”Monta kertaa olen ajatellut, että en uskalla sanoa mitään kuukautistani, koska ne ovat aikaisemmin hävettäneet”, sanoo Jenna Laukkanen. Kuvat: Sanoma-arkisto
”Monta kertaa olen ajatellut, että en uskalla sanoa mitään kuukautistani, koska ne ovat aikaisemmin hävettäneet”, sanoo Jenna Laukkanen. Kuvat: Sanoma-arkisto

Moni nuorempi kilpaurheilija joutuu jopa perumaan treenejään, koska menkat nolottavat liikaa, kertoo kainuulainen uimari, joka toivoo enemmän puhetta kuukautisista.  

Tabu. Tabumpi. Kuukautiset. Naisurheilussa on yksi aihe, josta vaietaan yhä tiukasti. Jenna Laukkanen on uinut kilpaa yli kymmenen vuotta, eikä hän ole kertaakaan törmännyt kuukautiskeskusteluun pukuhuoneiden ulkopuolella.

– Kuukautiseni alkoivat 13-vuotiaana. Totta kai minua jännitti silloin, kuten muitakin ikäisiäni, joilla menkat alkavat. Tilanne oli täysin uusi. Mutta urheilutaustani vuoksi se oli ehkä stressaavampaa kuin muilla. Erityisesti silloin olisin kaivannut kovasti valmentajan apua asiaan, Jenna kertoo.

Miten kuukautisten aikaan treenataan? Mitä jos tulee ylivuotoa? Miten menkkoja voi siirtää? Teini-ikäisyyden kynnyksellä Jenna etsi itse vastauksia mieltään askarruttaviin kysymyksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Onneksi tukenani oli oma äiti, jonka kanssa olen todella läheinen. Hänen kanssaan olen voinut puhua näistä asioista ja saanut myös paljon apua, Jenna muistelee ensimmäisiä kuukautisiaan.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nyt Jenna Laukkanen on 22-vuotias huippu-uimari. Hän asuu Sotkamossa ja treenaa keskimäärin 30 tuntia viikossa. Hänen mielestään kuukautiset ovat yhä ”turhaan vaiettu asia urheilussa”.

– Treenikavereiden kanssa puhumme tietenkin kuukautisista leireillä ja kilpailuissa, mutta muualla avointa keskustelua aiheesta ei kuule, vaikka tämä on iso osa naisurheilijoiden elämää. Onneksi kuitenkin voimme jakaa kokemuksiamme yhdessä, samaistua niihin ja helpottaa näin toistemme oloa. Joskus jollakin saattaa olla myös jokin konkreettinen vinkki vaikkapa kipujen lievittämiseen, mikä on tärkeää esimerkiksi suorituksen parantamista ajatellen.

Lue myös! 4 myyttiä kuukautisista – mitä sanoo gynekologi?

Hän ihmettelee, miksi kuukautisista ei puhuta ylipäätään urheilupiireissä – muualla kuin pukukopeissa.

– En muista, olisinko puhunut asiasta koskaan miesuimareiden kanssa. Jos joskus joku nainen mainitsee kuukautisistaan, miehet yleensä kävelevät nopeasti pois. Olisi kuitenkin hyvä, että asiasta voisi puhua avoimesti. Ehkä miehetkin ymmärtäisivät silloin, että mitä kuukautiset tarkoittavat naisen keholle ja mielelle.

”Jos joku nainen mainitsee kuukautisistaan, miehet yleensä kävelevät nopeasti pois.”

Varsinkin miesvalmentajilta Jenna kaipaa ”enemmän myötätuntoa ja rehellistä keskustelua kuukautisista”. Moni nuori kilpaurheilija joutuu kiertelemään ja jopa perumaan treeneihin tulon, koska menkat nolottavat. Jenna sanoo, että näin on käynyt hänelle itselleenkin.

– Olen kokenut pientä epätasa-arvoa, koska en ole voinut puhua ääneen asiasta. Monta kertaa olen ajatellut, että en uskalla sanoa mitään kuukautistani, koska ne ovat aikaisemmin hävettäneet. Varmaan asia olisi ollut aivan eri, jos minulla olisi ollut naisvalmentaja ja hän olisi suhtautunut asiaan luonnollisesti sekä keskustellut siitä kanssani.

”En halua stressata mitään ylimääräistä”

Nykyisen valmentajansa kanssa Jenna on harjoitellut kolme vuotta. Tätä ennen hän ei ole puhunut yhtä avoimesti kuukautisistaan kenenkään valmentajansa kanssa. Nyt hän myös uskaltaa ja haluaa tehdä itse niin!

– Näinä vuosina valmentajani on oppinut tuntemaan minut. Hän tietää, jos meneillään on kilpailut ja minulla on samaan aikaan kuukautiset. Kun minulla on kuukautiset, mielialani vaihtelee enkä ole välttämättä vastaanottavaisimmillani ja saatan vähän kiukutellakin. Mutta onneksi valmentajani ei suutu pienestä sellaisina valtataistelupäivinäkään, Jenna naurahtaa.

”Valmentajani tietää, jos meneillään on kilpailut ja minulla on samaan aikaan kuukautiset.”

Jenna kertoo kärsivänsä itse silloin tällöin kuukautiskivuista, jotka ovat olleet hänen henkilökohtaisesti isoin ongelma. Ne eivät vaikuta hänen treenaamistahtiinsa, mutta kilpailuissa hän on huomannut, että kuukautiset ovat joskus vaikuttaneet hänen suoritukseensa ja ”kisat ovat menneet alakanttiin”. Vuodessa Jenna osallistuu 10–20 kilpailuun.

– Nuorempana siirsin kuukautisiani keltarauhashormonilla, mutta nyt syön e-pillereitä ja voin niiden avulla säännöstellä kiertoani. En halua esimerkiksi viikon kestävien kesäkisojen aikana stressata mitään ylimääräistä, kuten kuukautisiani.

Kerro kokemuksiasi

Oletko sinä hävennyt kuukautisiasi urheilussa tai muuten? Miksi?
Kerro kokemuksiasi ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

5 x Jenna Laukkanen

  1. Ammatti: uimari
  2. Ikä: 22-vuotias
  3. Kotipaikkakunta: Sotkamo
  4. Seura: Swimming Club Vuokatti
  5. Tärkeimmät mitalit: kaksinkertainen EM-kultamitalisti
pco

itselläni oli tosi runsaat ja pitkällä kierrolla 32-35 päivää menkat, mutta ekan synnytyksen (joka oli tuskallinen ennakkosupistusten takia 2 vrk+) jälkeen menkkakivuista ei ole kuin hento henkäys pahimpana päivänä eli eka synnytys toi avun ja seuraavat synnytykset vain vahvistaneet miten helppoa olla kivuttomilla puolukkapäivillä.. mutta kokeilin myös vuotojen siirtoa lääkkeillä ja olin tosi pinkeä ja turvonnut ennen vuotoa eli esim. lopulta parempi oli ottaa vuodot luomusti lomalla kuin olla ihan pinkeänä ja turvonneena,mieli tiukkana...

Sisältö jatkuu mainoksen alla