Asiantuntijoiden suosittelema Välimeren ruokavalio sisältävän runsaasti kalaa, kokojyväviljatuotteita, vihanneksia, kasviksia, hedelmiä, pähkinöitä, palkokasveja ja neitsytoliiviöljyä. Kuva: Shutterstock
Asiantuntijoiden suosittelema Välimeren ruokavalio sisältävän runsaasti kalaa, kokojyväviljatuotteita, vihanneksia, kasviksia, hedelmiä, pähkinöitä, palkokasveja ja neitsytoliiviöljyä. Kuva: Shutterstock

Jos olo on jatkuvasti turvonnut ja tukala, voi kyseessä olla pullapöhötystä vakavampi vaiva. Ravitsemusterapeutti paljastaa, mistä vatsaoireista on syytä huolestua.

Turpoaako vatsasi, kun vain vilkaiset ruisleipää? Vältteletkö lounasta töissä, koska et tiedä, miten huono olo syömisen jälkeen on? Erilaiset suolistovaivat ovat yleistyneet, mutta harvempi jakaa kokemuksiaan ääneen. Moni on kokeillut myös kaikki netistä löytyneet poppadieetit ja vältellyt milloin viljaa, sokeria ja muitakin hiilareita vatsan kuntoon saamiseksi. Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo, mitkä vatsavaivat ovat oikeasti huolestuttavia.

1. Mitkä vatsan hälytysmerkit pitäisi ottaa vakavasti?

Jos ulosteessa on verta, kuumeilee oudosti ja samalla on vatsakipua, anemisoituu tai laihtuu tahattomasti, pitää mennä lääkäriin. Samoin lääkärissä käynti on tarpeen, jos on yli 45-vuotias ja ripuli ja turvotus kestävät pitkään.

2. Miksi erilaiset suolistovaivat ovat yleistyneet?

Selvää syytä ei ole, mutta tulehduksellisten suolistosairauksien – eli haavaisen koliitin ja Crohnin taudin – lisääntymisen taustalla voi olla muun muassa liika hygienia, antibioottien runsas käyttö, stressi tai huono uni. Suolistosyöpien lisääntymiseen on voinut vaikuttaa liian vähäinen kuidunsaanti, joka on yleistä kaikissa länsimaissa, runsaan punaisen lihan ja prosessoitujen lihatuotteiden käyttö ja lihominen. Väestön ikääntyminen lisää yleensäkin syöpäriskiä, sillä mutaation riski lisääntyy vanhetessa.

”Suolistosyöpien lisääntymiseen on voinut vaikuttaa liian vähäinen kuidunsaanti, runsaan punaisen lihan ja prosessoitujen lihatuotteiden käyttö ja lihominen.”

3. Miten omilla elintavoilla voi vaikuttaa vatsansa hyvinvointiin?

Koska emme tiedä ärtyvän suolen syntyä, emme oikein osaa ehkäistä sitä. Jos suoli jo oireilee, oloa voi helpottaa niin sanottujen fodmap-hiilihydraattien rajoituksella. Se ei kuitenkaan välttämättä vie kaikkia oireita. Ruokavalion lisäksi apua voi saada rentoutumisharjoituksista, vaikkapa joogasta. Suolistosyöpien syntymistä voi ehkäistä ravintosuositusten mukaisella ruokavaliolla, jossa on runsaasti kuituja eli kasviksia, hedelmiä, täysjyväviljaa ja vain vähän lihaa.

Kuitupitoisen ruokavalion tiedetään suojaavan myös haavaiselta koliitilta ja Crohnin taudilta. Jos tulehduksellinen suolistosairaus on jo puhjennut, fodmap-dieetti voi helpottaa oloa, mutta ei paranna sairautta. Tässäkin tapauksessa vatsan hyvinvointia edesauttavat liikunta, uni ja rentoutuminen stressistä.

4. Millainen on terveyttä ja vatsan hyvinvointia edistävä ruokavalio?

Yleisesti terveyttä edistävin ruokavalio on traditionaalinen Välimeren ruokavalio. Sen tiedetään ehkäisevän syöpien lisäksi muun masennusta. Jos on toiminnallisia suolisto-oireita ja vatsaturvotusta, voi kokeilla fodmap-ruokavaliota. Se tarkoittaa paksusuolessa fermentoituvien hiilihydraattien, fodmapien, rajoittamista. Fodmapeja sisältävät muun muassa ruis, sipulit, laktoosia sisältävät maitotuotteet ja tietyt hedelmät, kuten omena.

”Välimeren ruokavalion tiedetään ehkäisevän syöpien lisäksi muun masennusta.”

Tulehduksellisiin suolistosairauksiin ei ole mitään tutkittua, helpottavaa ruokavaliota, sillä tutkimus on hyvin alkutekijöissä. Fodmap-ruokavalio voi helpottaa oloa hetkellisesti. Huono puoli on, että yhden teorian mukaan fodmap-ruokavalio alkaa muuttaa suolen bakteerikantaa, ja vuosia sitä noudattamalla voi päätyä ojasta allikkoon: suoliston puolustusmekanismit voivat teoriassa heiketä entisestään. Tämä on kuitenkin vasta teoria. Tärkeintä on siis aina selvittää, mistä vatsa- tai ruoansulatusvaivat johtuvat ja hoitaa oloa siihen sopivalla tavalla.

5. Mitkä ovat yleisimmät harhakäsitykset vatsavaivoista?

Yksi olennaisimmasta harhaluuloista on se, että kuvitellaan, että on olemassa ruokavalio, joka poistaa ihan kaikki vaivat, kun vain etsii tarpeeksi kauan. Esimerkiksi ärtyvän suolen oireista voi lähteä fodmap-dieetillä puolet, mutta pitää hyväksyä, että ruokavalio ei poista kaikkea. Keinoja täytyy etsiä myös muualta: liikunnasta ja unesta.

Viljoilla on huono maine. Täysjyväviljaa ei silti kannata vältellä, jos on terve. Kolmas on sokeri: kyllä sitä on hyvä välttää, mutta jos sen vaihtaa luonnonsokeriin, kuten hunajaan tai agaveen, ne ovat vielä pahempia toiminnallisista suolistovaivoista kärsiville, koska niissä on enemmän fruktoosia kuin glukoosia. Silloin fruktoosi imeytyy huonosti ja se aiheuttaa niitä vaivoja. Myös makeutusaineita parjataan liikaa. Aspartaami ei aiheuta syöpää, mutta pitää toki yllä tottumusta makeaan.

”Täysjyväviljaa ei kannata vältellä, jos on terve.”

6. Mihin kaikkiin sairauksiin ravinto ja suolisto ovat tutkitusti yhteydessä?

Ruoansulatuskanavan kautta kulkeva ravinto on käytännössä yhteydessä kaikkiin kroonisiin sairauksiin, muun muassa yleisimpiin syöpiin, tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin. Myös suolistoflooralla on tutkitusti yhteys hyvin moneen sairauteen – tosin emme tiedä, millainen syy-yhteys niillä on, eli näkyykö suolistobakteereissa seuraus vai ovatko ne syy. Suolisto on yhteydessä muun muassa juuri syöpään, masennukseen, Alzheimeriin, Parkinsonin tautiin, mahdollisesti MS-tautiin, allergioihin... Melkein kaikkiin tauteihin, jotka voit kuvitella.

 

Terve

Haluatko ehkäistä syöpää, masennusta ja muita sairauksia? Ravintoterapeutti neuvoo parhaan ruokavalion

Suomalaiseen koululääketieteen koulutukseen ei juurikaan kuulu ravitsemus, toisin kuin monissa muissa maissa. Lääkärinkoulutukseen kyllä kuuluu hyvinkin tarkkaan mitä lääkettä määrätään mihinkin oireeseen. No raksamiehen hommat lisääntyvät hometaloista ja huonosta rakentamisesta ja lääkärillä riittää potilaita kun ravitsemukseen ei kiinnitetä huomiota riittävästi. Vatsavaivoja valittavalta potilaalta ei kysytä mitä syöt? Näin toimii suomalainen lääkäri. Funkitoinaalisen lääketieteen lääkäriti (...
Lue kommentti
ikäihminen

Haluatko ehkäistä syöpää, masennusta ja muita sairauksia? Ravintoterapeutti neuvoo parhaan ruokavalion

Kaikki ruoka on terveellistä ja hyvää,mutta..Miksi nämä ruokaterapeutit ym.ruoka asioista vastaavat eivät koskaan ota puheeksi ruokaan/ruokavalioon laitettavia, lisättyjä tai imeytyneitä lisä/väri/ympäristö/tsernobyl myrkkyjä ja epäpuhtauksia,jotka on ihmisille vaarallisia joka suhteessa, söi mitä tahansa.Rehellisyys siitä mitä muuta saamme ruuan mukana muitakin myrkkyjä on A ja O.Itse sairastanut keliakiaa jo yli 15vuotta. Mistä minä sen sain?Kannattaa miettiä asiaa.Kuinka moni on laskenut...
Lue kommentti

Narsistista persoonallisuushäiriötä ei voi diagnosoida itse. Suomalaisten psykiatrien käyttämän SCID-II lomakkeen kysymysten avulla voi kuitenkin pohtia, kannattaisiko asiaa tutkituttaa.

Yleisen näkemyksen mukaan sanotaan, että narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsiviä on väestöstämme yksi prosentti. Eriasteisesta narsistisesta vammasta kärsiviä henkilöitä on kuitenkin paljon enemmän, kerrotaan Narsistien uhrien tuki ry:n sivuilla.

Narsistinen persoonallisuushäiriö on syvälle juurtunut ja pitkäaikainen käyttäytymismalli, joka ilmenee joustamattomuutena monissa elämäntilanteissa.

– Tällaisella ihmisellä on suuria kuvitelmia itsestään, hän saattaa loukkaantua herkästi ja manipuloida toisia. Hänellä on kehutuksi tulemisen tarve. Narsistinen persoonallisuushäiriö ei ilmene ihan samalla tavalla kaikilla ihmisillä. Se voi ilmetä myös heikkona itseluottamuksena, kertoo psykiatrian professori, psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Jyrki Korkeila

Miten narsistisen persoonallisuushäiriön tunnistaa?

Vain psykiatrian ammattilainen voi tunnistaa ja diagnosoida narsistisen persoonallisuushäiriön.

– Täytyy olla esimerkiksi tietty määrä tiettyjä oireita ja toimintatapoja eri vuorovaikutussuhteissa. Niiden pitää olla pitkäaikaisia eli koko elämän aikana jollain tavalla ilmenneitä. Diagnoosia ei voi tehdä ilman, että ihminen tutkitaan ja haastatellaan ja katsotaan kattavasti hänen elämäntarinaansa.

Narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisuutta seulotaan Suomessa esimerkiksi SCID-II kyselyn kaavakkeen tiettyjen kysymysten avulla. Idea on, että lomakkeen täyttäjä vastaa kysymyksiin kyllä tai ei. Jos saa yli viisi kyllä-vastausta, on narsistinen persoonallisuushäiriö mahdollinen.

Jyrki Korkeila korostaa, että kysymykset ovat pohdinnan ja keskustelun tueksi eikä pelkästään niiden pohjalta voida tehdä diagnoosia.

”Jos asia kiinnostaa, testistä voi saada vastauksen siihen, kannattaisiko narsistista persoonallisuushäiriötä käydä arvioimassa. ”

– Tämä täytettävä lomake, jossa on valtavasti kysymyksiä, antaa osviittaa, että on aihetta epäillä [narsistista persoonallisuushäiriötä]. Vasta haastattelussa voidaan katsoa, onko sellaista oikeasti. Kaavake seuloo esille ihmisiä, joista kannattaa selvittää, onko heillä narsistista persoonallisuushäiriötä, Korkeila selventää.

Korkeila ei kiellä kaavakkeen silmäilyä ja täyttämistä, mutta hän korostaa, että testi johtaa helposti harhaan.

– Jos asia kiinnostaa, testistä voi saada vastauksen siihen, kannattaisiko narsistista persoonallisuushäiriötä käydä arvioimassa. Tosin yleensä niille, joilla tällaisia piirteitä on, eivät tällaiset kysymykset tule mieleen, ellei joku painosta tai ala selittämään asiaa.

