Välimeren ruokavalio ja eteläeurooppalainen juomakulttuuri tuo Pippa Laukan mukaan mielikuvan siitä, että viini on terveellistä. Kuva: Shutterstock
Välimeren ruokavalio ja eteläeurooppalainen juomakulttuuri tuo Pippa Laukan mukaan mielikuvan siitä, että viini on terveellistä. Kuva: Shutterstock

Onko se punaviini nyt terveellistä vai ei? Fitnessurheilu sopii kaikille, eikö? Lääkäri Pippa Laukka kertoo, mitkä uskomukset joutavat romukoppaan.

Terveyteen liittyy jos jonkinlaista uskomusta: yksi vannoo hiilarittomuuteen, toinen hakee hyvinvointia vedenjuonnista.

Urheilulääkäri Pippa Laukka käsittelee uudessa kirjassaan Hyvinvoiva nainen (WSOY) erilaisia terveyteen liittyviä uskomuksia. Esittelemme niistä kymmenen.

Totta vai tarua? 

Myytti 1: Hiilarit lihottavat

”Mikä tahansa lihottaa, kun sitä syö liikaa. Väärät ruokailutottumukset lihottavat yksittäistä ravintoainetta enemmän. Usein pielessä on säännöllisen ruokailurytmin ja ravinteikkaiden välipalojen puuttuminen. Tunne siitä, että erityisesti hiilarit lihottavat, tulee luultavasti siitä ilmiöstä, joka on monelle laihduttajalle tuttu: paino nousee takaisin lähtölukemiin, kun alkaa syödä taas hiilihydraattipitoisia ruokia. Hiilihydraatit sitovat proteiineja ja rasvaa enemmän vettä itseensä – nestettä siis kertyy kehoon. Tällä selittyvät laihduttajan saamat lisäkilot hiilidyraatin syömisen myötä. Kun laihduttaa hiilareita vähentämällä, kehosta poistuu ensin nestettä”, Pippa Laukka kirjoittaa.

Myytti 2: En tarvitse pitkiä yöunia

”Tarvitset, jollet ole poikkeusyksilö. Vain pari prosenttia ihmisistä säilyy parhaimmillaan nukkuessaan alle kuusi tuntia yössä. Meillä muilla tavoite on 7–8 tuntia katkeamatonta unta yössä, jotta henkinen ja fyysinen kuntomme pysyisi hyvänä. Pitkäaikainen unen puute horjuttaa koko hyvinvointia: vastustuskyky heikkenee, stressihormonia alkaa erittyä enemmän ja rasvojen ja hiilihydraattien aineenvaihdunta häiriintyy.”

”Laji voi johtaa myös kuukautiskierron häiriöihin ja aineenvaihdunnan sairauksiin.”

Myytti 3: Lihasten kipu lähtee sillä millä on tullutkin

”Ei lähde. Lihaskipu eli viivästynyt lihasarkuus ilmaantuu noin 24–48 tuntia kovan harjoituksen jälkeen. Lihakset ovat kipeät, koska niissä on mikroskooppisen pieniä lihasvaurioita. Lihasten suorituskyky ei ole täysin palautunut, ennen kuin lihaskipu on poissa. Lihaskipu lisää myös riskiä urheiluvammaan, jos lajissa vaadittava tekninen suorituskyky on alentunut. Kannattaa siis ensin levätä ja odottaa palautumista, ennen kuin lähtee huhkimaan samaa treeniä uudelleen.”

Myytti 4: Fitness sopii kaikille

”Ei sovi. Pitää ensin kuitenkin erottaa kilpafitness ja yleinen salilla käyminen ja terveellinen syöminen. Jos on valmiiksi negatiivinen kehonkuva, syömishäiriötausta, perfektionistinen luonne tai itsetunto-ongelmia, voi kilpafitness olla vaarallinen laji. Laji voi johtaa myös kuukautiskierron häiriöihin, aineenvaihdunnan sairauksiin, osteoporoosiin ja lapsettomuuteen. Kuntoilumielessä fitness sopii kaikille – kunhan sitä ei vie äärimmäisyyksiin.”

Myytti 5: Lihavat ovat laiskoja ja laihat ilkeitä

”Tiedän paljon laihojakin ihmisiä, jotka ovat laiskoja. Lihava ei ole laiska ja lihava siksi, ettei ole tehnyt asialle mitään. Hyvin usein päinvastoin: dieetit, laihduttaminen, kuurit ja ulkonäkökeskeinen painonhallinta syöksevät jojomaiseen kierteeseen, jossa paino jatkaa nousuaan. Ihmisen sisimpään ei näe ulkoapäin. Luonteeseen voi tutustua vasta kun heittää asenteet, ensivaikutelmat ja sterotypiat romukoppaan. Laihat eivät ole sen ilkeämpiä kuin lihavat laiskoja.”

Myytti 6: Vettä pitää juoda kaksi litraa päivässä

”Riippuu ihmisestä. Kaksi litraa on kuitenkin hyvin lähellä keskimääräistä tarvetta. Moni tarvitsee kuitenkin 1–2 litraa lisää. Hyvä nyrkkisääntö on se, että pissalla pitää käydä 3–4 tunnin välein ja virtsa on vaaleaa. Tarvittavaan määrään vaikuttavat koko, mahdolliset perussairaukset ja lääkitykset, jotka voivat vaikuttaa kehon nestetasapainoon.”

”Krapulaisen elimistö on jo valmiiksi nestehukassa ja sydämen syke tavallista korkeammalla.”

Myytti 7: Punaviini on terveellistä

”Alkoholinkäytöllä ei ole minkäänlaista terveyshyötyä. Vielä 10 vuotta sitten Käypä hoito -suosituksessa ohjeistettiin, että kohtuullinen käyttö vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä sekä aikuistyypin diabetesta ja dementiaa. Uusimmat kansainväliset tutkimukset osoittavat nämä virheellisiksi oletuksiksi.”

Myytti 8: Liikunta parantaa krapulan

”Ei paranna. Krapulaisen elimistö on jo valmiiksi nestehukassa, sydämen syke tavallista korkeammalla ja verensokeri matalammalla, joten elimistö on alttiimpi rytmihäiriöille ja tajuttomuuden kaltaisille kohtausoireille. Kevyttä kävelylenkkiä raskaampaa liikuntaa tulee välttää, kunnes elimistö on toipunut kosteasta illasta.”

Myytti 9: Ilman nälkää ei voi laihtua

”Kyllä voi. Ilman nälkää voi laihtua, kun syö säännöllisesti ja niin paljon kerralla, että nälkä lähtee. Yleisimpiä virheitä laihduttamisessa on se, että elimistö ajetaan säästöliekille liian pienillä ruoka- ja energiamäärillä. Tällöin elimistö pitää kaikessa viisaudessaan kiinni omistaan viimeiseen asti.” 

Myytti 10: Painonnosto ei ole naisten puuhaa

”Onpas. Tarvitseeko edes perustella enempää? Se parantaa monin tavoin aineenvaihduntaa sekä kehittää voimaa, liikkuvuutta, ketteryyttä ja lihashallintaa – kaikkia niitä ominaisuuksia joiden merkitys etenkin ikääntymisen myötä korostuu. Hyvinvoinnin kannalta tarvitaan erityisesti kestävyysvoimaa.”

Vierailija

Hiilaritko lihottavia? Urheilulääkäri Pippa Laukka kertoo totuuden terveysmyyteistä

Asintuntija on jälleen hakoteillä. Hiilihydraattikalorit lihottavat enemmän kuin esim rasvakalorit, koska insuliini on läsnä hiilareita syödessä. Insuliini varastoi kohonneen verensokerin rasvakudoksiin rasvaksi sekä lihaksiin ja maksaan glykogeeniksi. Samalla se ESTÄÄ varastorasvan käytön energiaksi. Kun näin tapahtuu, tulee verensokerin romahtaessa uudelleen nälkä ja kierre on valmis. Eli hiilihydraatti lihottaa, koska se estää rasvan polton ja koska se generoi nälkää. Lisäksi alikaloreilla...
Lue kommentti

Narsistista persoonallisuushäiriötä ei voi diagnosoida itse. Suomalaisten psykiatrien käyttämän SCID-II lomakkeen kysymysten avulla voi kuitenkin pohtia, kannattaisiko asiaa tutkituttaa.

Yleisen näkemyksen mukaan sanotaan, että narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsiviä on väestöstämme yksi prosentti. Eriasteisesta narsistisesta vammasta kärsiviä henkilöitä on kuitenkin paljon enemmän, kerrotaan Narsistien uhrien tuki ry:n sivuilla.

Narsistinen persoonallisuushäiriö on syvälle juurtunut ja pitkäaikainen käyttäytymismalli, joka ilmenee joustamattomuutena monissa elämäntilanteissa.

– Tällaisella ihmisellä on suuria kuvitelmia itsestään, hän saattaa loukkaantua herkästi ja manipuloida toisia. Hänellä on kehutuksi tulemisen tarve. Narsistinen persoonallisuushäiriö ei ilmene ihan samalla tavalla kaikilla ihmisillä. Se voi ilmetä myös heikkona itseluottamuksena, kertoo psykiatrian professori, psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Jyrki Korkeila

Miten narsistisen persoonallisuushäiriön tunnistaa?

Vain psykiatrian ammattilainen voi tunnistaa ja diagnosoida narsistisen persoonallisuushäiriön.

– Täytyy olla esimerkiksi tietty määrä tiettyjä oireita ja toimintatapoja eri vuorovaikutussuhteissa. Niiden pitää olla pitkäaikaisia eli koko elämän aikana jollain tavalla ilmenneitä. Diagnoosia ei voi tehdä ilman, että ihminen tutkitaan ja haastatellaan ja katsotaan kattavasti hänen elämäntarinaansa.

Narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisuutta seulotaan Suomessa esimerkiksi SCID-II kyselyn kaavakkeen tiettyjen kysymysten avulla. Idea on, että lomakkeen täyttäjä vastaa kysymyksiin kyllä tai ei. Jos saa yli viisi kyllä-vastausta, on narsistinen persoonallisuushäiriö mahdollinen.

Jyrki Korkeila korostaa, että kysymykset ovat pohdinnan ja keskustelun tueksi eikä pelkästään niiden pohjalta voida tehdä diagnoosia.

”Jos asia kiinnostaa, testistä voi saada vastauksen siihen, kannattaisiko narsistista persoonallisuushäiriötä käydä arvioimassa. ”

– Tämä täytettävä lomake, jossa on valtavasti kysymyksiä, antaa osviittaa, että on aihetta epäillä [narsistista persoonallisuushäiriötä]. Vasta haastattelussa voidaan katsoa, onko sellaista oikeasti. Kaavake seuloo esille ihmisiä, joista kannattaa selvittää, onko heillä narsistista persoonallisuushäiriötä, Korkeila selventää.

Korkeila ei kiellä kaavakkeen silmäilyä ja täyttämistä, mutta hän korostaa, että testi johtaa helposti harhaan.

– Jos asia kiinnostaa, testistä voi saada vastauksen siihen, kannattaisiko narsistista persoonallisuushäiriötä käydä arvioimassa. Tosin yleensä niille, joilla tällaisia piirteitä on, eivät tällaiset kysymykset tule mieleen, ellei joku painosta tai ala selittämään asiaa.

Näiden SCID-II-lomakkeesta löytyvien kysymysten pohjalta voi pohtia narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisuutta:

1. Jäävätkö ihmisiltä usein huomaamatta erityiset kykynne tai saavutuksenne?

2. Onko Teille sanottu, että Teillä on liian korkea käsitys itsestänne?

3. Ajatteletteko paljon valtaa, mainetta tai tunnustusta, jota saatte vielä jonakin päivänä?

4. Ajatteletteko paljon täydellistä rakkaussuhdetta, jonka koette jonakin päivänä?

5. Kun Teillä on ongelma, vaaditteko melkein aina päästä johtajan puheille?

6. Onko Teistä tärkeää viettää aikaa vaikutusvaltaisten ja huomattavien ihmisten seurassa?

7. Onko Teistä tärkeää, että ihmiset kiinnittävät Teihin huomiota ja ihailevat Teitä jollakin tavalla?

8. Ajatteletteko, että ei ole välttämätöntä noudattaa tiettyjä sääntöjä tai tapoja, jos niistä on teille haittaa?

9. Tuntuuko Teistä, että olette henkilö joka ansaitsee erityiskohtelun?

10. Onko usein välttämätöntä astua muutamille varpaille, jotta saatte mitä haluatte?

11. Onko Teidän usein asetettava omat tarpeenne muiden tarpeiden edelle?

12. Odotatteko usein toisten tekevän kyselemättä, mitä pyydätte, koska olette kuka olette?

13. Oletteko kiinnostumaton toisten ongelmista tai tunteista?

14. Ovatko ihmiset valittaneet Teille, että ette kuuntele heitä tai välitä heidän tunteistaan?

15. Oletteko usein kateellinen toisille?

16. Tuntuu Teistä, että toiset usein kadehtivat Teitä?

17. Oletteko sitä mieltä, että vain hyvin harvat ansaitsevat huomionne ja aikaanne?

Vierailija

Saatko 5 kyllä-vastausta? Näillä kysymyksillä mahdolliset narsistit seulotaan Suomessa tarkempiin tutkimuksiin

Ahaaa, ehkä se selittää miksi en ole erityisen kovassa huudossa naismarkkinoilla, en ole riittävän narsisti. Luulin aina että se johtuu pienistä munista tai etten ole erikoisen varakas, mutta en ilmeisesti ole vain kyllin häiriintynyt. Olenkohan nyt sitten voittaja vai häviäjä elämän pitkässävedossa.
Lue kommentti
Vierailija

Saatko 5 kyllä-vastausta? Näillä kysymyksillä mahdolliset narsistit seulotaan Suomessa tarkempiin tutkimuksiin

Ahaaa, ehkä se selittää miksi en ole erityisen kovassa huudossa naismarkkinoilla, en ole riittävän narsisti. Luulin aina että se johtuu pienistä munista tai etten ole erikoisen varakas, mutta en ilmeisesti ole vain kyllin häiriintynyt. Olenkohan nyt sitten voittaja vai häviäjä elämän pitkässävedossa.
Lue kommentti

”Lukeminen on oma terveystekijänsä, joka vaikuttaa samoin kuin vaikka tupakoinnin lopettaminen,” neurologi Markku T. Hyyppä sanoo.

Muistin parantaminen, muistisairauksilta välttyminen ja pitkä elämä terveenä kuuluvat monen meistä toivelistalle. Ei siis ole ihme, että muistin parantamista on vuosien varrella tutkittu runsaasti.

Muistinparannuskeinoiksi on eri tasoisissa tutkimuksissa löytynyt kutakuinkin kaikkea mahdollista: esimerkiksi nukkuminen, lenkkeily, lehtivihannekset, mustikat, rasvainen kala, tietyt lisäravinteet, meditaatio, aivojumppa, punttitreeni ja jopa seksi sekä kotitöiden tekeminen.

Kaikista edellämainituista ei kuitenkaan tieteen valossa ole muistille hyötyä. Neurologi, kirjailija Markku T. Hyyppä kumoaa harhaluuloja muistin toiminnan tehostamisesta tuoreessa Ikääntyvän muistikirjassaan, ja esimerkiksi mustikoiden muistivaikutukset saavat Hyypän arvioinnissa kyytiä. 

– Lisäravinteissa ei oikein ole mitään vaikutuksia. Jotkut satsaavat mustikoihin, jotkut puolukoihin ja jotkut E12-vitamiiniin. Jos niistä on apua, se on lumetta, placeboa, Hyyppä toteaa.

Yksilölle vaikkapa vitamiinista, jonka tieteellistä tehoa ei ole todistettu, saatava lumevaikutus on positiivinen juttu. Se ei silti tarkoita, että samaa vitamiinia voisi suositella kaikille. 

”Vanhukset säilyvät pidempään hengissä ja terveinä, jos he lukevat.”

Romaanit pitävät muistin reilassa

Onneksi tehokkaiksikin todistettuja muistinvahvistuskeinoja on olemassa. Yksi tärkeimmistä on, ehkä hieman yllättäen, kaunokirjallisuuden lukeminen. 

– Lukeminen on ihan oma terveystekijänsä, joka vaikuttaa samoin kuin tupakoinnin lopettaminen, viinanjuonnin lopettaminen, varallisuus tai hyvä sosiaalinen asema. Tiedetään, että vanhukset säilyvät pidempään hengissä ja terveinä, jos he lukevat, Markku T. Hyyppä sanoo. 

Hän kertoo, että lukemisen vaikutukset aivoihin pystytään nykyään kuvantamaan. Aivokuvista nähdään, että aivoverkostojen yhteydet kiinteytyvät, kun lukee romaania. 

– Lukemisen hyödyllisyys ei hämmästyttänyt minua, mutta se hämmästytti, että erityisen tehokasta on romaanien lukeminen, Hyyppä sanoo.

”Hikiliikunta yksin metsässä ei edistä muistia millään tavalla.”

Tiede ei vielä ole pystynyt täysin selvittämään, miksi juuri kaunokirjallisuus pitää muistin parhaiten reilassa. Hyypällä on kuitenkin teoria. 

– Ihminen on sosiaalinen olento, joka pärjää aina paremmin, kun on sosiaalisesti jossakin läsnä. Kaunokirjallisuutta lukiessaan ihminen elää mukana ja samastuu. Silloin syntyy sosiaalisen läsnäolon tunne.

Kirjaa lukiessaan ihminen on siis henkisesti toisten ihmisten kanssa, vaikka fyysisesti köllöttäisikin yksin kotisohvallaan.

Musisointi tehostaa muistia

Lukemisen lisäksi moni muukin muistia aidosti tehostava keino perustuu sosiaalisuuteen. Hyypän mukaan esimerkiksi liikunta sinänsä ei vaikuta muistiin.

– Hikiliikunta yksin metsässä ei edistä muistia millään tavalla, mutta jos menet kavereiden kanssa lenkille, se edistää, Hyyppä sanoo. 

Useat tutkimukset tukevat sitä, että sosiaaliset suhteet ovat todella merkittävässä roolissa eivät vain muistin, vaan koko hyvinvointimme kannalta.

Ryhmäliikunnan ja romaanien ahmimisen lisäksi Hyyppä suosittelee muistin kohentamiseen tutkimusten perusteella seuraavia konsteja:

  • Musisoinnin on todettu vaikuttavan muistiin erityisen tehokkaasti.
  • Vieraan kielen opetteleminen tai uudelleen aktivoiminen asettaa aivoille muistin kaipaamaa haastetta.
  • Hyvä uni on toimivan muistin kannalta olennainen asia.
  • Stressitön elämä kannattaa. Muistikatkojen syynä on usein se, että mieli on kuormittunut.
  • Kahvikupillinen tarjoaa hetkellisen pika-avun muistamiseen, sillä kofeiini avittaa muistin toimintaa lyhytaikaisesti.

Muistilääkkeitä tai -laitteita Hyyppä ei kehota kokeilemaan. Vaikka kaikenlaisia ratkaisuja muistin parantamiseen ja muistisairauksien ehkäisyyn kehitellään koko ajan, ei muistilaitteista ja -lääkkeistä toistaiseksi ole saatu apua.

kulttuurimummo

Haluatko elää pitkään? Lue romaaneja, se tepsii paremmin kuin liikunta tai lisäravinteet

Hohhoijaa,lukemisesta oli kyse ei kauppakassien kannosta !? Olen lukenut koko ikäni-heti kun opin lukemaan 7vuotiaana.nyt olen 63 ja muisti ym pelaa tosi hyvin.Lukeminen,EI kuunteleminen, Omille kolmelle lapsellemme on luettu heidän syntymästään asti ja lapsenlapseni,kohta 6,saavat ilokseni lukuperinteen vanhemmiltaan ja miulta luku-ja kulttuurimummolta ja olen varma että lukeminen tulee kuulumaan heidän elämäänsä heti kun lukutaito saavutetaa. Lukekaa,liikkukaa ja nauttikaa elämästä!
Lue kommentti