Pippa Laukka kritisoi fitnessurheilua Helsingin Sanomissa. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonne Heinonen
Pippa Laukka kritisoi fitnessurheilua Helsingin Sanomissa. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonne Heinonen

Syömishäiriöistä aikanaan kärsineelle Pippa Laukalle fitnessurheilu on kirosana. 

– Toivon, että tämä fitnessbuumi alkaa vihdoin olla ohi. Fitnesskisojen ihannevartalo on lähes jokaiselle ihmiselle epärealistinen, urheilulääköri Pippa Laukka kirjoittaa kolumnissaan Helsingin Sanomissa

Laukka kertoo, että hänelle fitnessurheilu on ”tämän hetken suurimpia kirosanoja”. Hän toteaa näkevänsä työssään urheilulääkärinä, että treenaajien ei pitäisi uhrata terveyttään.

– Yleensä ensin pettää kroppa, sitten mieli. Rasitusvammoja ja flunssia tulee kuin liukuhihnalta ja öistä puuttuu uni. Arjesta katoaa ilo ja treenaamisesta tulee suorittamista, hän kuvailee kolumnissaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sinnikäs fitnesskriitikko

Laukka ei kritisoi fitnessurheilua ensimmäistä kertaa. Blogissaan hän on käsitellyt fitnessilmiötä useampaan otteeseen jo vuosina 2014 ja 2015.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Koen onnistuneeni, jos edes yksi nuori nainen pysähtyy miettimään bikini fitnessiin liittyvää sairaalloista elämäntapaa. Näitä nuoria naisia, jotka ihailevat bikini fitness -kilpailijoiden vartaloa ja elämäntapaa, tuntuu olevan valitettavan paljon, Laukka kirjoitti marraskuussa 2014.

Fitnessilmiössä Laukkaa huolestuttaa terveyden uhraaminen ulkonäön eteen. Hänen mukaansa terveys on ennen kaikkea sisäistä.

– Bikini fitnessissä keskeinen ihanne on näyttää hyvältä ja terveeltä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tuolloin ihminen olisi superterve, hyvinvoiva tai atleettinen. Valitettavan usein päinvastoin, Laukan vuonna 2014 ilmestyneessä blogipostauksessa sanotaan.

Ulkonäöstä tuli pääomaa

Pippa Laukka kertoi Me Naisten haastattelussa viime keväänä kärsineensä syömishäiriöstä lähes 20 vuotta. 

– Syömishäiriö oli tuhota minut. Pelkäsin monta kertaa, että kuolen siihen, hän sanoi silloin.

Sairaana Laukka oli vakavasti alipainoinen, mutta laihasta ulkomuodosta oli tullut hänelle valuuttaa. 

– Minulla ei ollut keinoja lopettaa, sillä olin ulkonäköni vanki. Ulkonäköni oli pääomaa siihen, että koko maailma oli minulle auki, hän muisteli. 

Lopulta Laukka sai nujerrettua syömishäiriön vuosien terapian avulla. Nyt syömishäiriötausta antaa hänelle työssä tarvittavaa herkkyyttä.

– Hullua ajatella, että olen ylpeä syömishäiriöstäni, mutta niin se vain on.

Fitnesstutkimus ei ole aukoton

Pippa Laukka puuttuu tuoreessa kolumnissaan myös Jyväskylän yliopiston tutkimukseen, joka valmistui viime vuoden lopussa. Tutkimuksessa selvitettiin tiukan fitnessdieetin vaikutuksia ja todettiin, että suurin osa naisista palautuu kisadieetistä täysin – mutta eivät kaikki.

Laukka kysyy kolumnissaan, mitä mahtaa tapahtua niille kisaajille, joiden hormonit eivät ehdi palautua dieettien välissä. Tutkimuksessa palautumisjakso oli kolmesta neljään kuukautta, ja siinä ajassa kaikkien tutkittavien hormonitasapaino ei tullut kuntoon.

Tutkijaryhmään kuulunut liikuntatieteiden tohtori Juha Hulmi kommentoi tutkimuksen julkaisun aikoihin Me Naisille, että palautumiseen ja harjoitteluun on varattava kunnolla aikaa – ja että kaikille fitnessurheilu ei sovi lainkaan.

– Liian usein diettaaminen ei ole hyvä asia. Kerran vuodessa on maksimi, hän totesi.

Laukka on erityisen huolissaan nuorista fitnesskisaajista, sillä luusto ja hormonitasapaino kehittyvät vielä varhaisaikuisuudessa.

– Myös nuoren naisen seksuaalisuuden ja itsetunnon rakentumisen näkökulmasta 18–23 vuoden ikä on erityisen haavoittuvainen. Juuri silloin nuorimmat fitnesskisaajat astuvat lavalle muiden arvosteltaviksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla