Mikä kirvelee, polttelee ja kutisee? No kuiva emätin tietenkin.

Ohentuneet limakalvot vaivaavat tyypillisesti naisia, joiden hormonaalinen toiminta on heikentynyt. Kuiva alapää saattaa kuitenkin hiertää myös nuorta naista. Miksi vagina tuntuu hiekkakentältä?

Gynekologian erikoislääkäri Katriina Niemelä kertoo, että vastaanotolle harvemmin hakeutuu alapään kuivuudesta kärsiviä nuoria naisia. Vaiva käy usein ilmi muiden vaivojen kautta.

Alapäätä voi kuivattaa esimerkiksi aknelääkkeiden syönti, imetys, tulehdustila ja e-pillerit. Ehkäisypillerit muuttavat hormonitasoja, joten alapää saattaa niitä popsiessa kuivahtaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kuivuutta voi aiheuttaa myös ylenpalttinen hygienia, eli vedellä läträäminen. Pesu kerran päivässä ilman saippuaa riittää, Niemelä sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Pesu kerran päivässä ilman saippuaa riittää.”

Kuivan alapään kyllä tuntee – ja siksi se saattaa vaivata. Pikkuhousut hankaavat, seksin harrastaminen voi sattu ja esimerkiksi pyöräilyn jälkeen limakalvot kihelmöivät. Olo on kaikin puolin epämiellyttävä vyötäröstä alaspäin.

Rasvaten liukkaaksi!

Turhien hygieniatuotteiden käyttöä alapäässä suositellaan usein välttämään, koska kemikaalit saattavat ärsyttää herkkiä limakalvoja. Helpotus kuiviin paikkoihin saattaa kuitenkin olla simppelimpi kuin ennalta arvaisi. Apu löytyy luultavasti jo kotoasi.

– Apteekin hyllyltä löytyvät perusrasvat ja voiteet voivat auttaa alapäähän. Yksi vaihtoehto on pestä alapää rasvan kanssa tai vastaavasti voidella emätin suihkun jälkeen, Niemelä sanoo.

Jos vaiva on pitkäaikainen, tilanne kannattaa selvittää gynekologin vastaanotolla. Jos limakalvot ovat ohentuneet hormonitoiminnan vähäisyyden takia, hoidoksi suositellaan estrogeenisalvaa, jota saa apteekista ilman reseptiä.

– Se on hyvä apu ohkaisiin limakalvoihin, mutta jossain vaiheessa tavallinen rasva luultavasti alkaa riittää kosteustasapainon ylläpitoon.

Kutiseeko?

Valkojäkälä, voi puhjeta myös nuorilla! Itse kärsin lähemmäs vuoden kutinoista, hiivalääkettä suositeltiin, estrogeenipuikkoja, bakteerivaginoosi lääkkeitä. Onneksi vikalla käynillä oli osaava lääkäri!

Sisältö jatkuu mainoksen alla