Näiden SCID-II-lomakkeesta löytyvien kysymysten pohjalta voi pohtia narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisuutta:

1. Jäävätkö ihmisiltä usein huomaamatta erityiset kykynne tai saavutuksenne?

2. Onko Teille sanottu, että Teillä on liian korkea käsitys itsestänne?

3. Ajatteletteko paljon valtaa, mainetta tai tunnustusta, jota saatte vielä jonakin päivänä?

4. Ajatteletteko paljon täydellistä rakkaussuhdetta, jonka koette jonakin päivänä?

5. Kun Teillä on ongelma, vaaditteko melkein aina päästä johtajan puheille?

6. Onko Teistä tärkeää viettää aikaa vaikutusvaltaisten ja huomattavien ihmisten seurassa?

7. Onko Teistä tärkeää, että ihmiset kiinnittävät Teihin huomiota ja ihailevat Teitä jollakin tavalla?

8. Ajatteletteko, että ei ole välttämätöntä noudattaa tiettyjä sääntöjä tai tapoja, jos niistä on teille haittaa?

9. Tuntuuko Teistä, että olette henkilö joka ansaitsee erityiskohtelun?

10. Onko usein välttämätöntä astua muutamille varpaille, jotta saatte mitä haluatte?

11. Onko Teidän usein asetettava omat tarpeenne muiden tarpeiden edelle?

12. Odotatteko usein toisten tekevän kyselemättä, mitä pyydätte, koska olette kuka olette?

13. Oletteko kiinnostumaton toisten ongelmista tai tunteista?

14. Ovatko ihmiset valittaneet Teille, että ette kuuntele heitä tai välitä heidän tunteistaan?

15. Oletteko usein kateellinen toisille?

16. Tuntuu Teistä, että toiset usein kadehtivat Teitä?

17. Oletteko sitä mieltä, että vain hyvin harvat ansaitsevat huomionne ja aikaanne?

Vierailija

Saatko 5 kyllä-vastausta? Näillä kysymyksillä mahdolliset narsistit seulotaan Suomessa tarkempiin tutkimuksiin

Ahaaa, ehkä se selittää miksi en ole erityisen kovassa huudossa naismarkkinoilla, en ole riittävän narsisti. Luulin aina että se johtuu pienistä munista tai etten ole erikoisen varakas, mutta en ilmeisesti ole vain kyllin häiriintynyt. Olenkohan nyt sitten voittaja vai häviäjä elämän pitkässävedossa.
Lue kommentti

”Lukeminen on oma terveystekijänsä, joka vaikuttaa samoin kuin vaikka tupakoinnin lopettaminen,” neurologi Markku T. Hyyppä sanoo.

Muistin parantaminen, muistisairauksilta välttyminen ja pitkä elämä terveenä kuuluvat monen meistä toivelistalle. Ei siis ole ihme, että muistin parantamista on vuosien varrella tutkittu runsaasti.

Muistinparannuskeinoiksi on eri tasoisissa tutkimuksissa löytynyt kutakuinkin kaikkea mahdollista: esimerkiksi nukkuminen, lenkkeily, lehtivihannekset, mustikat, rasvainen kala, tietyt lisäravinteet, meditaatio, aivojumppa, punttitreeni ja jopa seksi sekä kotitöiden tekeminen.

Kaikista edellämainituista ei kuitenkaan tieteen valossa ole muistille hyötyä. Neurologi, kirjailija Markku T. Hyyppä kumoaa harhaluuloja muistin toiminnan tehostamisesta tuoreessa Ikääntyvän muistikirjassaan, ja esimerkiksi mustikoiden muistivaikutukset saavat Hyypän arvioinnissa kyytiä. 

– Lisäravinteissa ei oikein ole mitään vaikutuksia. Jotkut satsaavat mustikoihin, jotkut puolukoihin ja jotkut E12-vitamiiniin. Jos niistä on apua, se on lumetta, placeboa, Hyyppä toteaa.

Yksilölle vaikkapa vitamiinista, jonka tieteellistä tehoa ei ole todistettu, saatava lumevaikutus on positiivinen juttu. Se ei silti tarkoita, että samaa vitamiinia voisi suositella kaikille. 

”Vanhukset säilyvät pidempään hengissä ja terveinä, jos he lukevat.”

Romaanit pitävät muistin reilassa

Onneksi tehokkaiksikin todistettuja muistinvahvistuskeinoja on olemassa. Yksi tärkeimmistä on, ehkä hieman yllättäen, kaunokirjallisuuden lukeminen. 

– Lukeminen on ihan oma terveystekijänsä, joka vaikuttaa samoin kuin tupakoinnin lopettaminen, viinanjuonnin lopettaminen, varallisuus tai hyvä sosiaalinen asema. Tiedetään, että vanhukset säilyvät pidempään hengissä ja terveinä, jos he lukevat, Markku T. Hyyppä sanoo. 

Hän kertoo, että lukemisen vaikutukset aivoihin pystytään nykyään kuvantamaan. Aivokuvista nähdään, että aivoverkostojen yhteydet kiinteytyvät, kun lukee romaania. 

– Lukemisen hyödyllisyys ei hämmästyttänyt minua, mutta se hämmästytti, että erityisen tehokasta on romaanien lukeminen, Hyyppä sanoo.

”Hikiliikunta yksin metsässä ei edistä muistia millään tavalla.”

Tiede ei vielä ole pystynyt täysin selvittämään, miksi juuri kaunokirjallisuus pitää muistin parhaiten reilassa. Hyypällä on kuitenkin teoria. 

– Ihminen on sosiaalinen olento, joka pärjää aina paremmin, kun on sosiaalisesti jossakin läsnä. Kaunokirjallisuutta lukiessaan ihminen elää mukana ja samastuu. Silloin syntyy sosiaalisen läsnäolon tunne.

Kirjaa lukiessaan ihminen on siis henkisesti toisten ihmisten kanssa, vaikka fyysisesti köllöttäisikin yksin kotisohvallaan.

Musisointi tehostaa muistia

Lukemisen lisäksi moni muukin muistia aidosti tehostava keino perustuu sosiaalisuuteen. Hyypän mukaan esimerkiksi liikunta sinänsä ei vaikuta muistiin.

– Hikiliikunta yksin metsässä ei edistä muistia millään tavalla, mutta jos menet kavereiden kanssa lenkille, se edistää, Hyyppä sanoo. 

Useat tutkimukset tukevat sitä, että sosiaaliset suhteet ovat todella merkittävässä roolissa eivät vain muistin, vaan koko hyvinvointimme kannalta.

Ryhmäliikunnan ja romaanien ahmimisen lisäksi Hyyppä suosittelee muistin kohentamiseen tutkimusten perusteella seuraavia konsteja:

  • Musisoinnin on todettu vaikuttavan muistiin erityisen tehokkaasti.
  • Vieraan kielen opetteleminen tai uudelleen aktivoiminen asettaa aivoille muistin kaipaamaa haastetta.
  • Hyvä uni on toimivan muistin kannalta olennainen asia.
  • Stressitön elämä kannattaa. Muistikatkojen syynä on usein se, että mieli on kuormittunut.
  • Kahvikupillinen tarjoaa hetkellisen pika-avun muistamiseen, sillä kofeiini avittaa muistin toimintaa lyhytaikaisesti.

Muistilääkkeitä tai -laitteita Hyyppä ei kehota kokeilemaan. Vaikka kaikenlaisia ratkaisuja muistin parantamiseen ja muistisairauksien ehkäisyyn kehitellään koko ajan, ei muistilaitteista ja -lääkkeistä toistaiseksi ole saatu apua.

kulttuurimummo

Haluatko elää pitkään? Lue romaaneja, se tepsii paremmin kuin liikunta tai lisäravinteet

Hohhoijaa,lukemisesta oli kyse ei kauppakassien kannosta !? Olen lukenut koko ikäni-heti kun opin lukemaan 7vuotiaana.nyt olen 63 ja muisti ym pelaa tosi hyvin.Lukeminen,EI kuunteleminen, Omille kolmelle lapsellemme on luettu heidän syntymästään asti ja lapsenlapseni,kohta 6,saavat ilokseni lukuperinteen vanhemmiltaan ja miulta luku-ja kulttuurimummolta ja olen varma että lukeminen tulee kuulumaan heidän elämäänsä heti kun lukutaito saavutetaa. Lukekaa,liikkukaa ja nauttikaa elämästä!
Lue kommentti