Kuvat
Shutterstock
Suihkussa käyminen on yksinkertaista ja tuo mainion olon – varsinkin lämpimän kesäpäivän jälkeen. Mutta kumpi onkaan parempi jäähdyttäjä: lämmin vai kylmä suihku?
Suihkussa käyminen on yksinkertaista ja tuo mainion olon – varsinkin lämpimän kesäpäivän jälkeen. Mutta kumpi onkaan parempi jäähdyttäjä: lämmin vai kylmä suihku?

Miten jäähdyttelet kroppaasi kuumana kesäpäivänä? Kerro parhaat viilennysvinkkisi jutun lopussa.

Ah, ihanan viileä suihku. Kukapa sellaisesta ei helteellä haaveilisi?

Kaikkihan sen tietävät, että kylmä suihku piristää ja tuo helpotusta tukalaan oloon. Siitä kiittävät myös hiukset ja ympäristö, sillä veden lämmitykseen ei mene turhaa energiaa.

Mutta kun suihkussa käy viilentymässä helteisenä kesäpäivänä, kannattaisi veden lämpötilaa sittenkin hieman nostaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Joidenkin tutkimusten mukaan kylmä suihku tai kylpy nimittäin pitää lämmöstä kuormittuneen kehon lämpötilan korkealla eikä näin ollen palvele tarkoitustaan niin hyvin kuin pitäisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kylmä suihku laskee kyllä ihon lämpötilaa, mutta tuo upea tunne yltää vain iholle ja sen vaikutus valitettavasti loppuu usein liian nopeasti.

Siksi pian kylmän suihkun jälkeen on helposti taas liian kuuma; keho ei ole päässyt poistamaan riittävästi lämpöä, vaan se on yrittänyt pitää lämpötilaa yllä viileyttä vastaan.  

Noin 33-asteinen suihkuvesi riittää tutkijoiden mukaan viilentämään kehoa.

Lämmin suihku puolestaan auttaa elimistöä viilentymään jopa hellepäivänä. Se vaikuttaa kokonaisverenkiertoon, ja varastoitunutta lämpöä vapautuu tehokkaammin, ihmisen fysiologian asiantuntijat kirjoittavat The Conversation -sivustolla julkaistussa artikkelissa.

Kesällä ennen nukkumaanmenoa lämmin suihku on erityisen miellyttävä – ja voi auttaa jopa nukahtamaan. Kun kehon lämpötila laskee iltasuihkun jälkeen, se antaa aivoille ikään kuin merkin siitä, että kroppa on rentoutunut ja valmis unille.

Mitään kuumia kylpyjä ei ihminen kuitenkaan kesällä kaipaa, vaan noin 33-asteinen suihkuvesi on tutkijoiden mukaan riittävä pidempiaikaiseen viilennykseen. Esimerkiksi useissa suomalaisissa hanoissa lämpötilasäätimen keskikohta on 38 asteessa.

Kerro nyt oma viilennysvinkkisi!

Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten artikkelissa. Olemme sitoutuneet suojaamaan vastaajien yksityisyyttä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla