Luomista puhutaan paljon, mutta myös muut ihomuutokset voivat olla merkki syövästä. Suomessa yleisin ihosyöpä on tyvisolusyöpä, toiseksi yleisin okasolusyöpä ja kolmanneksi yleisin melanooma. Kuva: Shutterstock
Luomista puhutaan paljon, mutta myös muut ihomuutokset voivat olla merkki syövästä. Suomessa yleisin ihosyöpä on tyvisolusyöpä, toiseksi yleisin okasolusyöpä ja kolmanneksi yleisin melanooma. Kuva: Shutterstock

Ihotautilääkärin mukaan luomet eivät ole ainoita ihomuutoksia, jotka saattavat olla merkkejä ihosyövästä. Melanoomaa paljon yleisempi ihosyöpä Suomessa on tyvisolusyöpä, jonka ennuste on onneksi hyvä.

Näyttelijä Antti Holma, 34, kertoi taannoin Instagramissa, että syylä olikin syöpä.

– Viime kuussa poistettu syylä olikin syöpä, tänään raavittiin varmuuden vuoksi vähän lisää lihaa jätkästä, jotta varmistettaisiin että kaikki on saatu pois, hän kirjoitti.

Hän käytti julkaisemassaan kuvassa nimimerkkiä Mela-Ana, jolla hän saattoi viitata melanoomaan. Melanooma on ihosyövistä vaarallisin, ja siitä puhutaan eniten. Mutta melanoomaa yleisimpiä syöpiä Suomessa ovat tyvisolysyöpä ja okasolusyöpä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Uusia tyvisolusyöpätapauksia tulee vuosittain arviolta 15–20 000.”

– Tarkkoja lukuja ei tiedetä, mutta Suomessa uusia tyvisolusyöpätapauksia tulee vuosittain arviolta 15–20 000. Jos ihotautilääkäri työskentelee täysipäiväisesti, hän kohtaa tyvisolusyöpiä viikoittain. Okasolusyöpätapauksiakin on vuodessa arviolta 1500, kun melanoomaa on 1400, ihotautien erikoilääkäri Carl Kyrklund Mehiläisestä kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyrklundin mukaan myös aurinkokeratoosi, joka on syövän esiaste, on hyvin yleinen.

– Arviolta joka kolmannella eläkeiässä olevalla on aurinkokeratoosi.

Missä vaiheessa lääkäriin?

Luomista puhutaan paljon, mutta myös muut ihomuutokset voivat olla merkki syövästä. 

– Hyvin usein ihmiset ovat huolissaan luomista, mutta ihossa voi olla jotain muitakin muutoksia, jotka kiinnittävät ihotautilääkärin huomion. Usein tarkkaillaan ruskeita luomia, mutta myös vaikkapa punaiseen kohoumaan kannattaa kiinnittää huomiota, Kyrklund sanoo.

Kyrklundin mukaan seuraavissa tilanteissa ihomuutosta kannattaa käydä näyttämässä lääkärille.

  1. Jokin kohta ihossa vuotaa helposti. ”Jos esimerkiksi suihkun jälkeen joku kohta ihossa alkaa vuotaa verta helposti ja usein, se ei ole normaalia. Terve iho ei vuoda.”
  2. Jokin kohta ihossa muuttuu tai kasvaa. ”Varsinkin jos on jo enemmän ikää, kannattaa tarkkailla sitä, jos jokin kohta ihossa muuttuu tai vaikkapa kasvaa. Silloin kannattaa tulla näyttämään muutosta, olipa kohta minkä värinen tahansa. Kannattaa verrata ihomuutoksia myös muualla ihossa oleviin kohtiin. Jos esimerkiksi kädessä on paljon ruskeita ja pyöreitä ja luomia ja yhtäkkiä tuleekin yksi läiskä, joka on vaaleanpunainen, siihen kannattaa kiinnittää huomiota.”
  3. Syylät epätyypillisissä paikoissa/syylä ei parane. ”Kädet ja jalkapohjat ovat tyypillisiä paikkoja syylille, mutta jos syyliä tulee epätyypillisiin paikkoihin, siihen kannattaa reagoida.  Jos syylä ei parane, eivätkä apteekista saatavat syylähoidot tehoa, kannattaa myös tulla näyttämään sitä. Joissain tapauksissa syylässä on ollut kyse okasolusyövästä. Myös melanooma ja tyvisolusyöpä voivat joskus näyttää syylältä.
  4. Riskiryhmässä olevat. Kyrklundin mukaan erityisen tarkkaan ihoaan kannattaa tarkkailla, jos A) itsellä on ollut ihosyöpä aikaisemmin tai jos suvussa on ollut paljon ihosyöpää. B) Jos on altistunut paljon auringolle, esimerkiksi palanut usein tai asunut esimerkiksi Australiassa tai Afrikassa. C) Jos ihotyyppi on sellainen, että palaa helposti.

Tyvisolusyövän ja okasolusyövän ennuste?

Tyvisolusyövän ennuste on usein hyvä, sillä se kasvaa vain paikallisesti eli se ei leviä. Leikkaus on parantava hoito – eli kun leikkaus on tehty, syöpä on hoidettu. Aina tyvisolusyöpä ei vaadi edes leikkausta, vaan joissakin tapauksissa se on mahdollista jäädyttää tai hoitaa erityislääkevoiteella, Carl Kyrklund kertoo.

Okasolusyövän ennuste on myös hyvä, jos se havaitaan ajoissa. Mutta jos sen jättää hoitamatta pitkäksi aikaa, se voi levitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla