Siksi etenkin lämpimillä säillä kannattaa hylätä tiukat ja liian kuumat vaatteet, kuten pillifarkut. Alushousuissa on hyvä suosia hengittävää puuvillaa tekokuitujen sijaan.
  2. Treenin jälkeen suoraan suihkuun. Unohdutko helposti puuhailemaan sitä sun tätä urheilun jälkeen? Ei kannattaisi. Mitä pikemmin hikiset sporttikuteet viskaa päältään pyykkikoriin, sen parempi.
  3. Peseytymistuotteilla on väliä. Paitsi että suihkuun tulisi painua suoraan treenin jälkeen, ei myöskään ole ihan sama, millä itsensä pesee. Bard suosittelee vaihtamaan tavanomaisen suihkusaippuan antibakteeriseen tai bentsoyyliperoksidia sisältävään pesutuotteeseen. Bentsoyyliperoksidi on aknen hoidossa käytettävä ainesosa, joka avaa ihohuokosia, ehkäisee talin eritystä ja tappaa bakteereja. Finnejä voi ennaltaehkäistä myös kuorimalla ihoa säännöllisesti.
  4. Etene päästä varpaisiin. Tukka kannattaa pestä ennen kroppaa, jotta päänahasta lähtevä lika ei pääse puhtaalle vartalolle tukkimaan ihohuokosia.
  5. Kevyt kosteusvoide. Paksuista vartalovoiteista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä, joten valitse ennemmin koostumukseltaan kevyt kosteusvoide.
  6. Älä koske – tai tee se edes hellästi. Kuten mitään muitakaan finnejä myöskään pyllyyn ilmestyneitä näppyjä ei saisi puristaa tai näprätä. Me Naisten haastattelema ihotautilääkäri Anna Haahtela tietää, että kiusaus voi kuitenkin joskus olla liian suuri, ja neuvoo silloin toimimaan puhtain käsin ja varovaisesti. Liian kovat otteet voivat lisätä tulehtumisriskiä ja aiheuttaa arpia.
  7. Ammattilainen osaa auttaa. Jos näpyt ovat kivuliaita eikä tilanne tunnu helpottuvan, kannattaa suosiolla hakeutua ihotautilääkärille. Vaikka paljaan finnejä kukkivan takapuolen esittely ei välttämättä tunnu houkuttelevalta ajatukselta, lääkärille siinä ei ole mitään ihmeellistä. Ihotautilääkäri osaa neuvoa juuri kyseiseen tapaukseen parhaat hoitotavat ja voi tarvittaessa määrätä myös reseptilääkityksen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla